Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Når Netflix lokker mere end jobbet

06. marts 2016

Klumme i Jyllands-Posten og på Finans.dk af ledelsesrådgiver Helle Bruun Madsen.

Marts er over os og markerer ifølge kalenderen overgangen fra vinter til forår. Snart kan vi lægge den lange, grå vinter bag os, og forude venter lyset og plusgraderne. Alligevel er det fortsat tillokkende at blive liggende længere i sengen, når vækkeuret ringer om morgenen, og efter arbejdstid frister sofaen og den sidste nye tv-serie på Netflix.

På jobbet mangler du energi til at løse dine opgaver, og du gemmer dig måske for kollegerne bag en lukket dør. Sætningen ”Jeg burde også gøre/ændre på dette og hint…” popper gentagne gange op i hovedet, men bliver sjældent omsat til konkrete handlinger.  Motivationen glimrer ved sit fravær.  Det kan ramme os alle, men er du leder, har du særlig grund til at være opmærksom på eventuelle tegn på manglende motivation. Som leder kan du nemlig ikke bare putte dig ned under den mentale dyne, men er nødt til at gå forrest og vise engagement, så du kan motivere dine medarbejdere.

Hvad gør du, hvis du bliver ”ramt” af forårstræthed i dit professionelle liv? Vender du blikket indad og venter på, det går over?

Ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen

Når jeg på denne årstid som ledelsesrådgiver taler med ledere om deres karriere, giver flere end sædvanligt udtryk for, at de er trætte af deres nuværende job og ønsker, at der skal ske noget. Helst hurtigt og helst uden, at det kræver den store indsats af den enkelte. Drømmen om, at jobbet kan ”fikses”, lever i bedste velgående. Jeg må skuffe de fleste, for der findes desværre ingen let kur mod karrieremæssig forårstræthed. Derfor ender manges velmente ønsker om forandring ofte i småjusteringer af det bestående og en deraf følgende kortvarig positiv effekt på motivationen.

LÆS OGSÅ: Fyr op for ledelseskraften

Vi kalder det lidt selvmodsigende forårstræthed. Ifølge en svensk undersøgelse af lidt ældre dato bliver hver fjerde af os hvert år på denne tid forårstrætte og nærmest drænet for energi. Selv om symptomerne har visse lighedstegn med en mild form for depression, er der ifølge eksperterne ikke tale om et klinisk begreb eller en diagnose, men om en diffus forbigående tilstand af træthed og tristhed.  

Hvad gør du, hvis du bliver ”ramt” af forårstræthed i dit professionelle liv? Vender du blikket indad og venter på, det går over? Eller surfer du formålsløst på internettet i håbet om at finde den mest effektive kur mod forårstræthed? Min erfaring er, at det kan være meget energigivende at hjælpe andre - for eksempel en kollega.  Hvornår har du for eksempel sidst rakt hånden ud til en kollega og tilbudt din hjælp? Ved du overhovedet, hvad der optager dine kollegaer?

Hank op i dig selv. Rundt omkring venter mennesker, som har brug for dig – og det er den bedste kur mod en forårstræt karriere.

Ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen

Ifølge en undersøgelse, som Lederne har lavet i samarbejde med YouGov, mener kun fire ud af ti ledere, at de har sæde i en ledergruppe, hvor man ”i høj” eller ”meget høj grad” hjælper en lederkollega, der har for meget at lave.  Måske kollegaen har brug for at blive aflastet i forhold til mængden af opgaver eller sparring til at håndtere en vanskelig sag. Det kan også være, at hun eller han har haft en svær periode på hjemmefronten eller på jobbet og trænger til at tale med nogen om det. Vær proaktiv, interessér dig for din kollega og tilbyd din hjælp.  Og har du ingen kolleger, som mangler hjælp, kan du i stedet vende blikket mod dit netværk og tilbyde din hjælp over en kop kaffe. Jeg er stor tilhænger af, at vi skal kigge indad, når - og helst før – karrieren viser tegn på forårstræthed, så vi har energi til at ændre på det, vi er utilfredse med. Men vi skal gøre mere end det. Vi skal sætte os selv til side og blive bedre til at tilbyde at hjælpe hinanden.

LÆS OGSÅ: Hjælp til at bede om hjælp

At tilbyde kollegaen hjælp er én måde. En anden måde er frivilligt arbejde. Det kan være i forhold til børn og unge, mennesker, der er syge, ensomme eller som er flygtet fra deres hjemland.  Og er din tid knap, kan du tilbyde at hjælpe til ved for eksempel et sportsstævne, et loppemarked eller en anden enkeltstående begivenhed.  

Bortset fra tid, koster det ingenting at hjælpe. Det, du giver, får du tusindfold igen i form af mere energi og overskud.  I tilgift får du måske oven i købet brugt dine kompetencer på en ny og anderledes måde eller udviklet helt nye, som du også kan bruge på jobbet.  Hank op i dig selv. Rundt omkring venter mennesker, som har brug for dig – og det er den bedste kur mod en forårstræt karriere.

Trivselssparring