Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Jagten på årets leder er gået ind

DEBATINDLÆG PÅ FINANS.DK AF HENRIK HOLT LARSEN, PROFESSOR, CBS

Myrer og ledere ligner hinanden på en række punkter: De står i spidsen for avancerede organisationer, bygger hierarkier, samarbejder, arbejder hårdt og erobrer fjendtligt land.

Henrik Holt Larsen - jagten på årets leder er gået ind

Henrik Holt Larsen er professor, dr. merc. på Copenhagen Business School.

Med et glimt i øjet, men sandelig også med en stor portion alvor, kan ledere sammenlignes med myrer. Der findes mere end 12.000 myrearter, og myrer udgør en fjerdedel af verdens animalske biomasse – og vejer dermed meget mere end menneskene. Her kom lederne vist nok straks bagud i konkurrencen.

Lederne står i spidsen for avancerede organisationer, bygger pyramider og hierarkier, men det gør myrerne også. Lederne samarbejder, skaber og løser konflikter, kommunikerer, arbejder hårdt, erobrer fjendtligt land og fører krig, men det gør myrerne også.

Se de nominerede til Årets Leder 2017 og stem på din favorit

Jamen, lyder indvendingen, lederne kan stå i spidsen for meget store menneskemængder. Joh, men myrerne har kolonier med op til 20 mio. individer, og det klarer de endda uden cpr-numre, sundhedsplatforme, mus-samtaler, lyskryds og rullende trapper. Myrerne har ligefrem løst et af de største traumer for moderne, politisk korrekte ledere, nemlig ligestilling mellem kønnene. Som Wikipedia med begejstring udtrykker det:

Æggene lægges af én eller af og til flere dronninger, og de fleste udvikles til vingeløse, sterile hunner, som kaldes arbejdere. Med mellemrum producerer samfundet sværme af nye dronninger og hanner, der almindeligvis er vingede. Kolonier producerer både hanner og hunner samtidigt, men skifter som oftest hvert år til kun at lade enten hanner eller hunner flyve. På denne måde undgås indavl.

Autentisk beskedenhed, selvkritik og erkendelse af egen begrænsning giver gevinst.

Henrik Holt Larsen, Professor Emeritus, Dr.Merc. i HRM, Copenhagen Business School

Summa summarum: Ledere får kamp til stregen, hvis de sammenligner sig med myrerne. Det kunne måske skyldes, at myrerne som race har eksisteret 500 gange længere end homo sapiens, nemlig 100 mio. år. En sådan tidshorisont kræver langtidshukommelse, strategi, videndeling og efterfølgerplaner. Den fidus har lederne nu omsider opsnappet.

Spøg til side: Hvad lægges der vægt på, hvis man i 2017 skal finde kandidater til en lederpris, som ikke blot glæder modtageren, men også kan tjene som rollemodel for den kvarte million ledere, vi har i Danmark? Nomineringskomiteen har ikke en fast tjek- eller facitliste, men nogle af de kriterier, der lægges vægt på, er:

Ledelse er situationsspecifik og skal synkroniseres med rammevilkårene. Afspejler, udstråler og fremmer lederen virksomhedens og branchens specifikke kultur, værdier, etik og mindset? Netop fordi god ledelse varierer så meget, har f.eks. en nationalbankdirektør, skoleleder, oberst, sygehusdirektør og lakridsinnovatør alle tidligere vundet lederprisen.

Menneskelige kvaliteter som forudsætning og katalysator for organisatorisk performance. Selv om der desværre findes (heldigvis ikke så mange) eksempler på, at personer med meget problematiske personlighedstræk kan få det til at klinge på bundlinjen, kan det normalt ikke lade sig gøre, og det skal modvirkes. Det gode engelske ord leadership, som aldrig har været prioriteret højere end nu, betoner netop nødvendigheden af bl.a. lederens integritet, empati, tillid, lyst og evne til at omgås andre mennesker.

Ledelse er at bære den samfundsmæssige fakkel frem. I gamle dage kunne en leder gemme sig bag skrivebordet eller virksomhedens ydermure. ”Ingen kommentarer,” var standardsvaret, når medierne og offentligheden henvendte sig. I dag er især en topchef ikke blot ambassadør for virksomhedens vision, strategi og mål, men yder også et bidrag til samfundsudviklingen. Gennem samskabelse, åben innovation og brugerinddragelse bliver virksomheden en samfundsborger, der både lader sig præge af og er med til at præge den rejse, som samfundet er på. Csr er det velkendte eksempel på øjenkontakt mellem virksomhed, samfund og den globale udfordring, men mulighederne er ubegrænsede.

Kreativitet, mod, is i maven og selverkendelse – en god cocktail. Som bekendt kommer man aldrig foran, hvis man går i andres fodspor. Årets Leder skal have vist evne og trang til at sejle ud i et blue ocean, løbe kalkulerede risici, opfordre organisationen til at eksperimenter, satse, tro på gode ideer, erkende at ting kan gå galt – og lade være med at jagte syndebukke, hvis gode initiativer trods alle odds slår fejl. Her stikker lederens menneskelige kvaliteter hovedet frem igen: Det kræver leadership at skabe passion og kreativitet omkring sig, få medarbejdere til at bevæge sig fra komfort- ud i strækzonen, belønne succeser og være den tørstende skulder, når noget går galt.

Autentisk beskedenhed, selvkritik og erkendelse af egen begrænsning giver gevinst. Selv om det strider mod nogle lederes selvopfattelse, kan ledere ikke gå på vandet. Nogle af de bedste ledere er ydmyge, erkender egne stærke og svage sider, glæder sig over andres kvaliteter og successer, undgår at lade sig beruse af magtens sødme og fanges ikke i succesens fælde.

At blive kåret som Årets Leder er ikke en livsforsikring, og de fremtidige forventningerne til den pågældende bliver endnu højere. Årets Leder er en rollemodel, i hvis lys andre ledere kan finde inspiration. Og for at vende tilbage til artiklens start: Jo mere ledere lægger sig i selen, desto mere kommer de på omgangshøjde med en anden avanceret race, nemlig myrerne.

Inspiration er hentet fra Hans Joachim Offenberg: Myrer. Tænkepause 11, Aarhus, 2013.

Fakta om Årets Leder

For 16. gang skal Lederne i de kommende måneder kåre Årets Leder. Begivenheden sætter spot på en leder, der i kraft af sublime lederevner, personlige kvaliteter og resultater er i særklasse. Finalisterne i år er:

  • Niels Buus, CEO, GomSpace.
  • Jacob Holm, CEO, Fritz Hansen.
  • Betina Hagerup, direktør, Erhvervsstyrelsen og fra den 1. november direktør i KMD.
  • Kåre Schultz, CEO, Lundbeck og kommende CEO Teva Pharmaceuticals (Israel).
  • Marianne Dahl Steensen, direktør, Microsoft Danmark.

Hvem der vinder prisen, afgøres ved en afstemning på Ledernes hjemmeside og offentliggøres på Ledelsens Dag den 22. november.

Stem på Årets Leder 2017

Årets leder de nominerede