Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Der er forskel på Hanne og Peter

29. august 2016

KLUMME AF DIREKTØR BODIL NORDESTGAARD ISMIRIS i Jyllands-Posten og på Finans.DK: Lad nu dem, der kan klare sig selv, gøre det og lad os fokusere på at hjælpe dem, der har brug for hjælpen. Men den nye beskæftigelsesreform kræver, at vi skal behandle alle ens, selv om man faktisk ret nemt kan spotte, hvem der har brug for mest hjælp, og hvem der hurtigt finder et job selv.

Peter er handelsskoleuddannet, 52 år og nu for fjerde gang ledig. Han har mistet overblikket, forstår ikke moderne jobsøgning og har ikke papir på sine kompetencer.

Hanne er cand.merc., 48 år og er netop blevet fyret for første gang i karrieren. Hun betragter afskedigelsen som”en del af gamet” og er ikke i tvivl om, at hun sagtens selv kan finde et nyt job. Netværket er bredt, og hun har kompetencer, der kan anvendes i flere stillinger.

Virkeligheden for Peter er, at han er i risiko for at blive langtidsledig, mens Hanne sandsynligvis kommer i job inden for de første tre måneder af sin ledighed. De er begge medlem af en a-kasse, og konklusionen synes klar: De har som ledige vidt forskellige behov for rådgivning og støtte.

LÆS OGSÅ: Over halvdelen af lederne vil have nyt job

Udfordringen er, at den nye beskæftigelsesreform desværre ikke giver mulighed for at målrette indsatsen i forhold til konkrete, individuelle behov – og det til trods for, at det oprindeligt var sigtet med den nye reform. I praksis er den et tilbageskridt og en hyldest til modellen ”One size fits all”, hvilket er en forfejlet arbejdsmarkedspolitik, der medfører enten ”over-” eller ”underbehandling” af de ledige.

I min optik levner 10 minutter ikke rum til kvalificeret sparring, men smager mere af noget, der skal overstås hurtigst muligt.

Direktør hos Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris

Nye tal fra Ledernes Hovedorganisation viser, at hvis et medlem har været ledig fire-fem gange før, øges medlemmets ledighed gennemsnitligt med 11,7 uger. Læg dertil, at hvis en ledig i ”ringe grad” er motiveret til at søge et nyt job, øges ledigheden med 4,4 uger. Derudover vokser ledigheden med seks uger, hvis man som ledig kun i ”ringe grad” føler sig klædt på til at gøre et positivt indtryk til en jobsamtale. Og det koster starten og samfundet som helhed rigtig mange penge.

Tallene taler et tydeligt sprog og understreger, hvorfor vi i a-kasserne skal have lov til at koncentrere vores indsats om ledige med Peters profil, som skal tilbydes langt flere kvalificerede og målrettede aktiviteter end i dag. Er man udfordret af forhold ud over ledighed som f.eks. lavt selvværd og fravær af formelle kompetencer, skal det ikke som nu være frivilligt at deltage i et intensiveret karriereforløb.

Omvendt skal vi reducere indsatsen overfor mennesker som Hanne. Vi behøver blot at overvåge, om de jobaktiviteter, som hun igangsætter af egen drift, opfylder gældende regler. Hanne finder nemlig typisk et nyt arbejde helt uafhængigt af, om vi afholder samtaler med hende eller ej.

Lederuddannelse fører til innovation og nye jobmuligheder

Samtaler er i beskæftigelsesreformen blevet det nye sort – jo flere, desto bedre, synes devisen at være uden at skele til kvaliteten af disse samtaler. Fortalere for reformen hævder, at samtalerne skal bruges til at motivere til en meget bredere og mere intensiv jobsøgning, og det er holdningen, at seks samtaler inden for det første halvår hjælper ledige i job.

Virkeligheden er en anden. Der er eksempler på, at store kommuner planlægger at indkalde de ledige til samtaler af 10 minutters varighed med både a-kasser og jobcentre. I min optik levner 10 minutter ikke rum til kvalificeret sparring, men smager mere af noget, der skal overstås hurtigst muligt.

Jeg er ærgerlig over den måde, vi møder de ledige på. Ressourcerne kan bruges langt mere effektivt, når Hanne og Peter skal ud af ledighedsstatistikken.

Om Bodil Nordestgaard Ismiris

Bodil Ismiris, direktør hos LederneKlummen er bragt d. 29. august i Jyllands-Posten og på Finans.dk, hvor Bodil Nordestgaard Ismiris er klummeskribent. Bodil Nordestgaard Ismiris skriver mest om arbejdsmarkedsforhold og ledelse.

Bodil Nordestgaard Ismiris er direktør for Ledernes A-kasse og medlemsrådgivning.