Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Dresscode er naturlig del af ledelsesopgaven

14. juni 2017

VIBEKE SKYTTES KLUMME I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK: Kalenderen siger sommer, og det er derfor også den tid på året, hvor rigtig mange virksomheder sætter dresscode på dagsordenen. Sommer og sol er for de fleste af os lig med shorts, badesandaler og soltoppe, men det er ikke altid den påklædning, der passer bedst, når vi møder ind på arbejde.

Mange virksomheder har en dresscode. Nogle virksomheder har en nedskrevet politik i personalehåndbogen, mens det for andre virksomheder giver bedre mening at tage en dialog efter behov. At sætte fokus på, hvordan medarbejderne klæder sig, kan for mange lyde meget formalistisk, men når virksomheder vælger at gøre det, skyldes det i høj grad det image, man ønsker at sende til omverdenen. Det er i forhold til kunder og samarbejdspartnere, og det gælder i forhold til indretning, brochuremateriale, hjemmeside og lignende – og derfor har mange virksomheder også et skarpt fokus på, hvordan deres medarbejdere går klædt, eftersom medarbejderne er en del af virksomhedens ansigt udadtil.

 

LÆS OGSÅ: Brug for ny viden om offentlige lederes udfordringer

 

Der går ikke en sommer, uden at jeg i forskellige sammenhænge taler med ledere om medarbejdernes påklædning. Ikke at lederne som sådan er i tvivl om, hvordan påklædningen skal være i deres virksomhed. Udfordringen er derimod for mange ledere, at de har medarbejdere, som ikke mener, at lederne skal blande sig på dette område. Den nemme og konfliktsky løsning, som nogle ledere ender med at vælge, er at vende det blinde øje til – måske i håb om, at sommeren bliver kort og kølig, og at problemet forsvinder af sig selv.

 

Jeg har også på min egen arbejdsplads oplevet denne reaktion, men her må jeg slå fast, at jeg mener, det er en samtale, der skal tages. Påklædning – og det gælder både for ledere og medarbejderes vedkommende – er bestemt en del af virksomhedens ansigt udadtil, og det må vi ikke sætte over styr, fordi emnet kan være lidt kontroversielt. Samtalen er som så mange andre samtaler med medarbejdere en, der skal tages, og jo tidligere, man tager fat i et eventuelt problem, desto lettere bliver den at gennemføre.

Er vi selv et forbillede, er det alt andet lige meget lettere at blande sig i medarbejdernes påklædning

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Man kan altid diskutere, hvor grænsen går for ledelse, og om det virkelig er i orden, at en leder blander sig i medarbejdernes påklædning? Min holdning er ja, selvfølgelig. I virkeligheden drejer det sig ikke om den enkelte medarbejder, men i højere grad om andres opfattelse af dem. Lige præcis derfor er det vigtigt, at lederen tager fat i den enkelte, hvis fremtoningen ikke følger virksomhedens kodeks på området. En dresscode handler ikke om uniformering eller om, at alle skal se fuldstændig ens ud. Men ud over virksomhedens image handler det også om at skabe tryghed blandt medarbejderne og give lederne klare rammer at operere inden for.

LÆS OGSÅ: Ledere skal turde blande sig i medarbejderes privatliv

 

Dresscode skal således ikke opfattes som en kontrolforanstaltning, men derimod snarere som en helt naturlig del af personalepolitikken og ledelsesopgaven, der sikrer, at virksomhedens værdier skinner igennem i hele organisationen. Al snak om, at dresscode er ”udansk” eller ”et gammeldags levn fra fortiden”, køber jeg ikke. Og jeg køber heller ikke argumentet om, at ”medarbejderne nok selv skal finde ud af det”. En dresscode er vigtig for virksomhedens image, og de virksomheder, der ikke allerede har nedfældet politikken på området, bør overveje, om det skal prioriteres.

Vi italesætter ofte dresscode som en politik, medarbejderne skal efterleve. Men vi skal også huske, at vi som ledere i høj grad er rollemodeller. Derfor skal jeg og alle andre ledere også være bevidste om, hvilket signal vores valg af påklædning sender til medarbejderne. Er vi selv et forbillede, er det alt andet lige meget lettere at blande sig i medarbejdernes påklædning.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 14. juni 2017, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for områderne Arbejdsmiljø og Uddannelse. Derudover har Vibeke Skytte ansvar for Ledernes Økonomifunktion, intern HR og Ejendom.