Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Ledelse på den unge måde

20. april 2016

KLUMME I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK AF DIREKTØR VIBEKE SKYTTE: Unge ledere er mere direkte og mindre bange for at begå fejl end den forrige generation af ledere – og derudover har de ofte et mere tæt forhold til medarbejderne

I min hverdag møder jeg rigtig mange ledere, og det er altid både lærerigt og interessant at tale med dem – det gælder både nye, unge ledere og de mere erfarne. Men jeg må indrømme, at jeg kan blive særlig grebet, når jeg møder de helt unge ledere. De har ofte en ekstra gnist, begejstring og gå-på-mod, som får mig til at tænke tilbage på, da jeg selv var ung og uerfaren leder.

Det er anderledes med nutidens unge ledere. Jeg oplever dem som mere direkte og med mindre frygt for at begå fejl.

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Jeg husker stadig de dage, som kunne være præget af usikkerhed, fordi ledelsesopgaverne skulle løses for første gang, og hvor der naturligt nok var områder, hvor jeg både manglende viden og erfaring. Men det er anderledes med nutidens unge ledere. Jeg oplever dem som mere direkte og med mindre frygt for at begå fejl.

På et tidspunkt talte jeg med en ung kvindelig leder i slutningen af 20´erne, som var ansvarlig for et team på fem-seks medarbejdere. Samarbejdet fungerede ikke helt, som hun kunne ønske sig, og hun skulle i gang med et ”oprydningsarbejde”. Hendes plan var at tage en meget direkte samtale med gruppen, og derefter ville hun vurdere, om der var behov for at skulle sige farvel en medarbejder.

Jeg spurgte nysgerrigt ind til, om hun havde prøvet at afskedige før. Det havde hun ikke, men hun var sikker på, at det nok skulle gå. Hvad angik samtalen med gruppen, var hendes kommentar, at hun kendte dem rigtig godt, de var ofte sammen – også udenfor arbejdspladsen – så hun var helt tryg ved situationen. Jeg tænkte straks på den første gang, jeg skulle afskedige en medarbejder: Jeg var rasende nervøs og sov ikke natten inden!

LÆS OGSÅ: Føleledelse er det egentlige problem

Lige præcis dét med at være tæt på sine medarbejdere og have en personlig relation er meget kendetegnende for de unge ledere og måske medvirkende til, at de blandt andet tager ”vanskelige” samtaler med lidt mere is i maven, end min årgang af unge ledere gjorde. Men jeg vil nu alligevel mene, at det kan give store udfordringer, når man som leder kommer i den situation, hvor positive dage vender sig til negative, og der skal ske forandringer, som f.eks. indebærer vanskelige samtaler – og man sideløbende er blevet tæt knyttet til sine medarbejdere.

For når alt kommer til alt, så vil medarbejdere hellere have den direkte og klare tale, frem for at tingene bliver pakket ind

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Men jeg tror også, at den mere direkte konfrontation sammenholdt med det store selvværd og de høje ambitioner gør en enorm forskel i måden at forvalte lederrollen på, ligesom det giver en enorm ballast i den videre karriere. At relationerne er mere tætte for nutidens ledere og medarbejdere er måske bare en fordel. For når alt kommer til alt, så vil medarbejdere hellere have den direkte og klare tale, frem for at tingene bliver pakket ind.

Faget ledelse har igennem årene udviklet sig i takt med, at ledere og medarbejdere har udviklet sig, og derfor kan man nok heller ikke holde før og nu så skarpt op imod hinanden, men i stedet hilse velkommen, at der er dygtige unge ledere, som gerne vil ledelse, og som i høj grad ønsker at sætte sig selv i spil – også meget gerne som topchefer.

Vi skal dog ikke glemme, at unge ledere ikke nødvendigvis altid er uerfarne ledere. Et godt eksempel er topchefen for Telmore, Jens Grønlund, som jeg læste et interview med for nylig. Med sine 31 år må han betegnes som en ung leder, men rent faktisk har han arbejdet som leder, siden han var 19-20 år, og han har dermed en vis ballast i bagagen. Telmore-chefen er dog stadig atypisk i forhold til gennemsnitsalderen for de danske ledere. Kun knap fem pct. af Ledernes medlemmer er under 30 år, mens knap seks pct. er mellem 30 og 34 år. Så selvom udviklingen går den rigtige vej, er der plads til mange flere unge med lederambitioner og -evner på virksomhederne.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 20. april 2016, hvor direktør i Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun om et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for Team Ledelse, Arbejdsmiljø og Uddannelse.