Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Indbakken er med på stranden

08. juli 2015

Hver anden leder løser arbejdsopgaver i sin sommerferie. For at det kan fungere uden at ødelægge ferien, kræver det klare aftaler med både arbejdsplads og familie.

Det er sommer, forhåbentlig skinner solen, og det er næppe forkert, hvis jeg gætter på, at en stor del af læserne af disse linjer p.t. holder sommerferie. Men selvom vi er mange, der har trukket stikket ud på arbejdspladsen, betyder det ikke, at vi glemmer alt om vores arbejde i de uger, hvor der står ”Ferie” i kalenderen.

Min erfaring er, at hvis man sørger for at afstemme forventninger, kan det for de fleste faktisk sagtens lade sig gøre både at holde ferie og være nogenlunde opdateret på de vigtigste arbejdsrelaterede opgaver.

Vibeke Skytte, direktør hos Lederne

I Berlingskes Fri-sektion kunne man for et par uger siden læse, hvordan ledere tackler spørgsmålet om arbejde i ferien. Anledningen var en ny undersøgelse fra Lederne, som på baggrund af svar fra 2.909 ledere viser, at 50 procent af lederne løser arbejdsopgaver i sommerferien. Blandt topledere er andelen helt oppe på 80 procent.

I Fri kunne man blandt andre møde regnskabsdirektør i Danske Bank Vibeke Bak Solok, som fortalte, at hun er online i sin ferie cirka én gang i døgnet.

”Jeg har familie og børn, som jeg prioriterer at være sammen med, og det er super vigtigt. Men det er også vigtigt, at jeg lige ved, hvad der ligger i min indboks, så jeg kan sende en e-mail videre eller fikse et problem med det samme,” sagde Vibeke Bak Solok.

På spørgsmålet om, hvad hendes familie siger til, at hun ikke kan lade arbejdet være i sin ferie, lød regnskabsdirektørens svar:

”Det er en fælles forståelse. I dagens Danmark er mine børn også på diverse sociale medier for at se, hvad deres venner laver. Når det er begrænset til en halv eller hel time i døgnet, er det fint for vores familie.”

Jeg er langt hen ad vejen helt enig. Som jeg også tidligere har givet udtryk for, er ledelse for mig en livsstil, og jeg betragter det som en accepteret del af lederjobbet at svare på vigtige mails eller sms´er i sommerferien. Og jeg foretrækker at møde op på jobbet efter ferien med et overblik over, hvad der ligger i indbakken, frem for på den første arbejdsdag at skulle til at tage hul på hundredvis af henvendelser, hvoraf flere måske kræver øjeblikkelig ”action”.

Det skal ikke forstås som en opfordring fra min side til at arbejde fra morgen til aften i sin ferie og besvare samtlige mails og telefonopkald. Det er nemlig også en del af lederjobbet at holde fri og lade batterierne op. Tilmed skal man som leder være meget opmærksom på, at man er rollemodel for medarbejderne – og det gælder ikke kun i hverdagen, men også den måde, hvorpå man balancerer arbejde i ferien. Derfor er det vigtigt, at man som leder er åben omkring sin måde at arbejde på i ferien og sørger for at lave klare aftaler om, hvornår og med hvilke typer af sager man gerne vil kontaktes. Min erfaring er, at hvis man sørger for at afstemme forventninger, kan det for de fleste faktisk sagtens lade sig gøre både at holde ferie og være nogenlunde opdateret på de vigtigste arbejdsrelaterede opgaver.

Ifølge Ledernes nye undersøgelse om arbejde i ferien mener hovedparten, at det er en del af lederjobbet, og de understreger, at de ikke har noget imod at bruge tid på arbejde i sommerferien. Men for andre er cocktailen indeholdende arbejde og ferie svær at mikse. Der peges i undersøgelsen på, at det kan skabe irritation i familien, nogle siger, at arbejdet i ferien ”stresser”, og for en fjerdedel af dem, der løser arbejdsopgaver i ferien, er konsekvensen af de mange afbrydelser ligefrem, at sommerferien bliver ødelagt. Sådanne tilkendegivelser tydeliggør for mig to ting: Dels hvor vigtigt det er at afstemme forventninger med både arbejdsplads og familie. Dels at ledere skal huske, at de ikke er uundværlige – for er man nået dertil, at man får stress af arbejde i sin ferie, har man givetvis glemt, at én af de vigtigste lederegenskaber er at uddelegere.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 8. juli, hvor direktør i Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun om et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for Team Ledelse, Arbejdsmiljø og Uddannelse.