Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Mit Lederne

Debat

Hjælp i hjemmet styrker kvindernes karriere

08. juni 2016

KLUMME PÅ FINANS.DK AF DIREKTØR BODIL NORDESTGAARD ISMIRIS: Egentlig kan det siges ganske simpelt. Hvilket udenrigsminister Kristian Jensen (V) da også gjorde, da han deltog i verdens største kvindekonference Women Deliver i København for nylig: ”Make the space, include the women, and we will all win”.

Ordene faldt med henvisning til, at virksomheder, der har kvinder i topledelsen opnår bedre økonomiske resultater end virksomheder domineret af testosteron i ledelsen. Undersøgelser fra blandt andre IMF (International Monetary Fund) viser, at det kan betale sig at udnytte talentmassen bedre, end vi gør i dag. Diversitet i ledelsen er simpelthen en god forretning.

Diversitet i ledelsen er simpelthen en god forretning.

Direktør hos Lederne, Bodil Nordestgaard Ismiris

Så burde regnestykket i virkeligheden ikke være mere kompliceret. Ind med nogle kvinder i (top)ledelserne, og vi kan skumme gevinsten i form af vækst i virksomhederne og højere produktivitet i samfundet. Alligevel bevæger udviklingen sig i sneglefart. Hvis tempoet ikke sættes op, går der 129 år, før der er lige mange mænd og kvinder i topledelserne. Danmark mister terræn og er nu nede på en 72. plads ud af 142 lande på ledelsesområdet i World Economics Gender Gap analyse.

Så noget tyder på, at ligningen alligevel ikke er så simpel endda. Vi har i årtier talt for og imod kønskvoter, vi har haft måltal for kvindelige bestyrelsesmedlemmer i de største virksomheder, vi har talt om øremærket barsel til mænd, og vi har kigget bekymret på løngabet mellem mænd og kvinder. Og vi har stadig ikke fundet de vises sten.

Forandring skabes som bekendt ved at bryde vaner. Så lad os bryde vanen og tage fat et helt andet sted. Lad os droppe kønskampen og se på, hvad der helt lavpraktisk har betydning for, om Danmarks højtuddannede kvinder bliver brugt som den værdifulde ressource, de er. Når vi taler om fleksibilitet, plejer vi at tale om fleksibilitet på jobbet. Lad os prøve at vende den om. Fleksibilitet handler ikke (kun) om at kunne gå kl. 16 for at nå hjem til de hjemlige pligter. Vi kunne i stedet arbejde for til en vis grad at fjerne husholdningsopgaver fra regnestykket.

Vi har en stor gruppe af veluddannede, højt kvalificerede unge mennesker, der bruger tid på husligt arbejde i stedet for at lægge timer på jobbet. Det er skidt for det danske samfund, og det er et problem i forhold til at få flere kvindelige ledere.

Direktør hos Lederne, Bodil Nordestgaard Ismiris

I Sverige findes en ordning, der kaldes RUT (Rengöring, Underhåll, Tvätt). Siden 2007 har borgerne i vores broderland kunnet få skatterabat, når de køber ydelser inden for eksempelvis rengøring, madlavning, havearbejde osv. Skatterabatten betyder, at almindelige familier har råd til at købe hjælp til husholdningen. Ordningen bruges flittigt, næsten 17.000 nye arbejdspladser er skabt, det sorte arbejde er begrænset, og samtidig har det lettet de svenske familiers hverdag. Ja, nogle svenske virksomheder bruger endda betaling af ordningen som et personalegode til sine medarbejdere.

Jeg er varm fortaler for en lignende ordning i Danmark, fordi det kan give os noget af den efterstræbte fleksibilitet. Ikke fleksibilitet til at gå tidligt hjem fra arbejde – men fleksibilitet til, at kvinder og mænd kan bruge kræfter på karrieren, hvis de har lyst til det. Uden at skændes om, hvem der går tidligt fra arbejde. Vi skal simpelthen gøre det til en reel mulighed at gøre dobbeltkarriere. Det er i dag meget dyrt at købe private serviceydelser, hvilket i praksis ofte betyder, at man i familierne prioriterer, at kun den ene part kører karriere. Det medfører, at vi har en stor gruppe af veluddannede, højt kvalificerede unge mennesker, der bruger tid på husligt arbejde i stedet for at lægge timer på jobbet. Det er skidt for det danske samfund, og det er et problem i forhold til at få flere kvindelige ledere.

Jeg er overbevist om, at en dansk model efter svensk forbillede vil få flere kvinder til at begynde opstigningen på karrierestigen. Og jeg er ligeså overbevist om, at de virksomheder, der tilbyder private serviceydelser som personalegode, kommer til at stå stærkt i kampen om at tiltrække de bedst kvalificerede medarbejdere og med tiden kan høste gevinsten af at have flere kvinder i topledelsen.

Tema hos lederne