Mit Lederne

Debat

Kunsten at lede de frivillige

27. juni 2018

KLUMME AF DIREKTØR VIBEKE SKYTTE I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK: Sommer i Danmark er lig med en perlerække af musikfestivaler. For en måneds tid siden var der Distortion i København, der har traditionen tro været Northside i Århus og Tinderbox i Odense – og om nogle få dage åbner den største af slagsen, Roskilde Festval, hvor Eminem, Bruno Mars og hundredvis af andre kunstnere vil underholde de flere end 100.000 gæster.

Selv har jeg ingen festivalplaner – heller ikke denne sommer – men ud over at glæde mig på vegne af de mange, som forhåbentlig får nogle sjove dage og gode musikalske oplevelser, har fænomenet også et interessant ledelsesmæssigt perspektiv. Ledelse af og på festivaler handler nemlig i høj grad om ledelse af frivillige.

Magasinet Lederne bragte for et par år siden et interview med den daværende chef for Roskilde Festival Henrik ”Rass” Rasmussen, som blandt andet fortalte, hvordan han ledelsesmæssigt greb opgaven an med at være chef for en medarbejderskare på 62 fastansatte, 1.000 frivillige, der året rundt arbejder for Roskilde Festival, og – og hold nu godt fast – hele 32.000 frivillige, der står klar under selve festivalen.

Det måske allervigtigste, når man har med ledelse af frivillige at gøre, er nemlig at indgå klare aftaler og dermed også have en klar forventningsafstemning.

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

For Henrik Rasmussen var ledelsesopgaven i høj grad defineret ved at lede gennem andre, idet det i sagens natur ikke kan lade sig gøre for én mand at skulle lede og fordele arbejdet for over 33.000 mennesker, hvoraf langt hovedparten er frivillige. Som han sagde:

”Det vigtigste for mig er at have gode ledere på alle niveauer.”

LÆS OGSÅ: Lederen skal aktivt forsøge at løse samarbejdsvanskeligheder

Han gav i den forbindelse de frivillige kræfter æren for, at det overhovedet kan lade sig gøre at gennemføre en festival som den i Roskilde, og han understregede, at nøgleordet var uddelegering.

”Vi uddelegerer utroligt meget ansvar, så de frivillige helt ude i yderste led får ansvaret for deres egen arbejdsopgave. Det er den eneste måde, vi kan gøre det på,” forklarede festivaldirektøren, der samtidig måtte erkende, at når man har 33.000 medarbejdere – og det på en festivalplads med rundt regnet 100.000 gæster – er det ganske enkelt umuligt som topchef at være synlig for alle i organisationen.

”Vi i ledelsen – og især mig – er så synlige, som vi overhovedet kan være, men jeg mener ikke, at synlig ledelse nødvendigvis betyder, at man skal køre rundt i en pavevogn, så medarbejderne hele tiden kan se én. Synlig ledelse handler også om de rammer, man lægger, og måden, man agerer på. Mange af de 32.000 frivillige aner ikke, hvem jeg er, og de har heller ikke behov for det. De skal bare have de rigtige ledere og de rigtige rammer,” forklarede ”Rass”, der i øvrigt efter eget ønske forlod direktørposten i 2016.

Ledelse af frivillige – og især når vi taler frivillige i så stort et antal – kan ofte være lidt af en balancekunst. Jeg er meget enig med den tidligere Roskilde Festival-direktør i betragtningerne om at uddelegere ansvar og udstikke rammer også til de frivillige. Det måske allervigtigste, når man har med ledelse af frivillige at gøre, er nemlig at indgå klare aftaler og dermed også have en klar forventningsafstemning.

LÆS OGSÅ: Strategisk ledelse er sværere end nogensinde


Uanset, om vi taler mennesker, der melder sig under fanerne på en musikfestival, i en velgørenhedsorganisation eller i den lokale idrætsklub, vil drivkraften som ofte være kærlighed til og interesse for et projekt. Men det ændrer ikke ved, at for lederen, som skal sikre, at tingene fungerer, at gældende regler for eksempel i forhold til sikkerhed bliver respekteret og frem for alt, at arbejdet bliver udført, er det tvingende nødvendigt at have forpligtende aftaler med alle, uanset om de er fastansatte eller frivillige.

Når det så er sagt, er der selvfølgelig stor forskel på de krav, man kan stille til en fuldtidsansat medarbejder og en frivillig, og de klare aftaler og forventningsafstemningen skal selvfølgelig på rimelig vis afspejle frivilligheden og den ofte begrænsede løn, den frivillige modtager.

God fornøjelse med festivalerne – også til lederne og de frivillige!

Forrige uges klumme af Vibeke Skytte

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 27. juni 2018, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen HR & Administration