Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Hårdt arbejde at sparke døren ind

19. oktober 2016

KLUMME AF DIREKTØR VIBEKE SKYTTE I BERINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK.     

Det er efterhånden mange år siden, at man som jobansøger kunne forvente at komme i betragtning til et job, hvis man blot på en lap papir skrev et par linjer a la ”Jeg er interesseret i den ledige stilling” eller ”Jeg kunne godt tænke mig at arbejde indenfor jeres branche, har I et ledigt job?” og smed det i virksomhedens postkasse.

Det var for både ansøger og virksomhed en enkel måde at rekruttere på, det var en acceptabel fremgangsmåde, og mange gange fungerede det faktisk. Men tiderne har ændret sig, og der stilles i dag helt andre krav til ansøgere, måden, vi kommer i kontakt med hinanden på, og hele processen omkring rekrutteringen. Vi har som virksomheder en forventning om at få en perfekt ansøgning og et godt CV, der både er velformuleret, har en god motivation og ikke mindst en demonstration af, at ansøgeren matcher de kompetencer og krav, som vi efterspørger. At skrive en jobansøgning anno 2016 er således ikke bare venstrehåndsarbejde. Det kræver mere end hårdt arbejde at sparke døren ind hos virksomhederne.

LÆS OGSÅ: Netværk gør vejen til jobsamtalen kortere

Det er svært at være uenig i budskaberne fra virksomhederne generelt om, at der er visse succeskriterier for en god ansøgning, hvad angår sprog, form og layout, og at der er områder, hvor der absolut ikke må sjuskes. Ansøgning og CV er simpelthen adgangsbilletten til en jobsamtale, hvilket også er fuldstændig i tråd med det, der blev nævnt i en artikel i Berlingske og på business.dk for et par måneder siden. Under overskriften ”Så dårlige er nyuddannede til at skrive ansøgninger” var beskeden fra erhvervslivet, at mange gør det godt, men at nyuddannede generelt godt kan stramme lidt op, når det kommer til formulering af ansøgninger.

I stedet for at forholde sig til den konkrete stilling, får ansøgeren levet sig ind i og forholdt sig til en stilling, som rent faktisk ikke eksisterer, men som han eller hun ønsker sig

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Jeg har faktisk selv det indtryk, at mange har godt fat i processen, og at der er langt imellem de decideret dårlige ansøgninger. Men med førnævnte artikels overskrift in mente, besluttede jeg mig for at kigge lidt nærmere på de mange ansøgninger, som vi modtager hos Lederne, for at se, om kvaliteten af ansøgninger reelt giver anledning til, at jeg skal revurdere min opfattelse.

LÆS OGSÅ: Over halvdelen af lederne vil have nyt job 

Min konklusion er, at jeg fastholder, at de ansøgninger, vi modtager fra kandidater, faktisk er ganske udmærkede, og i mange tilfælde er det tydeligt at se, at en del ansøgere har søgt inspiration til, hvordan man skal skrive den gode ansøgning – de er nemlig bygget over den samme skabelon. Det er som sådan helt fint, hvilket vi også rådgiver vores medlemmer om, når de søger inspiration til jobsøgningsprocessen. Skabeloner er fine, og dernæst kan man så gå i gang med at forfine og ikke mindst målrette ansøgningen til den konkrete virksomhed.

Men i min gennemgang lagde jeg mærke til en anden detalje, som måske kan være til inspiration og løfte kvaliteten. Jeg har en oplevelse af, at en del ansøgere ikke får læst stillingsopslaget grundigt nok, og derfor ikke helt har forståelse for, hvad det er for en stilling, de søger. I stedet for at forholde sig til den konkrete stilling, får ansøgeren levet sig ind i og forholdt sig til en stilling, som rent faktisk ikke eksisterer, men som han eller hun ønsker sig. Den form for misforståelse kan være en årsag til, at man bliver valgt fra, hvorimod en ansøgning, hvor kandidaten har forholdt sig til stillingsopslaget og det konkrete jobindhold, sagtens kan være udslagsgivende for, at vedkommende bliver udvalgt til at gå videre i processen.

At skrive en ansøgning kan være hårdt arbejde med mange udfordringer undervejs, men heldigvis er der god inspiration at hente på diverse hjemmesider. Mit bedste afsluttende råd er et helt enkelt ét af slagsen, nemlig at man altid skal få en anden til at læse ansøgningen igennem, inden den bliver sendt – med den metode kan mange af de værste ”bøffer” undgås.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 19. oktober 2016, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for Team Ledelse, Arbejdsmiljø og Uddannelse.