Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Fyreseddel er ikke kun et farvel til jobbet

18. november 2015

Når ledere mister jobbet, mister de en stor del af deres identitet – og hver tredje ledige ledere døjer ifølge en ny undersøgelse med stress.

Stress er en tilstand, som de seneste år desværre har ramt rigtig mange, men som i særlig stor grad rammer de ledige. Vi har over tid kunnet konstatere det, når vi i Lederne har haft kontakt med vores ledige medlemmer, og nu er det også dokumenteret i en helt ny undersøgelse, som Lederne har foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov. Her svarer 33 procent af de ledige ledere, at de ofte eller hele tiden føler sig stressede, mens det tilsvarende tal for beskæftigede ledere ligger på 24 procent.

Undersøgelsen viser samtidig, at det er selve dét at være ledig, der giver anledning til følelsen af stress. Det er bl.a. uvisheden og frygt, der skaber stress, og dertil kommer bekymringen for, om man betragtes som en fiasko.

LÆS OGSÅ: Drop forsøg på at lege hverdagens helt

Jeg tror, de fleste kan sætte sig ind i, hvilke tanker og bekymringer der fylder hos den ledige hver eneste dag. Det er en situation, ingen af os ønsker for nogen, og hos den ledige giver det ofte anledning til dårlig samvittighed, selvbebrejdelse og dårligt selvværd, hvilket jeg fik bekræftet, da jeg for nylig mødte én fra mit netværk, som netop havde mistet sit job.

Selv om det ser svært ud, handler det om at komme videre hurtigst muligt. Der er ingen tvivl om, at det kræver god selvfølelse og stor selvtillid, når man er jobsøgende ikke mindst som leder, når man skal ud i netværket og sælge sig selv.

Vibeke Skytte, direktør hos Lederne

Da jeg spurgte til, hvordan han havde det, var hans svar, at han faktisk havde det rigtig skidt, og at han slet ikke var i stand til at tale med nogen om det. Jeg var ikke helt forberedt på dette svar og greb derfor til en løsning, som altid kan bruges: Stil et direkte spørgsmål – og så fik jeg hans historie.

Han fortalte, at han efter en lang årrække i samme virksomhed var blevet afskediget. Der var ikke varslet afskedigelser i virksomheden, men efter, at der for et par år siden var kommet en ny ledelse, som fokuserede ekstremt meget på måltal, havde han ikke været i stand til at leve op til de salgsmål, som ledelsen havde fastsat, og derfor var han blevet afskediget.

LÆS OGSÅ: Hvad er min sidste salgsdato?

Han havde igennem sit arbejdsliv arbejdet rigtig meget, havde et par bestyrelsesposter, ligesom han brugte en del tid på sport. Men trods et både aktivt arbejds- og fritidsliv havde han aldrig følt sig stresset. Men at være ledig stressede ham mere, end han nogensinde havde forestillet sig. En af de største stressfaktorer for ham var, at han kun havde fortalt ganske få, at han havde mistet sit job. Ikke fordi, han var flov over det, men han vidste ikke, hvordan han skulle få det sagt. Hans arbejde var hans identitet, og at miste dét var et meget stort nederlag.

Der skal ro på, så unødvendige stressfaktorer kan bortelimineres, og så skal et nyt job nok komme i hus.

Vibeke Skytte, direktør hos Lederne

Det er altid nemt at give råd, når man ikke selv har noget i klemme, men jeg vil alligevel forsøge mig med et par stykker. Selv om det ser svært ud, handler det om at komme videre hurtigst muligt. Der er ingen tvivl om, at det kræver god selvfølelse og stor selvtillid, når man er jobsøgende ikke mindst som leder, når man skal ud i netværket og sælge sig selv. Det kan lyde barskt, men hvis man vil hurtigt videre, så er der ikke plads til modløshed. Noget af det allervigtigste er nok afklaringsfasen og dermed også fortællingen om, hvorfor man er ledig. For hvis man ikke selv er afklaret, er man slet ikke i stand til at fortælle sine opgivelser om sin situation, og så kan der desværre være lang vej til det næste job.

Hvor langt min bekendte er nået i sin afklaringsfase, ved jeg ikke helt præcist, men jeg tror, at det var en hjælp, at vi fik talt hans situation igennem. For der er ingen tvivl om, at fortællingen om, hvorfor han er ledig og bearbejdelsen af hans følelser, skal på plads, inden han er i stand til at dele sine oplevelser med andre, eller i det hele taget er i stand til at klare sig godt til en jobsamtale. Der skal ro på, så unødvendige stressfaktorer kan bortelimineres, og så skal et nyt job nok komme i hus.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 18. november 2015, hvor direktør i Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun om et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for Team Ledelse, Arbejdsmiljø og Uddannelse.