Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Ledelse uden kontrol

12. maj 2015

Det kan være fristende som leder at slippe kontrollen og lade medarbejderne fungere som énmandshære. Men ikke alle medarbejdere fungerer uden kontrol og klare spilleregler.

Ét af de tilbagevendende gode spørgsmål, man bør stille sig selv som leder, er, på hvilken måde man ønsker at lede sine medarbejdere – et spørgsmål, der er relevant, uanset om man har ledelsesansvar for én, 100 eller 1.000 medarbejdere. Og når vi taler måde at lede på, handler det også om, i hvilken grad man skal kontrollere sine medarbejdere, og i hvor høj grad man opnår det bedste resultat ved at lade medarbejderne lede sig selv.

For et par måneder siden bragte Børsen Executive et interview med finansdirektøren i Arla Frederik Lotz, som i øvrigt sidenhen har sagt ja til nye udfordringer i en hollandsk detailkæde. I interviewet fortalte han om, hvordan Arlas økonomifunktion i høj grad har afskaffet budgetter og kontrol til fordel for stor personlig frihed til de ansatte. Dermed har Frederik Lotz ikke kun gjort op sin egen professions ”taltyranni”, men også med tanken om topstyring.

Især når kurverne for omsætning og overskud går nedad, har vi som ledere generelt en tendens til at topstyre og kontrollere meget, måske også for meget.

Vibeke Skytte, direktør hos Lederne

”Budgetidéen var illusionen om kontrol. Men det er en dinosaur, at lederen fortæller medarbejderen, hvad der skal ske. Medarbejderne ved ofte meget bedre, hvad der er brug for, og er langt bedre til at sætte en retning for deres afdelinger. Min rolle er at definere spillebanen og hvor økonomifunktionen er på vej hen. Så må medarbejderne selv definere, hvordan de spiller spillet,” sagde Frederik Lotz til Børsen.

Finansdirektøren fortalte, at han ønsker at have medarbejdere, der fungerer som handlekraftige, initiativrige ”énmandshære” – og han understregede, at metoden med at slippe kontrollen med medarbejderne ikke betyder, at der ikke er brug for dygtige ledere til at definere de mål, der skal forfølges.

Grundlæggende synes jeg, at det er både interessant og inspirerende at læse, hvordan finansdirektøren i Arla griber ledelsen af sin økonomifunktion an, og tanken om mere personlig frihed til medarbejderne lyder jo vældig sympatisk. Men det er – og dét tror jeg er en vigtig pointe – ikke nødvendigvis en form for ledelse, der kan overføres til alle brancher, alle typer af medarbejdere og alle vindstyrker i virksomhedens sejl.

Især når kurverne for omsætning og overskud går nedad, har vi som ledere generelt en tendens til at topstyre og kontrollere meget, måske også for meget. Når det er krise, oplever mange ledere, at de skal være mere forsigtige i alt fra investeringer til uddeling af frihedsbreve, og mange bliver dermed mere regelbaserede i ledelsesstilen. Og som det for nylig blev dokumenteret i Aarhus Universitet og Ledernes fælles undersøgelse ”God ledelse og god performance”, steg andelen af ledere, der i perioden fra 2006 til 2014 – det vil blandt andet sige hen over finanskriseårene – benyttede sig af ledelsesformerne ”regler” og ”direktiver”, med godt fem procent. Interessant – men ikke så overraskende.

Jeg tror, Frederik Lotz har meget ret i, at en god leder definerer spillebanen og ved hjælp af styringsværktøjer og strategier skal sikre, at bolden – for nu at blive i sportsterminologien – kommer i mål. Og så langt, som det overhovedet er muligt og forsvarligt, bør medarbejderne få mulighed for selv at definere hver sit konkrete bud på den bedste og smarteste vej til målet.

Men når det er sagt, er den skinbarlige virkelighed også, at man ikke kan tage én ledelsesform og sige, at den fungerer overalt. Derudover er det nogle gange nødvendigt som leder at skære igennem og skrue op for kontrollen og styringen. Dels kan ikke alle medarbejdere fungere og agere under total frihed og uden klare spilleregler. Dels kan den økonomiske virkelighed gøre, at dét, der var den rigtige måde at drive forretning på i går, ikke er det i dag.

Klumme i Berlingske den 17. maj af direktør hos Lederne Vibeke Skytte.

Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Vibeke Skytte er fast klummeskribent i Berlingske, hvor hun hver søndag skriver om et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for Team Ledelse, Arbejdsmiljø og Uddannelse.

Kontakt Vibeke Skytte på vs@lederne.dk eller telefon 32833400.