Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Disciplin fra sport åbner dør til lederliv

08. marts 2015

Unge med evner og ambitioner inden for sport lærer i en tidlig alder at være målrettede og disciplinerede, og de egenskaber kan de unge senere få stor glæde af i et lederjob.

I sidste måned læste jeg et interessant interview i Berlingske Business med den tidligere håndboldspiller og nuværende ejer af et rejsebureau Camilla Andersen, hvor hun fortalte, hvordan hun ser sin baggrund med eliteidræt som en stor fordel i den senere karriere som leder. Hun beskrev blandt andet, hvordan hun i elitesporten lærte at være ekstremt disciplineret, konkurrencemindet, lidt kynisk og i stand til at presse sig selv til det yderste for at nå sine mål. De egenskaber bruger hun i dag i sit lederjob.

Artiklen fik mig til at tænke over den dedikation og den konkrete hverdag, som jeg véd, mange unge med særlige evner og ambitioner om at komme til tops i sportens verden har. Jeg kender blandt andet forældrene til en ung pige, som er en meget talentfuld svømmer. De kan fortælle om, hvordan deres datter som en fast rutine gennem sine år i skolen og gymnasiet trænede hver dag, inden klokken ringede ind til undervisning. Det betød i praksis, at hun de fleste morgener sprang ud af sengen klokken fem, stod klar ved svømmehallen, når den åbnede klokken seks, svømmede i halvanden time, og så tog hun ellers i skole. Når skole og lektier var overstået, stod den ofte på fysisk træning eller endnu en tur i bassinet, og forældrene havde svært ved at komme i tanke om en weekend, hvor datteren ikke havde været af sted til stævner på bekostning af eksempelvis familiefødselsdage og skolefester.

Camilla Andersen har fuldstændig ret, når hun taler om, hvordan tankegangen og disciplinen fra sportens verden kan vise sig at være guld værd, når de unge på et tidspunkt skal ud i erhvervslivet.

Vibeke Skytte, direktør hos Lederne

Jeg har også en lederkollega, hvis søn for et par år siden blev optaget på akademiet i en af landets store fodboldklubber. Det indbefatter blandt andet fra og med 13 års alderen et liv, hvor skole og fodbold er tænkt sammen. Og det inkluderer seks-syv ugentlige træningspas, heraf to af dem som morgentræninger før skole, op til to kampe hver uge, mange timers arbejde med det teoretiske og taktiske samt sidst, men ikke mindst, en forventning fra klubbens side om disciplin, dedikation og entusiasme. Til gengæld medfører livet som særligt udvalgt fodboldtalent også rejser, unikke oplevelser og muligheden for på semi-professionel vis at beskæftige sig i rigtig mange timer hver dag med yndlingsinteressen over dem alle, nemlig at spille fodbold.

Der er næppe nogen tvivl om, at kun ganske få af de ambitiøse 14-15-årige, der dyrker idræt på eliteplan, ender som velbetalte sportsstjerner. Selvom de unge drømmer om at blive en ny Caroline Wozniacki eller Mikkel Hansen, viser de nøgne fakta, at kun et fåtal i hver årgang kommer helt til tops.

Det gør rigtig ondt, når drømme brister, og den dag, man som talentfuld ung cykelrytter må erkende, at man lige akkurat ikke er god nok til at komme igennem nåleøjet til en professionel karriere, vil sikkert for altid blive husket som en møgdag – en dag, hvor man bander indædt over at have brugt tusindvis af timer i regn og slud på landevejene til, hvad der må føles som ingen verdens nytte.

Men rent faktisk tror jeg, at skolingen i disciplin og målrettethed nytter, og timerne på landevejene, i svømmehallen eller på fodboldbanen er på ingen måder spildte. Målrettetheden og disciplinen giver nemlig de unge en anden vigtig krog at hænge hatten på. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at Camilla Andersen har fuldstændig ret, når hun taler om, hvordan tankegangen og disciplinen fra sportens verden kan vise sig at være guld værd, når de unge på et tidspunkt skal ud i erhvervslivet. Og jeg tror, at der er mange potentielle ledere at finde blandt disse unge, som fra en tidlig alder har lært, hvad det vil sige at arbejde hårdt og være ekstremt målrettet og disciplineret.

Klumme i Berlingske den 8. marts af direktør hos Lederne Vibeke Skytte.

Vibeke Skytte

Vibeke SkytteVibeke Skytte er fast klummeskribent i Berlingske, hvor hun hver søndag skriver om et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for Team Ledelse, Arbejdsmiljø og Uddannelse.

Kontakt Vibeke Skytte på vs@lederne.dk eller telefon 32833400.