Mit Lederne

Debat

Fyring kan åbne døre til nye muligheder

10. januar 2018

KLUMME AF VIBEKE SKYTTE I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK: ”Det er en befrielse af blive fyret”. Sådan lød overskriften på en i artikel i Berlingske og på Business.dk for et par måneder siden. Artiklen henviste til podcasten ”Hjørnekontoret”, hvor administrerende direktør for Microsoft Danmark Marianne Dahl Steensen fortæller om sit nuværende job som topleder, men også om tiden som privatdirektør hos Codan Forsikring, som endte med en fyreseddel – noget, som hun aldrig havde prøvet før. Men, som hun siger, noget, hun lærte af.

”Jeg lavede en masse fejl, da jeg kom ind i Codan”, fortæller Marianne Dahl Steensen. Hun kom med en kritisk holdning til det, hun så – og da hun efterfølgende startede hos Microsoft, var hun meget bevidst om i stedet at sætte fokus på det gode og tale om det, der kunne bygges videre på.

Jobbet hos Codan endte med en fyreseddel, men for Marianne Dahl Steensens vedkommende var det lærerigt, og hun har ifølge artiklen tidligere udtalt, at man tidligt i sin karriere skal skynde sig at blive fyret. En fyring betyder nemlig, at man kommer forbi den frygt, som mange karrieremennesker oplever, nemlig frygten for at blive fyret eller træffe en dårlig beslutning. For Marianne Dahl Steensen var det en kæmpe befrielse at komme igennem det og få sit drømmejob på den anden side.

Nogen vil faktisk med tiden finde ud af, at fyresedlen kan være vejen til en ny begyndelse og til muligheder, man ikke ville have set eller troet mulige, men som en afskedigelse gjorde realiserbare

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Marianne Dahl Steensen har fat i noget, som jeg tror er meget afgørende for god ledelse, nemlig at man som leder skal turde lede og turde træffe beslutninger vel vidende, at det kan koste jobbet. Det er selvfølgelig ikke så skarpt trukket op, at hvis du som leder træffer en forkert beslutning eller opnår et dårligt resultat, bliver du per automatik fyret på gråt papir. Men jeg tror, at det er ganske klogt, at man gør sig klart, når man siger ja tak til et lederjob – og ikke kun på toplederniveau – at muligheden for at bliver fyret er tilstede.
  

Én af mine bekendte blev for kort tid siden afskediget i sit job som leder. Han havde været leder en del år, og havde kun været ansat i dette job i knap et år, et job som han ved tiltrædelsen selv betegnede som sit drømmejob. I forbindelse med udarbejdelse af en ny virksomhedsstrategi opstod der uenighed, og det endte med en fyreseddel til min bekendte. Han havde ikke set det komme efter så kort tid i jobbet, men det gav ham sparket til at udleve en drøm, som han havde haft i mange år, nemlig at blive selvstændig.

 

LÆS OGSÅ: Bedre arbejdsvilkår for alle kan få flere kvinder til tops


For ham var det faktisk en befrielse at blive afskediget, fordi han inderst inde vidste, at han skulle noget helt andet, også da han tiltrådt den seneste stilling, som i virkeligheden nok slet ikke var et drømmejob, men måske mere en flugt fra tidligere job, indtil han blev klar til at etablere sig som selvstændig.

 

Jeg har igennem årene oplevet mange ledere, som er gået fuldstændig ned på, at de har fået en fyreseddel. De havde ikke set det komme, og mange af dem havde slet ikke gjort sig tanker om en ”plan B”. Men alle kommer på en eller anden måde videre, og nogen vil faktisk med tiden finde ud af, at fyresedlen kan være vejen til en ny begyndelse og til muligheder, man ikke ville have set eller troet mulige, men som en afskedigelse gjorde realiserbare. Jeg har mødt ledere, som direkte har sagt, at afskedigelsen er det bedste, der er sket for dem.

 

LÆS OGSÅ: Arbejdsmiljøet er afgørende for fastholdelse af seniormedarbejdere

Der er ingen tvivl om, at en afskedigelse kan være rigtig barsk omgang og ikke alle ender i en lykkelig situation. Det kan virke let og omkostningsfrit for mig at udtale mig, som jeg gør, for jeg har ikke selv stået i situationen. Men mødet med mange ledere, som har stået med en fyreseddel i hånden, og som er kommet godt ud på den anden side, gør mig positiv – og så er der alle de gode cases som Marianne Dahl Steensen, der åbenhjertigt fortæller sin historie om sit lederliv til inspiration for os alle.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 10. januar 2018, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen HR & Administration

Sidste uges klumme af Vibeke Skytte