Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Har du husket at spise dine vitaminpiller Bente

06. februar 2017

KLUMME AF DIREKTØR BODIL NORDESTGAARD ISMIRIS PÅ FINANS.DK

Forestil dig en verden, hvor du som leder med et enkelt klik på din mobiltelefon kan få et overblik over dine medarbejderes fysiske tilstand. En alarm lyser rødt hos Allan, fordi hans stresshormoner er lige lovligt høje i dag, og hos Bente, der ser ud til at have glemt at spise sine vitaminpiller. Du kan også se, at Anne kun har fået tre timers søvn– og at det tilmed har været søvn af en ringe kvalitet.

Sundhedssektoren står til at blive ’disrupted’ af alskens teknologi, hvor vi ved hjælp af såkaldte wearables konstant kan overvåge vores krop. Blodtryk, vitaminbalance, bevægelsesmønstre, søvnkvalitet og udskilning af diverse hormoner. Oven i hatten kommer alt det, vi endnu ikke har fantasi til at forestille os. Man taler om, at vi bliver CEO´s over vores eget helbred, og at vi som et andet smart fremtidskøleskab, der selv kan bestille varer, når det er tomt, bliver koblet op på nettet. Der er The Internet of Things – og så er der The Internet of Humans. Men hvor går grænsen for virksomheder, når det handler om brug af sundhedsfremmende teknologi? Og hvad med individets personlige ansvar for deres fysiske velbefindende?

LÆS OGSÅ: Kun få virksomheder har fokus på medarbejdernes nattesøvn

Det vakte stor debat, da Dong Energy tilbød deres medarbejdere at benytte en søvn app til at måle deres søvn, og en ny undersøgelse fra Lederne viser da også, at kun syv procent af danske virksomheder har i gangsat initiativer med fokus på lederes og medarbejderes søvn. Men på sigt bliver det uundgåeligt for ledere at forholde sig til sundhedsfremmende teknologi i takt med, at private begynder at tage det til sig. Grænserne mellem arbejdsliv og privatliv har som bekendt længe været i opbrud, men det er i en tidslig og rummelig forståelse. 

Gennem fremtidens sundhedsteknologi kan man tale om, at grænsen nedbrydes i kropslig og sjælelig forstand. At være ansat med hud og hår får en helt ny betydning. Fysisk og mentalt velvære har uden tvivl indflydelse på medarbejderes trivsel og performance, og derfor kan de teknologiske muligheder virke besnærende for ledere, og man skal da heller ikke på forhånd afskrive de nye muligheder. Men der rejser sig også nogle etiske udfordringer for ledere.

Det er efter min opfattelse et stort problem, hvis ledere uden sundhedsfaglige kompetencer begynder at monitorere, analysere, vurdere og rådgive medarbejderne på baggrund af sundhedsdata

Direktør hos Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris

Selvom det er svært at forestille sig, at virksomheder i nær fremtid vil tvinge deres ansatte til at benytte sig af de nye muligheder og lade sig overvåge, så kan der stadig være et problem med frivillig tvang. Hvis de andre siger ja, så må jeg jo også sige ja? Der kan være sårbare grupper, som har private årsager til ikke at ville lade sig monitorere, og de kan føle sig presset til at overskride deres grænser. Og i kølvandet på dette bliver ejerskab og datasikkerhed centrale emner i­ diskussionen om, hvordan private sundhedsinformationer skal håndteres, og her er det – som på andre områder – svært for lovgiverne at følge med digitaliseringen.

Samtidig er det efter min opfattelse et stort problem, hvis ledere uden sundhedsfaglige kompetencer begynder at monitorere, analysere, vurdere og rådgive medarbejderne på baggrund af sundhedsdata. Det har de ikke forudsætningerne til. Derfor er det strengt nødvendigt, at virksomheder og ledere træder varsomt på den sundhedsfremmende sti og allierer sig med kompetente og professionelle partnere. Man skal sikre, at der er vandtætte skotter mellem virksomheden og dem, der skal fortolke og analysere de personlige sundhedsdata og give ledelsen et anonymiseret overblik over trivselsniveauet blandt medarbejderne i virksomheden.

Det er uhyre svært at vurdere, hvor grænsen går for virksomhederne med henblik på sundhedsfremmende teknologi, men jeg vil gerne slå et slag for, at virksomheder og ledere begynder at reflektere over det og tage stilling til det – og hellere i dag end i morgen.

Om Bodil Nordestgaard Ismiris

Bodil Ismiris, direktør hos LederneKlummen er bragt på Finans.dk den 6. februar 2017, hvor Bodil Nordestgaard Ismiris er klummeskribent. Bodil Nordestgaard Ismiris skriver mest om arbejdsmarkedsforhold og ledelse.

Bodil Nordestgaard Ismiris er direktør for Ledernes A-kasse og medlemsrådgivning.