Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Ledere skal være fyrtårne

29. november 2016

DEBATINDLÆG AF FORMAND SVEND ASKÆR I JYLLANDS-POSTEN OG PÅ JYLLANDSPOSTEN.DK .

For et par måneder siden lavede vi i Lederne en stor undersøgelse om lederes jobskifte. Blandt de ledere, som er på udkig efter et nyt job, spurgte vi, om de kunne tænke sig at skifte sektor. 47 procent af lederne i det offentlige var ifølge undersøgelsen åbne over for at fortsætte lederkarrieren i en privat virksomhed. Men kun 10 procent af de ledere, som i dag er ledere i det private, ytrede ønske om at rykke til en offentlig lederstilling.

Tallene understreger, at der er brug for at gøre det mere attraktivt at være leder i den offentlige sektor i Danmark. Derfor glæder det mig meget, at regeringen i sit regeringsgrundlag skriver, at der skal nedsættes en ledelseskommission til at understøtte god ledelse i den offentlige sektor og blandt andet sikre større udveksling af ledere mellem den offentlige og private sektor.

Regeringen påpeger, at hvis den offentlige sektor skal levere gode og effektive løsninger til borgere og virksomheder, er en af de vigtigste forudsætninger god ledelse og åbenhed over for nytænkning. Det kræver ifølge regeringen offentlige ledere, der ”som fyrtårne kan motivere, sætte klar retning og forløse det store potentiale i medarbejderne”. Jeg er fuldstændig enig. God ledelse og frihed til at lede er en forudsætning for velstand, velfærd og innovation i Danmark – både i det private erhvervsliv og i den offentlige sektor. Og hvis nogle af de tanker, regeringen lægger op til med sin ledelseskommission, bliver til virkelighed, er jeg sikker på, at vi fremover blandt kommer til at se en langt større lyst blandt de private ledere til at prøve kræfter med et job som ledelsesmæssigt fyrtårn i den offentlige sektor.

Om Svend Askær

Svend Askær er formand for Lederne. Han kom til organisationen i 1982 og har blandt andet været uddannelseschef, før han blev administrerende direktør i 1991. I 2001 overtog Svend Askær posten som formand og fik derved det overordnede politiske og administrative ansvar for organisationen.

Siden 1992 har han været medlem af bestyrelsen for PFA, fra 1994 til 1999 var han næstformand og fra 1999-2016 formand. Svend Askær er desuden bestyrelsesmedlem i Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) samt medlem af repræsentantskabet for ATP.