Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Karrieretanker fra hængekøjen

02. august 2017

VIBEKE SKYTTES KLUMME I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK: En god, lang sommerferie er for mange et tidspunkt, hvor tiden foruden en masse hyggelige aktiviteter med familie og venner ofte også bruges til at tænke over livet og hverdagen – herunder også karrieren: Har man det job, man ønsker? Og skal man overveje muligheden for at komme af sted på efteruddannelse eller på anden vis styrke sine arbejdsmæssige kompetencer?

Ifølge en ny og endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Lederne er det blandt ledere rimeligt udbredt at tænke karriere og uddannelse, mens man ligger på stranden eller i hængekøjen under et palmetræ. 27 procent af de adspurgte ledere forventer at bruge tid i sommerferien på at undersøge mulighederne for at skifte job efter ferien, og lidt færre, 17 procent, regner med at bruge tid i sommerferien på at granske relevante efteruddannelsesaktiviteter.

 

Især tendensen til at tænke uddannelse i ferien glæder mig, for det en ingen hemmelighed, at ledere i hverdagen meget ofte kan have svært ved at finde tid til at lægge langsigtede planer for deres videre uddannelse, fordi de som oftest prioriteter de daglige arbejdsopgaver højest. Men hvis man skal udfylde sin rolle som leder, er man nødt til at uddanne og udvikle sig, og derfor er det netop glædeligt, at ledere sætter tid af i ferien til fordybelse og til at undersøge markedet for muligheder. Uddannelse er vigtigere end nogensinde, og Danmark har brug for dygtige ledere, der løbende uddanner og dygtiggør sig. 

Kredser tankerne i sommerferien omkring jobskifte, er det måske værd at give det en tanke, hvilke relationer og netværk man som leder har adgang til, og hvilke forventninger der er til et nyt job.

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Beslutningen om at ville i gang med et uddannelses- eller kursusforløb rummer andet en blot valg af en retning. Det omfatter også en tidsmæssig investering. Det betyder, at uddannelse ikke kun skal tilpasses i forhold til den arbejdsmæssige hverdag, hvilket i sig selv kan være svært nok, men i mange tilfælde vil en langeværende uddannelse, som f. eks. en lederuddannelse, også lægge beslag på en del af den tid, som hidtil har været forbeholdt familien. Derfor er ferien netop et oplagt tidspunkt at drøfte med sin ægtefælle, kæreste eller gode venner, om både arbejds- og privatliv kan balancere.

 

LÆS OGSÅ:  Ledere bruger ferien på at overveje efteruddannelse

 

Kredser tankerne i sommerferien omkring jobskifte, er det måske værd at give det en tanke, hvilke relationer og netværk man som leder har adgang til, og hvilke forventninger der er til et nyt job. Selv havde jeg i foråret besøg af én fra mit netværk, som faktisk var begyndt at forberede sig til et kommende jobskifte. Han havde inviteret sig selv til et kaffemøde hos mig og flere andre, han har gode relationer til, for at få inspiration og lufte nogle af sine tanker om fremtiden. Derefter ville han tage alle input med på en lang sommerferie, hvor han skulle tænke lidt mere over de forestående handlinger.

 

Men er det egentlig ikke sådan, vi alle har det, når der skal træffes vigtige beslutninger i vores liv – og det handler ikke kun om uddannelse og karriere? Vi bruger ferien til at kigge lidt på tiden, der er gået, og tiden, der kommer – en personlig strategiplan, kan man vel nærmeste kalde det.

 

LÆS OGSÅ: Alle har ret til efteruddannelse - også ledere

 

Hvis jeg skal komme med et lille indspark til strategien omkring uddannelse, vil det være, at du skal huske at betragte din efteruddannelse som et fælles projekt for dig og din arbejdsgiver, og ikke som dit eget. For en arbejdsgiver er det vigtigt at sikre, at både ledere og medarbejdere vedligeholder og videreudvikler relevante kompetencer og dermed også bevarer en markedsværdi, men er på den anden side heller ikke interesseret i, at din efteruddannelse udelukkende bliver en billet videre til næste job. Derfor bør du ikke undlade at overveje, hvordan et ønske om uddannelsesforløb kan harmonere med virksomhedens øvrige aktiviteter og ressourcer. Det betyder selvfølgelig ikke, at du er stavnsbundet til virksomheden resten af dit arbejdsliv, men det kan være årsagen til at du lige om lidt kan pakke din blok og pen og sætte kursen mod en uddannelse.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 2. august 2017, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for områderne Arbejdsmiljø og Uddannelse. Derudover har Vibeke Skytte ansvar for Ledernes Økonomifunktion, intern HR og Ejendom.