Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Det, vi interesserer os meget for, men ikke taler højt om

09. december 2015

Løn er et vigtigt parameter for arbejdsglæde og motivation, og det er ikke nogen tilfældighed, at mange kaster sig over de årlige lønstatistikker.

Der kan skrives tykke bøger om, hvad det er, som gør, at vi om morgenen fløjter, når vi sætter kurs mod arbejdspladsen – det, der kan sammenfattes med ordet "arbejdsglæde"? Ud over tilfredsstillelsen ved at arbejde med noget, man synes er spændende, glæden ved at føle sig god til det, man laver, jobtryghed, anerkendelse og gode kolleger er der også en størrelse, der ikke altid bliver skrevet så meget om i de tykke bøger, men som ikke desto mindre har stor betydning.

Det handler om løn! For selvom der er nok så meget tys-tys om løn, herunder både om, hvad vi hver især konkret får i løn og hvor højt, vi prioriterer løn, er min påstand, at kroner og øre spiller en ikke ubetydelig rolle i forhold til arbejdsglæde og motivation.

Der er en stor efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft, hvilket øger ledernes markedsværdi.

Vibeke Skytte, direktør hos Lederne

Det er således heller ikke nogen tilfældighed, at vi i Lederne hvert år i december kan se, at vores medlemmer er rigtigt interesserede i den lønstatistik, som vi offentliggør. Her kan lederne se, hvordan lønnen generelt har udviklet sig og få et indblik i, om de målt i kroner, personalegoder, arbejdstid m.v. ligger fornuftigt i forhold til andre ledere.

Og hvad viser dette års udgave af lønstatistikken så? Ja, den viser, at de privatansatte ledere det seneste år har fået 2,6 procent mere i løn. Det er den største lønstigning siden 2011 og en understregning af, at der igen er kommet gang i hjulene i erhvervslivet oven på finanskrisen. Men den pæne lønstigning viser også, at der er en stor efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft, hvilket øger ledernes markedsværdi.  

Det er ifølge undersøgelsen ikke toplederne på virksomhederne, som har stået forrest i køen, når der er blevet uddelt store lønforhøjelser. Mens mellemlederne er steget med 2,9 procent i løn det seneste år, er det for topledernes vedkommende kun blevet til et plus på 2,2 procent. Myten om, at topchefen holder lønfest, mens øvrige ledere og medarbejdere må holde igen, er dermed nok engang blevet udhulet.

Apropos "nok engang" viser Ledernes lønstatistik desværre også, at løngabet mellem kvinder og mænd fortsætter med at have en næsten identisk størrelse. Forskellen på, hvad en kvindelig og en mandlig leder får i månedsløn, er stort set præcis den samme i 2015, som den var i 2003. Der er en umiddelbar forskel på næsten 8.400 kroner, svarende til 15 procent – og korrigerer man for de forskelle, der skyldes blandt andet branche, sektor, uddannelse og geografi, får man en forskel på 6,8 procent i mændenes favør. Da Lederne i 2003 første gang udregnede den korrigerede lønforskel mellem kønnene, var den på 6,5 procent.

Dels er mange kvinder fortsat for pæne sammenlignet med mændene, både når de forhandler løn ved ansættelsen og ved den årlige lønsamtale. Kvinderne skal simpelthen blive bedre til at sælge sig selv lige så dyrt, som mændene gør.

Vibeke Skytte, direktør hos Lederne

De nye tal viser, at trods nok så gode intentioner fra såvel erhvervslivets som politisk side halter de kvindelige lederes løn fortsat efter mændenes i næsten præcis samme målestok år efter år. Det er frustrerende og bekymrende.

Men når vi nu er så interesserede i løn, herunder også i forskellen mellem kønnene, hvorfor er det så, at kønsforskellen ikke bliver mindre? Jeg tror dels, det handler om den periode, hvor de kvindelige ledere holder barsel og er væk fra arbejdsmarkedet. Det er nødvendigt at minde både de kvindelige ledere selv og deres overordnede om, at en kvindelig leder på barsel også skal have en lønregulering, når hendes kolleger får det. Dels er mange kvinder fortsat for pæne sammenlignet med mændene, både når de forhandler løn ved ansættelsen og ved den årlige lønsamtale. Kvinderne skal simpelthen blive bedre til at sælge sig selv lige så dyrt, som mændene gør. Sker det ikke, sidder vi om et års tid og kigger igen-igen på noget nær identiske beregninger af lønforskellen mellem de to køn.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 9. december 2015, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for Team Ledelse, Arbejdsmiljø og Uddannelse.

Fortæl mig mere