Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Drop forsøg på at lege ”hverdagens helt”

04. november 2015

Ledere er rollemodeller for medarbejderne, og deri blandt andet evnen til at sige fra og tage en dag hjemme under dynen, hvis man er for syg til at gå på arbejde

De dramatiske billeder gik verden rundt, da BMW's topchef Harald Krüger for et par måneder siden besvimede på scenen under en pressekonference på en biludstilling i Frankfurt. Efter ganske få sætninger kollapsede den 49-årige tysker for øjnene af et stort korps af pressefolk. Krüger kom straks under lægebehandling, og kollapset blev kædet sammen med, at han havde været ”utilpas allerede fra morgenstunden” og i øvrigt havde haft et hårdt program med flere udlandsrejser. Få dage senere kunne en talsmand for BMW så fortælle, at CEO'en nu var tilbage på arbejde og følte sig 100 procent frisk.

Ledere er, som jeg før har været inde på, rollemodeller for medarbejderne. Det betyder, at vi i vores opførsel og måde at håndtere arbejdet på skal forsøge at være de bedst mulige forbilleder. Deri ligger også evnen til at sige fra, hvis man reelt er for syg til at gå på arbejde.

Vibeke Skytte, direktør hos Lederne

Historien om kollapset i Frankfurt nåede også til USA og redaktionen af onlineavisen The Huffington Post, hvor erhvervsjournalisteren Shane Ferro med udgangspunkt i Krüger-sagen stillede følgende interessante spørgsmål i en klumme: ”Det er ikke en forbrydelse at tage en sygedag – så hvorfor føles det så underligt at gøre det?”.

Shane Ferros tese i klummen var, at Krüger havde følt sig tvunget til at gå på scenen i Frankfurt, selvom han nok ud fra en medicinsk vurdering ville have haft bedre af at blive hjemme under dynen. Dels er biludstillingen i Frankfurt verdens største af sin art med årligt én million besøgende og status som en strategisk meget vigtig begivenhed, hvor nye bilmodeller bliver præsenteret. Dels var det Krügers debut i den sammenhæng, efter at han satte sig i CEO-stolen i maj, og et sidste øjebliks afbud kunne have medført en række rygter.

LÆS OGSÅ: Kunsten at gøre alle tilfredse uden at glemme sig selv

Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvorvidt BMW-bossens kollaps skyldes stress, overanstrengelse eller noget helt tredje. Men jeg synes, den principielle diskussion om det legitime i at tage sig en sygedag (eller fem) er særdeles vigtig. Mit personlige svar på, om ledere i almindelighed og topchefer i særdeleshed har ret til at sygemelde sig, er et rungende ”ja, selvfølgelig”. Alle kan blive syge, også på dage, hvor der ellers var planlagt store og for virksomheden vigtige begivenheder, forhandlinger, præsentationer eller lignende. Og som Harald Krügers fald på scenen tydeligt illustrerer, kan forsøg på at agere en af ”hverdagens helte” ende med, at kroppen siger fra, hvis ikke lederen selv gør det.

For tænk engang, hvad konsekvensen bliver, hvis medarbejderne spejler sig i en leder, som tydeligvis er for syg til at være på arbejde. Hvad er det så for tanker, der går gennem hovederne på medarbejderne, næste gang de vågner med halsbetændelse eller migræne?

Vibeke Skytte, direktør hos Lederne

Ledere er, som jeg før har været inde på, rollemodeller for medarbejderne. Det betyder, at vi i vores opførsel og måde at håndtere arbejdet på skal forsøge at være de bedst mulige forbilleder. Deri ligger også evnen til at sige fra, hvis man reelt er for syg til at gå på arbejde. For tænk engang, hvad konsekvensen bliver, hvis medarbejderne spejler sig i en leder, som tydeligvis er for syg til at være på arbejde. Hvad er det så for tanker, der går gennem hovederne på medarbejderne, næste gang de vågner med halsbetændelse eller migræne?

Apropos den kultur, som risikerer at sprede sig, hvis det bliver tabubelagt at melde sig, fortalte Shane Ferro i den førnævnte klumme i The Huffington Post, at hun selv for ganske nylig er tiltrådt på avisen – og allerede på arbejdsdag nummer to kunne hun mærke, at en slem forkølelse var under opsejling.

”Men det var min anden dag på et nyt job. Så jeg valgte alligevel at tage på arbejde, selvom jeg vidste, det var en dårlig idé, fordi jeg ville forsøge at gøre et godt indtryk på den nye chef,” erkender hun.   Og hvad var konsekvensen af ”heltegerningen” med at gå snotforkølet på arbejde?

Jo, det var, at journalisten godt nok sad på sin pind, men dels var hun ikke særligt inspireret eller produktiv – dels tog det en hel uge at få bugt med en forkølelse, som ellers kunne have været overstået på en dag eller to.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 4. november 2015, hvor direktør i Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun om et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for Team Ledelse, Arbejdsmiljø og Uddannelse.