Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Mor er den bedste i verden - også når det gælder uddannelse

07. juni 2017

KLUMME AF DIREKTØR VIBEKE SKYTTE I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK.

Når unge i dag skal til at vælge uddannelse, er det meget ofte familien, der bruges som sparringspartner, og derfor ser vi også tit, at de unge vælger at følge i far eller mors fodspor. Er mor eller far jurist, læge eller håndværker, kan det meget vel være samme uddannelse, som sønnike vælger. Det er ikke så usædvanlig, for mange unge bliver inspireret helt fra barnsben, hvor de har lyttet med, når forældrene har talt om deres arbejde og derigennem er der opstået en interesse. Og falder valget på den samme profession, er fordelen selvfølgelig også, at der altid er hjælp at hente både under uddannelsesforløbet og senere hen i arbejdslivet.

At familien har en stor aktie i de unges valg af uddannelse kommer derfor ikke bag på mig, men jeg blev alligevel lidt overrasket, da jeg læste en undersøgelse, som Lederne udarbejdede tidligere i år sammen med analyseinstituttet YouGov. Undersøgelsen viser nemlig blandt andet, at når unge har brug for én at tale uddannelse og karriere med, vælger de meget ofte mor.

Ifølge undersøgelsen, som er baseret på svar fra 1.012 danskere i alderen 18 til 30 år, vil 54 procent af de unge tale med – eller har allerede talt med – deres mor, når det gælder valg af uddannelse. Fædrene kommer med 44 procent ind på en 2. plads, mens henholdsvis 38 og 34 procent peger på venner og studievejler/lærere som de bedste at tale valg af uddannelse med. Mønstret et det samme, når de unge skal pege på, hvem de helst vil drøfte den fremtidige karriere med. 49 procent peger på deres mor, efterfulgt af far, kæreste/ægtefælle og venner.

Årsagen skal nok findes i, at mor – stadig – er den samlende person i mange danske familier, og derfor er det nok naturligt, at hun bliver inddraget som den første

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Både, når det gælder valg af uddannelse og karriereovervejelser, er der en klar tendens til, at de unge kvinder i markant højere grad end de unge mænd foretrækker at bruge deres mor som sparringspartner. Blandt mændene deler mor og far duksepladsen.

Undersøgelsens resultat er meget lig det, som jeg selv har oplevet, hvis jeg kigger rundt i min egen omgangskreds, men jeg har faktisk aldrig tænkt nærmere over, at mor var førstevalg også på dette område. Årsagen skal nok findes i, at mor – stadig – er den samlende person i mange danske familier, og derfor er det nok naturligt, at hun bliver inddraget som den første, når en så væsentlig ting som beslutning om uddannelse skal træffes.

Men jeg tror faktisk også, at der er andre personer, der gør sig gældende, når uddannelsen skal vælges, nemlig rollemodeller – og vel at mærke rollemodeller af begge køn. Der er ingen tvivl om, at rigtig mange unge også bliver inspireret af rollemodeller blandt venner eller personer, de har læst eller hørt om. Selv havde jeg den oplevelse, at min datter fik ”sået et frø” i forbindelse med valg af uddannelse, da en veninde opfordrede min datter til at følge hendes mål om at blive sygeplejerske. Og et andet ungt menneske i min opgangskreds blev inspireret til sit valg af uddannelse gennem sit fritidsjob i en stor frivillig organisation.  

KLUMME AF VIBEKE SKYTTE: Også superhelte smører madpakker

Inspirationen kan hentes mange steder fra, men som forældre er det selvfølgelig altid dejligt at vide, at vores sparring til vores børn kan være med til at gøre en forskel, hvis de ønsker at bruge os. Er du forældre til en ung mand, skal du ikke blive overrasket over, at han ikke ønsker råd og vejledning, for undersøgelsen viser nemlig også, at flere unge mænd end kvinder slet ikke har haft behov for at tale med nogen om hverken uddannelse eller karriereovervejelser.

Måske er kvinder bare bedre til at turde at spørge om hjælp og til at søge rådgivning, og at mor (læs: kvinder) også er den foretrukne sparringspartner, det tager vi kun som et stort cadeau!

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 7. juni 2017, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for områderne Arbejdsmiljø og Uddannelse. Derudover har Vibeke Skytte ansvar for Ledernes Økonomifunktion, intern HR og Ejendom.