Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Leder - kend dig selv

24. august 2016

KLUMME I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK AF DIREKTØR VIBEKE SKYTTE: Ledere uden selvindsigt er ofte fuldstændig overbeviste om, at de er de mest fantastiske ledere – men i virkeligheden bliver deres lederegenskaber opfattet stik modsat.

”Kender du typen?” Ja, det gør jeg desværre, bekræftede jeg, da én af min bekendte for nylig fortalte mig om en leder i hendes virksomhed, der efter min bekendtes opfattelse hverken har selvindsigt eller situationsfornemmelse. Den pågældende har, lød beskrivelsen, slet ikke øje for, hvordan hans adfærd påvirker andre. Når han taler med sine medarbejdere, er det ikke i en dialog fra voksen til voksen, og han har stort set altid en attitude, hvor han forsøger at virke venlig og imødekommende, men hvor det absolut ikke virker autentisk. Resultatet er blandt andet, at medarbejderne ikke føler sig særlig godt tilpas i lederens selskab.  

Den type kender jeg, og jeg må indrømme, at jeg kan blive stærkt bekymret, når jeg møder eller hører om ledere, som ikke kender egne styrker og svagheder. Selvindsigt, og dermed også evnen til at agere ud fra dette kendskab til sig selv, er for mig en altafgørende kompetence, hvis man skal begå sig som leder, og er kompetencen ikke til stede, er der lang vej til god ledelse.

LÆS OGSÅ: Gode ledere dyrker skrøbligheden 

Det, der flere gange har overrasket mig, når jeg har mødt ledere, som ikke helt har haft styr på det med selvindsigten, er, at de faktisk selv er fuldstændig overbeviste om, at de er de mest fantastiske ledere. Men i virkeligheden bliver de ofte oplevet som lige præcis det modsatte.

Hvis man vil bestride et lederjob med succes, er man nødt til at være klar over, hvilke mekanismer man bringer i spil, og hvordan de kan blive opfattet af omgivelserne

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Jeg var for et par år siden deltager på et lederkursus om personligt lederskab, hvor et af formålene var at lære sig selv og sit potentiale at kende. Én af de tilstedeværende skilte sig allerede fra første kursusdag markant ud fra de øvrige deltagere, blandt andet på den måde, hvorpå han under introduktionen iscenesatte sig selv. Han nåede på ganske få minutter at fortælle, hvilken fantastisk en leder han var, og at det faktisk ikke var nødvendigt for ham at deltage, men at hans direktør havde været på et lignende kursus, og derfor var det også attraktivt for ham at deltage. For ham handlede det mere om at kunne skrive det på sit cv og spejle sig i sin chef, end at blive klogere på sig selv som person og leder.

LÆS OGSÅ: Autentiske ledere har ikke svar på alt

I forbindelse med kurset blev vi alle en del af hinandens netværk på LinkedIn, og derfor har jeg fra tid til anden lagt mærke til hans opdateringer. Desværre ser det ud til, at han har mistet sit job. Jeg kan selvfølgelig ikke sige, om det har noget at gøre med hans manglende selvindsigt og evnen til bruge stærke og svage sider i lederjobbet, men jeg må tilstå, at det var den første tanke, der umiddelbart faldt mig ind. Om han rent faktisk lærte noget om sig selv på kurset, er ikke op til mig at vurdere – det kan hans tidligere medarbejdere bedst svare på. Men at dømme ud fra den beskrivelse han giver af sig selv på LinkedIn som en person, der nærmest mestrer ledelse til olympisk guld, er mit bud, at selvindsigt stadig ikke er en kompetence, der eksisterer i hans værktøjskasse.

Det er altid let og omkostningsfrit at udtale sig om manglende selvindsigt hos andre. Men i stedet for at fokusere så meget på andres kompetencer, burde vi måske i stedet vende blikket indad og se, hvordan det forholder sig med vores egen selvindsigt. Sandheden er vel i virkeligheden, at rigtig mange af os kan have ganske svært ved at erkende svage sider eller fejl, hvor det altid er lettere at fremhæve alle de gode sider, vi er i besiddelse af. Men det er uomtvisteligt, at hvis man vil bestride et lederjob med succes, er man nødt til at være klar over, hvilke mekanismer man bringer i spil, og hvordan de kan blive opfattet af omgivelserne.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 24. august, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for Team Ledelse, Arbejdsmiljø og Uddannelse.

Ledelsesportræt

Ledelsestip fra en modig leder

Som oberst i Forsvaret har Kim Kristensen gået forrest gennem minefelter og beskydninger i Afghanistan, Kosovo og Eksjugoslavien. Siden 2012 har han som ceremonimester haft ansvaret for regentparrets aktiviteter i ind- og udland. Årets Leder 2009 Kim Kristensen har mod – både til at lede i kamp om liv og død og at give medarbejderne frihed til at handle.