Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Med smartphonen på natbordet

27. april 2016

KLUMME I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK AF DIREKTØR VIBEKE SKYTTE: Selvom mange ledere føler, de skal stå til rådighed døgnet rundt, er det vigtigt også at holde fri. Ledere har ikke kun ansvar for sig selv, men også for at skabe en sund arbejdskultur

Der var engang, hvor ledere og medarbejdere mødte ind på arbejdspladsen om morgenen, og om eftermiddagen forlod alle nogenlunde samtidig jobbet for at tage hjem og holde fri. Når man havde fri, så havde man vitterligt fri. Arbejdet – det var noget, man passede i de timer, man var til stede på arbejdspladsen, uanset om det var i en fabrikshal, en butik eller på et kontor. 

I dag render ledere og medarbejdere inden for en række brancher rundt med en smartphone i baglommen, som gør, at man bogstavelig talt har arbejdet på sig konstant, måske lige med undtagelse af, når man sover, og hvor smartphonen så flytter fra bukselommen eller tasken over til natbordet!

Hvis vi ikke tager styringen over vores eget liv nu, kan vi godt glemme det om fem til ti år. Det er os, som skal styre alle de digitale produkter og ikke modsat.

Professionelt bestyrelsesmedlem Stine Bosse

Som ledelsesrådgiver Charlotte Mandrup udtrykte det for en lille måneds tid siden i Berlingske:    

 

”Der er ikke mange arbejdspladser tilbage, hvor medarbejdere og ledere tjekker ind og ud. Vi er i en form for alarmberedskab hele tiden – også når vi holder fri”.  

 

Anledningen til hendes udsagn var en ny undersøgelse fra Lederne, hvor 4.240 ledere havde svaret på, om de står til rådighed for arbejdspladsen døgnet rundt. Her svarede 45 procent af lederne, at ja, det gør de i høj/meget høj grad, mens 30 procent svarede, at de i nogen grad er til rådighed 24-syv.     

 

LÆS OGSÅ: Arbejde for sig og privatliv for sig

 

Tallene fik Stine Bosse – tidligere topchef i Tryg og nu medlem af flere bestyrelser – til i Berlingske at hæve en advarende pegefinger:  

 

”Vi har vores fulde kontor på os hele tiden. Det giver en masse fordele, men det skaber også en stor risiko. Hvis vi ikke tager styringen over vores eget liv nu, kan vi godt glemme det om fem til ti år. Det er os, som skal styre alle de digitale produkter og ikke modsat. Vi er nødt til at sætte nogle hegnspæle. Ellers risikerer vi at brænde ud alt for tidligt,” lød advarslen fra Stine Bosse.  

 

Grundlæggende er jeg helt enig i opfordringen til at tage styring over sit eget liv. Jeg kender desværre rigtig mange eksempler på både ledere og medarbejdere, som er gået ned med stress, blandt andet fordi de ikke var gode nok til at sætte grænser for, hvad de sagde ja til.

Jeg bliver bekymret, når jeg hører om folk, som aldrig holder fri og svarer på alt, uanset hvad uret viser.

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Men når det er sagt, er det også vigtigt for mig at få nogle nuancer på plads. Når knapt hver anden leder svarer, at de i høj/meget høj grad står til rådighed for jobbet døgnet rundt, skal man huske, at det kan betyde to vidt forskellige ting: Dels kan der være tale om en reaktiv tilgang, hvor man for eksempel tager telefonen, hvis den ringer om aftenen – men ellers i øvrigt holder fri, når man ikke er på arbejde. Dels er der den anden og mere proaktive tilgang til at stå til rådighed døgnet rundt, hvor man af egen drift løbende tjekker og besvarer arbejdsmails uanset tidspunkt – og måske ligefrem gør en dyd ud af at sende mails klokken 23.  

 

LÆS OGSÅ: Kvindelige ledere tager arbejde med hjem

 

Jeg er ikke så bekymret for dem, der har en reaktiv tilgang. Det er nu engang en del af jobbet for de fleste ledere, at de skal være til at få fat i udenfor normal arbejdstid, og der er ledere, som grundet tidsforskelle er nødt til engang imellem at deltage i møder tidligt om morgenen eller om aftenen, og som i ny og næ får mails, der kræver et svar på et skævt tidspunkt af døgnet.  

 

Men jeg bliver bekymret, når jeg hører om folk, som aldrig holder fri og svarer på alt, uanset hvad uret viser. Som leder har man et stort ansvar for ikke kun at passe på sig selv, men også at skabe en sund arbejdskultur. Og som kulturbærere på virksomheden og rollemodeller for medarbejderne skal ledere være varsomme med ikke at stå i spidsen for en uhensigtsmæssig og i længden ganske farlig måde at arbejde på.  

 

Det er vigtigt at passe sit arbejde. Men det er også vigtigt at holde fri – helt fri.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 27. april 2016, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for Team Ledelse, Arbejdsmiljø og Uddannelse.

Trivselssparring

Hjælp til dig

Konference 18. maj: Sådan skaber du tid og overskud

På konferencen får du værktøjer til at prioritere dine mange opgaver, bliver præsenteret for strategier og redskaber til tidsrealistisk planlægning og får indsigt i, hvad der styrker din effektivitet.