Mit Lederne

Debat

Ledelse a la Matador

04. april 2018

KLUMME AF DIREKTØR VIBEKE SKYTTE I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK: Der er mange gode grunde til, at jeg – ligesom rigtig mange andre danskere – trofast lørdag efter lørdag sidder klar foran tv-skærmen for at se Matador på DR.

Tv-serien, som blev vist for første gang for 40 år siden, tåler i dén grad endnu et gensyn, og selvom jeg ikke kan påstå, at jeg bliver det mindste overrasket over, hvad der sker i serien, er der alligevel ét eller andet forunderligt trygt og hyggeligt ved nok engang at følge livets gang i Korsbæk. Og oplevelsen bliver ikke ringere af, at jeg udmærket ved, hvad der sker både i det igangværende og kommende afsnit.

Matador er således et fint lille studie i ledelse i 1930´erne og 40´ernes Danmark – med masser af hyggelig inspiration både til, hvordan man kan gøre og bestemt også til ledelse, som jeg ikke vil anbefale kopieret!

Direktør i Lederne, Vibeke Skytte

Men ud over gensynets glæde er der, som jeg talte med en lederkollega om for nylig, en anden rigtig spændende dimension i Lise Nørgaards lille stykke danmarkshistorie: Matador er nemlig i høj grad også en serie om ledelse med tipstypiske eksempler på virksomhedsledelse og drømmen om at blive selvstændig.

LÆS OGSÅ: Personlige kompetencer vejer tungest når ledere bliver ansat

Der er selvfølgelig de helt oplagte figurer at tage fat på: Mads Andersen Skjern som eksemplet på en uhyre foretagsom forretningsmand med et unikt blik for at se muligheder, hvor andre ser begrænsninger. I stedet for at begræde starten på 2. Verdenskrig og Tysklands invasion i Danmark, øjner han straks en kærkommen mulighed for udvide sortimentet i sin butik med mørklægningsgardiner, der dernæst ryger over disken i stort antal. Havde han drevet forretning i 2018, var han givetvis den første til at spotte de bedste og mest unikke muligheder i digitaliseringen, og han ville disrupte hele tøjbranchen!

Der er, som den diametrale modsætning til Mads Skjern, manufakturhandler Albert Arnesen, der fremstår som eksemplet på en uduelig og snobbet chef, som i alt for høj grad har været vant til, at kunderne kom af sig selv, og derfor slet ikke er gearet til at tackle konkurrencen, da der pludselig åbner en ny tøjbutik i byen.

Og der er bankdirektør Hans Christian Varnæs, som jeg vil betegne som en lettere distræt, humoristisk og ikke-autoritær leder, der evner at holde skruen i vandet i Korsbæk Bank på trods af konkurrencen fra Omegnsbanken. Han er svær ikke at holde af og respektere.

LÆS OGSÅ: Kontrakter har godt af et grundigt eftersyn

Men der er også en lang række andre sjove ledertyper i det øvrige omfattende persongalleri. Det er for eksempel et sjovt studie i køkkenledelse at følge Laura og den måde, hun leder og fordeler arbejdet på i det Varnæs´ske køkken – loyalt accepterende skiftende meldinger og luner fra herskabet, men til gengæld med meget kort lunte over for diverse mere eller især mindre kompetente stuepiger.

Jeg har også en svaghed for Severin Boldt, der pudsigt nok bliver omtalt som tjener Boldt, men vel alt andet lige også er Jernbanerestaurantens daglige leder. Han er lige så glad for øl og cigaretter som sine kunder, og Boldt kender i øvrigt stamgæsternes smag og behov til perfektion – ikke kun, når det gælder øl, ål og smørrebrød, men han ser også forretningsmuligheder under krigen ved at sælge rationeringsmærker.

LÆS OGSÅ: Ledere kan lære af Kierkegaard

Og så er der jo Agnes Jensen, der starter som stuepige i Varnæs´ hjem, men bliver en uhyre driftig selvstændig med en voksende forretning. Begyndelsen til ejerledertilværelsen er med opmaskning af strømper hjemme i stuen – og hun ender med en større forretning og aktier og medejerskab i Skjerns Magasiner, blandt andet takket være den selvtillid, en smule frækhed, stor flid og tydelige forretningsmæssige ambitioner, som blandt andre Mads Andersen Skjern slet ikke kan stå for. Egenskaber, som jeg véd, at mange selvstændige anno 2018 er helt enige i fortsat er alfa omega for at lykkes, hvis man vil have fod under eget bord.

Matador er således et fint lille studie i ledelse i 1930´erne og 40´ernes Danmark – med masser af hyggelig inspiration både til, hvordan man kan gøre og bestemt også til ledelse, som jeg ikke vil anbefale kopieret!

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 4. april 2018, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen HR & Administration.

Sidste uges klumme af Vibeke Skytte