Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Ikke grund til at lade propperne springe – endnu

25. januar 2017

KLUMME AF DIREKTØR VIBEKE SKYTTE I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK.     

”Forskellige kompetencer, forskellige synspunkter og forskellige personligheder er helt afgørende. Det handler naturligvis ikke kun om køn. Det gælder også nationalitet og om at have en aldersspredning i gruppen. Men i og med, at det stadig ofte er mænd, der ansætter – bestyrelsesformænd, direktører og headhuntere – så er det vigtigt at være ekstra opmærksom på kvinderne, fordi vi ind imellem har en tendens til at vælge dem, der ligner os selv.”

Sådan lød det fra Lene Skole, administrerende direktør i Lundbeckfonden, i Berlingske og på Business.dk for et års tid siden, da hun skulle beskrive, hvordan hun arbejder med mangfoldighed og diversitet – både i bestyrelser og på direktionsgangen. Anledningen til interviewet og søgelyset på diversitet var, at Lene Skole netop var blevet den tredje modtager af prisen Women´s Board Award.

LÆS OGSÅ: Årets kvindelige bestyrelsesmedlem kåres

På fredag skal Women´s Board Award uddeles igen, og jeg glæder mig til endnu engang at være til stede under prisoverrækkelsen. Ligesom de forrige år er det Kronprinsesse Mary, som uddeler prisen. Og inden, det bliver afsløret, hvem der vinder i år, vil blandt andre Lone Træholt, Danmarks første kvindelige brigadegeneral, og Thomas Thune Andersen, formand i Dong Energy, komme med deres betragtninger om, hvordan og hvorfor vi skal fortsætte arbejdet med at sætte fokus på kvindelige bestyrelsestalenter og øge diversiteten i såvel bestyrelser som topledelser.

Jeg er helt enig med Lene Skole, når hun taler om betydningen af diversitet, men også tendensen til, at mange (mænd) i ansættelses- og udnævnelsessammenhæng intuitivt går efter personer, der er som én selv. Og hvordan undgår vi så dette på mange måder uhensigtsmæssige mønster? Det gør vi ved, at alle ansættelser og udnævnelser sker på et oplyst grundlag. Et grundlag, som sikrer, at det er kandidatens kvalifikationer, som tæller og bliver bedømt – ikke køn, ikke alder, ikke nationalitet og ikke hudfarve.

Bevares, 26 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer og 29,5 procent kvindelige ledere er da fine skridt i den rigtige retning. Men faktum er, at kvinderne stadig er i undertal

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Når man læser en ny analyse fra DI, som blev offentliggjort for et par uger siden, er der heldigvis noget, som tyder på, at ligestillingen nu endelig begynder at tager at tage fart på bestyrelsesniveau i Danmark. Analysen viser nemlig, at andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer fra 2008 til 2016 er mere end fordoblet; Fra 10 til 26 procent. Dermed ligger Danmark ifølge DI over EU-gennemsnittet, og det er da absolut værd at glæde sig over.

Også når vi i Lederne kigger på vores medlemstal, kan vi se, at andelen af kvinder vokser. Her ved indgangen til 2017 var 29,5 procent af Ledernes medlemmer kvinder – springer vi 10 år tilbage, var andelen af kvindelige ledere kvindeandelen på 21 procent. Og i gruppen af ledere under 30 år er kvindernes andel nu helt oppe på fire ud af 10.

LÆS OGSÅ: Fire ud af 10 ledere under 30 år er kvinder

Men inden vi hejser flaget, åbner champagneflaskerne og aflyser Women´s Board Award og andre lignende begivenheder, der har til formål at sætte fokus på kvindelige talenter og øget diversitet, er det vigtigt at slå fast, at vi langt fra er i mål. Bevares, 26 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer og 29,5 procent kvindelige ledere er da fine skridt i den rigtige retning. Men faktum er, at kvinderne stadig er i undertal, og kigger vi på bestyrelsesformandsniveau og toplederniveau er kvinderne endda fortsat markant underrepræsenteret.

Rom blev ikke bygget på én dag. Og jeg kan vist godt allerede nu også skrive Women´s Board Award ind i min kalender for 2018!

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 25. januar 2017, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for områderne Arbejdsmiljø og Uddannelse. Derudover har Vibeke Skytte ansvar for Ledernes Økonomifunktion, intern HR og Ejendom.