Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Når indblanding er udtryk for omsorg

28. juni 2015

Det er en ledelsesopgave at tage en samtale med en medarbejder, hvis medarbejderen er begyndt at leve så usundt, at det har indvirkning på præstationerne på jobbet.

”Jeg er virkelig, virkelig nervøs for hendes reaktion…”. Sådan lød afslutningen på en lang samtale, jeg for nogle år siden havde med en leder. Her havde lederen delt en vanskelig udfordring med mig, som den pågældende leder stod med. Lederen havde en dygtig kvindelig medarbejder, hvis arbejdsindsats gennem nogle måneder var begyndt at dykke markant, og lederen var ikke i tvivl om, at det skyldtes flere forhold i kvindens privatliv. Kvinden havde et halvt års tid forinden forladt sin kæreste gennem en del år, og det virkede som om, hun lige siden havde ændret sin livsstil. Hun havde taget markant på i vægt, virkede ofte træt, sur og uoplagt, og hun kom igen og igen for sent til møder og aftaler på jobbet.

Lederen følte sig overbevist om, at den pågældende kvinde var begyndt at leve særdeles usundt, både i forhold til kost og manglende nattesøvn, og da lederen satte stor pris på sin medarbejders evner og kvalifikationer, valgte lederen at indkalde medarbejderen til en samtale. Og det var altså reaktionerne, som dén samtale ville udløse, lederen var nervøs for.

Det er vigtigt at slå fast, at vi ikke her taler om indblanding for indblandingens skyld. Er indsatsen på jobbet i orden, skal man som leder ikke blande sig i, hvor mange timers søvn medarbejderne får, om de cykler til jobbet, eller om de spiser pizza tre aftener om ugen

Vibeke Skytte, direktør hos Lederne

I morgen offentliggør Lederne en ny undersøgelse om leder- og medarbejderskab, og den handler blandt meget andet om, hvorvidt lederne på de danske arbejdspladser skal indkalde en medarbejder, som har en usund livsstil, til en samtale under fire øjne om den usunde måde at leve på. Ifølge halvdelen af lederne og flere end hver femte medarbejder er svaret ja – det ér en del af ledelsesopgaven.

Det er vigtigt at slå fast, at vi ikke her taler om indblanding for indblandingens skyld. Er indsatsen på jobbet i orden, skal man som leder ikke blande sig i, hvor mange timers søvn medarbejderne får, om de cykler til jobbet, eller om de spiser pizza tre aftener om ugen. Leder og arbejdsplads kan tilskynde til en sund livsstil og sørge for, at der eksempelvis er sund mad i kantinen og tilbud om motionsordninger, men det er medarbejderne selv, som vælger til og fra.

Omvendt er der set fra min stol ikke tvivl om, at lederen skal reagere, hvis en usund livsstil har indvirkning på medarbejdernes performance på jobbet. Er dét tilfældet, er det en nødvendig del af ledelsesopgaven at sætte hurtigt ind, for dermed kan lederen i bedste fald forebygge fravær og fastholde medarbejderen i jobbet.

De svære samtaler
Jeg har tidligere på denne plads beskæftiget mig med emnet vanskelige samtaler, og en leders snak med en medarbejder om dennes søvnmønster, overvægt, alkoholvaner og lignende hører helt klart til kategorien af svære samtaler, som kræver grundig forberedelse – også på de reaktioner, som den kan medføre. Men ledelse er ikke en popularitetskonkurrence. Nogle gange er det nødvendigt at sige de svære og upopulære ting, også selvom reaktionen måske i første omgang er skeptisk eller ligefrem negativ. En samtale med en medarbejder om usund livsstil er billedligt talt en hjælpende hånd og et udtryk for omsorg, og jeg kender heldigvis rigtig mange eksempler på, at en målrettet, velforberedt indsats fra ledelsens side har hjulpet medarbejdere fra et skråplan til ret køl. Også selvom reaktionen fra medarbejderen i første omgang sjældent er stående applaus.

Mit eksempel fra før endte faktisk også positivt. Nervøsiteten i forhold til medarbejderens reaktion viste sig unødvendig, for den pågældende medarbejder var taknemlig for den omsorg og interesse, som lederen viste. Sammen lagde de en plan for, hvordan der skulle luges i bedet med dårlige vaner til glæde for medarbejderens ve og vel – og med det resultat, at medarbejderen igen blev værdsat på jobbet for sine store faglige kvalifikationer.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 28. juni, hvor direktør i Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver søndag skriver hun om et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for Team Ledelse, Arbejdsmiljø og Uddannelse.