Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Frygt for fyring kalder på handling

06. april 2016

KLUMME I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK AF DIREKTØR VIBEKE SKYTTE:  Går man som leder rundt og er bekymret for at miste sit job, gælder det blandt andet om at pleje sit netværk, opdatere sit CV og synliggøre de resultater, man opnår

For nylig deltog jeg i en konference, hvor jeg – som det heldigvis ofte sker i den slags sammenhænge – kom til at tale med en række forskellige ledere fra forskellige brancher, ledelsesniveauer og aldersklasser. Noget af det, som slog mig, da jeg tog hjem fra konferencen, var, hvordan flere uafhængigt af hinanden havde talt om risikoen for ufrivilligt at skulle stoppe i det nuværende lederjob.

I takt med, at der stadig ofte er triste nyheder i medierne om virksomhedslukninger og store fyringsrunder, er der tydeligvis mange ledere, som er bekymrede for at miste deres job

Direktør i Lederne Vibeke Skytte

I takt med, at det forventede opsving i økonomien lader vente på sig, og i takt med, at der stadig ofte er triste nyheder i medierne om virksomhedslukninger og store fyringsrunder, er der tydeligvis mange ledere, som er bekymrede for at miste deres job. Ifølge en undersøgelse, Lederne offentliggjorde i marts baseret på svar fra 1.781 ledere, er 10 procent af lederne i Danmark ”i høj grad” eller ”i meget høj grad” bekymrede for at blive ledig. Og 17 procent af lederne erklærer sig i samme undersøgelse ”mere” eller ”meget mere” bekymrede for en fyreseddel nu, end de var for et år siden.

LÆS OGSÅ: Ledernes Linkedin-guide

Med de positive briller på kan man selvfølgelig vælge at glæde sig over, at majoriteten af ledere i undersøgelsen ikke ligger søvnløse af frygt for at miste jobbet, og at en overvægt af de adspurgte er enten mindre ledighedsbekymrede end for et år siden eller bekymrede på omtrent samme niveau som i 2015.

Men når jeg reflekterer over dels de historier, jeg hører fra de ledere, jeg møder til konferencer og i andre sammenhænge, dels svarene i en undersøgelse som den fornævnte, er dét, som står tilbage, indtrykket af mange lederes fyringsfrygt. Den gode nyhed er, at man kan – og bør – tage action på bekymringen. Det kan selvsagt være svært for den enkelte leder at gøre så pokkers meget ved verdensøkonomien og alle de ydre faktorer, som i øvrigt påvirker virksomhedernes økonomiske situation og konkurrenceevne. Men ud over at passe sit job så godt og samvittighedsfuldt som muligt er der en række rent karrieremæssige redskaber, man bør tage ud af værktøjskassen, hvis frygten for ledighed er kommet snigende.

Grundlæggende handler det om at være så velforberedt som muligt, hvis bekymringen for en fyreseddel skulle blive til virkelighed. Det indbefatter blandt andet, at man løbende opdaterer sit CV og sin LinkedIn-profil

Direktør i Lederne Vibeke Skytte

Grundlæggende handler det om at være så velforberedt som muligt, hvis bekymringen for en fyreseddel skulle blive til virkelighed. Det indbefatter blandt andet, at man løbende opdaterer sit CV og sin LinkedIn-profil. Jeg hører ofte den fejlagtige opfattelse, at et CV kun tages frem fra gemmerne på hjemme-PC´en og støves af, når man søger job. Mit råd er, at man løbende – for eksempel, når man får nye ansvarsområder, tager kurser og uddannelser eller forfiner sprogkundskaber – skal ajourføre sit CV såvel som sin LinkedIn-profil.

  

LÆS OGSÅ: Guide til CV og ansøgning

 

Det samme gælder netværk. Det nytter ikke noget at begynde at pleje og opdyrke netværk, den dag opsigelsen lander på skrivebordet. Et godt netværk kræver opmærksomhed og tilstedeværelse også i de perioder af joblivet, hvor man ikke som sådan har brug for de øvrige netværksdeltagere til at hjælpe med at åbne døre til nye jobmuligheder.

 

Og endelig handler det rigtig meget om synlighed. En af de bedste kure mod at blive opsagt er evnen til at gøre opmærksom på sig selv og de ting, man udretter. Det betyder ikke, man hver dag på jobbet skal rende rundt og råbe ”Se mig, se mig”. Men som leder skal man sørge for at være synlig internt i virksomheden og udadtil i relation til kunder, samarbejdspartnere og netværk. Det gælder simpelthen om at synliggøre de resultater, man opnår, og den værdi, man skaber for virksomheden. Det kan godt være, det ikke kan afbøde en fyring. Men det kan betyde, at man står så meget stærkere og er bedre forberedt, hvis det sker.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 6. april 2016, hvor direktør i Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun om et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for Team Ledelse, Arbejdsmiljø og Uddannelse.