Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Kunsten at blive fulgt

07. oktober 2015

Evnen til at udstikke en retning og sætte målene for medarbejderne, både når det går godt og mindre godt, er en af ledergerningens vigtigste opgaver.

Igennem de seneste år er der kommet næsten uoverskueligt mange ledelsesbøger på markedet, og man skal bruge rigtig meget tid med læsning, hvis man bare skal holde sig nogenlunde opdateret på al ledelseslitteraturen. Men én af de nye bøger, jeg i hvert fald vil prioritere, er Kim Kristensens ”Følg mig”.

Der er mange af hverdagens ”lederhelte”, der gør en stor indsats for at få medarbejderne til netop at følge dem.

Vibeke Skytte, direktør hos Lederne

Kim Kristensen, som er ceremonimester i Kongehuset, blev i 2009 som oberst i Forsvaret kåret som Årets Leder af Lederne, og i den forbindelse holdt han en bevægende takketale, som sluttede med ordene ”Følg mig – i morgen angriber vi igen”. Mange af os, der var til stede, sad nok med en fornemmelse af, at det ikke bare var en god leder, der talte til os, det var en ualmindelig stærk og karismatisk leder, som var meget ydmyg overfor den opgave, der var pålagt ham. Han var en leder, som man havde lyst til at følge.

I forbindelse med bogen, der netop er udkommet, er Kim Kristensen blandt andet blevet interviewet af Berlingske. Også magasinet Lederne bringer i den nye udgave et interview med ham, hvor noget af det, han fremhæver som nøglen til succes, er, at man som leder er nærværende, tilstede og går forrest. Han mener faktisk, at det er lederens pligt at være ”dér, hvor det gør mest ondt”, f.eks. i fyringsrunder, og er citeret for, at mange danske ledere mangler mod til at lede og ikke stiller sig op i forreste linje og siger ”følg mig!”, men at det ofte i stedet lyder ”fremad, jeg er lige bag jer”. Budskabet er: Ledere skal turde være ledere.

LÆS OGSÅ: Fra Kaj Holger til Klap Hesten

Om det er rigtigt, at danske ledere generelt mangler mod til at stille sig forrest, vil jeg lade være op til den enkelte at vurdere, men jeg kan ikke være uenig i, at det er én af ledergerningens vigtigste opgaver: At udstikke retning i alle situationer, både når det går godt og mindre godt. Det betyder nødvendigvis, at man skal gå forrest, tegne strategien og sætte målene. Når det er sagt, vil jeg også vove at påstå, at vi har rigtig mange dygtige ledere, som tør gå forrest, men som regel er det ikke dem og deres bedrifter, vi taler om, når vi med venner og bekendte drøfter, hvordan det står til på vores arbejdspladser.

Jeg er sikker på, at Kim Kristensen kan lære os noget om ledelse, så når ceremonimesteren siger ”følg mig”, så gør det, for så lærer du noget om ledelse fra en leder, der i den grad er gået forrest.

Vibeke Skytte, direktør hos Lederne

Der er mange af hverdagens ”lederhelte”, der gør en stor indsats for at få medarbejderne til netop at følge dem. For nylig talte jeg med én af dem: En ung kvindelig leder, som lige var påbegyndt en lederuddannelse for at styrke sit lederskab. Hun var blevet meget inspireret af sin egen leder, der var en god rollemodel for hende, ligesom hun også var blevet meget inspireret af de ledere, som hun havde hørt tale på konferencer og læst om i artikler. Hun havde et brændende ønske om at gøre en stor forskel for sine medarbejdere og sin arbejdsplads, og jeg fornemmede i høj grad, at hun ville gøre alt for at gå forrest, og at medarbejderne uden tvivl ville føle sig trygge ved at følge hende.

LÆS OGSÅ: Kunsten at sammensætte et stærkt team

Der findes også den type af ledere, der går så meget forrest, at når de vender sig om, må de sande, at de er alene, for deres medarbejdere er løbet i andre retninger. Medarbejdere følger ikke bare ubetinget en leder. Der skal som minimum være en form for fælles værdisæt, og det kan faktisk godt være nærvær og tilstedeværelse, som Kim Kristensen fremhæver som vigtigt for at have sine medarbejdere med sig.

Der er ingen tvivl om, at Kim Kristensen som leder og menneske har gjort en enestående indsats, og at han er en fabelagtig rollemodel for sine medarbejdere og for god ledelse i det hele taget. Jeg er sikker på, at han kan lære os noget om ledelse, så når ceremonimesteren siger ”følg mig”, så gør det, for så lærer du noget om ledelse fra en leder, der i den grad er gået forrest.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 7. oktober 2015, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for Team Ledelse, Arbejdsmiljø og Uddannelse.

Fortæl mig mere