Mit Lederne

Debat

Ledere skal rykke ved kutymen

16. november 2017

KLUMME AF BODIL NORDESTGAARD ISMIRIS I JYLLANDS-POSTEN OG FINANS.DK: Fædre skal ikke tvinges på barsel. Men de skal vide, at de har muligheden og føle, at omverdenen bakker dem op. Heri har ledere en særlig opgave

”Det skal I ikke blande jer i”. Sådan lød det overordnede budskab i flere kommentarer, da vi i Lederne for nylig lagde en film op på vores Facebook-side, der handler om fædreorlov.  Hvis ”blande sig” betyder at banke på hos familierne og diktere præcist, hvordan de skal fordele orloven, så er det helt rigtigt. Det skal vi ikke. Men hos Lederne vil vi gerne opfordre fædre til at tage mere orlov med deres børn.

Det er også derfor, at vi bakker op om kampagnen Fars Orlov, som ligestillingsminister Karen Ellemann og erhvervsminister Brian Mikkelsen netop har lanceret. Vi ”blander os,” fordi ledere har en særlig rolle i at støtte fædres mulighed for at holde orlov.

Jeg er overbevist om, at fædreorlov gavner både far, mor og børn

Viceadministrerende direktør hos Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris

Kun 22 procent af de mandlige ledere holdt mere end 14 dages orlov med deres seneste barn, viser en ny undersøgelse fra Lederne. En tilbagegang sammenlignet med 2013, hvor 26 procent af de mandlige ledere tog mere end 14 dage. Det er en trist udvikling, for alt, hvad ledere gør, bliver aflæst af medarbejderne. Ledere er rollemodeller – både i forhold til, hvad de gør, og hvad de ikke gør. Når de ikke tager længere orlov, sætter det en kedelig norm for, hvad der er legitimt og ikke legitimt.

Når de mandlige ledere bliver spurgt, hvorfor de maksimum holdt 14 dages orlov, svarer 49 procent, at det i ”nogen” eller ”høj” grad skyldes, at det ikke var kutyme på deres arbejdsplads, at fædre holder længere orlov end 14 dage. Det må betyde, at det derimod er kutyme ikke at holde længere orlov. Den danske ordbog definerer kutyme som en ”gængs og etableret måde at opføre sig eller handle på i en bestemt situationen”. Hvis så mange ledere lader kutymen afholde dem fra at tage længere orlov med deres børn, tør jeg slet ikke tænke på, hvor mange menige medarbejdere, der heller ikke vil lægge sig ud med, hvad der er comme il faut på arbejdspladsen. I kraft af lederrollen har man jo netop mulighed at påvirke kulturen på arbejdspladsen og ændre på, hvad der er den gængse og etablerede måde at handle på. En kutyme bliver desværre nemt til en regel, hvis den udfordres for sjældent.

LÆS OGÅ: Ledere skaber kultur for fædreorlov

Vi ledere kan gøre flere ting for at bakke op om fædreorlov. Først og fremmest kan vi sætte os godt ind i reglerne for forældreorlov. Samtidig kan vi gøre det til en vane også at tale om orlov med de mandlige medarbejdere. Ligeså naturligt, som det er, at ledere tager en barselsamtale med de kvindelige medarbejdere, ligeså naturligt bør det være, at vi indkalder til en snak, når en mand fortæller, at han skal være far. Det handler ikke om at tvinge medarbejdere på barsel, men om at vise, at man ser positivt på det, hvis det skulle være deres ønske at holde længere orlov.

Men hvorfor egentlig denne optagethed af, at fædre kommer mere på banen? Nu har kvinderne klaret det med spædbørn så fremragende de sidste titusindvis af år, så hvorfor nu al den virak om fædreorlov?

LÆS OGSÅ: Mandlige ledere holder kun kort barsel

Jeg er overbevist om, at fædreorlov gavner både far, mor og børn. Undersøgelser i et litteraturstudie, som SFI har lavet for Lederne, viser, at børn med involverede fædre er og bliver mere kompetente både kognitivt, følelsesmæssigt og socialt. At fædre, der involverer sig i deres børn, også trives bedre selv. Og at jo mere orlov, fædre tager, desto højere indtægt og desto lavere ledighed har mødrene. Det er for mig at se tre rigtig gode grunde til at bakke op om fædreorlov og være med til at ændre på, hvad der er kutyme på arbejdspladsen.

Om Bodil Nordestgaard Ismiris

Bodil Ismiris, direktør hos LederneKlummen er bragt i Jyllands-Posten og på Finans.dk den 13. november 2017. Bodil Nordestgaard Ismiris er viceadministrerende direktør hos Lederne. 

Hun skriver mest om arbejdsmarkedsforhold og ledelse.

 

 

Læs mere