Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

De flinke kvinder og de hårde mænd

21. december 2016

KLUMME AF DIREKTØR VIBEKE SKYTTE I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK

Denne tid på året er i høj grad præget af forudsigelighed. For mange af os er hele perioden op til jul og ikke mindst selve juledagene fyldt med hyggelige, tilbagevendende traditioner og måder at gøre tingene på, som vi gentager år efter år.

Men december er andet og mere end tilbagevendende juletræstændinger, julegaver og julehygge i familiens skød. December er også den måned, hvor vi i Lederne offentliggør vores årligt tilbagevendende lønstatistik, der blandt andet indeholder en beregning af forskellen på mandlige og kvindelige lederes løn. Og her kommer det med forudsigeligheden og traditionerne igen ind i billedet. Desværre.

Læs også artiklen "Fortsat stor forskel på mænd og kvinders løn"

2016-udgaven af beregningen viser nemlig, at trods stor fokus og nok så fine intentioner gennem mange år fra blandt andet politisk hold, er forskellen på, hvad en mandlig leder og en kvindelig leder får i løn, fortsat nogenlunde den samme. Ifølge den nye lønstatistik er forskellen i år på 7,6 procent, hvilket er den største opgjorte forskel siden 2009.

Bolden ligger først og fremmest hos virksomhederne, som har et ansvar for, at mænd og kvinder, der udfører det samme stykke arbejde, bliver betalt det samme i løn. Det burde ikke være så svært.

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Opgjort i kroner og øre tjener en mandlig leder næsten 9.000 kroner mere om måneden end en kvindelig ditto – helt præcis 8.721 kroner. Det giver et umiddelbart plus i mændenes favør på 15,5 procent. Tager man hensyn til de store forskelle, der er på mænd og kvinders lederjob i forhold til blandt andet branche og sektor, ender den såkaldt korrigerede lønforskel på 7,6 procent og dermed for 14. år i træk inden for et interval mellem 5,6 og 7,8 procent.
 
Berlingske offentliggjorde de nye nedslående tal fra Lederne på forsiden for nogle uger siden, og i en artikel i avisen forklarede en ung kvindelig erhvervsadvokat, Mette Flink Sørensen, hvad der kan være en del af baggrunden for lønforskellen: Mænd og kvinder har, mener hun, en forskellig tilgang til lønforhandlinger.

”Kvinder er gode til at sige, at ”jeg kunne godt have gjort det bedre, og hvis lønrammerne er sådan her, så er det sikkert fint nok”. Mænd er derimod mere hårde. De siger: ”Jeg omsætter for så og så meget, og har lige købt hus og bil, så derfor skal jeg have så meget i løn”. Mænd ved, hvad de vil have og går efter byttet – de er meget konkrete og resultatorienterede i deres tilgang”, sagde Mette Flink Sørensen – og erkendte i øvrigt, at hun også selv er mindre kynisk end mandlige kolleger, når hun går til lønforhandling.

Jeg tror (desværre), at hun har en pointe. Mange kvinder, også på ledelsesniveau, er fortsat for dårlige til at forhandle løn, både når de bliver ansat og når de er til den årlige lønsamtale.

Men der er flere andre forklaringer på lønforskellen. En af de primære knytter sig til den periode, hvor kvinderne er væk fra arbejdsmarkedet på grund af barsel. Mange virksomheder er ikke særligt gode til at lønregulere medarbejdere, der er på barsel, og dermed bliver kvinderne snydt for en lønstigning, mens de er på barsel. Og da mænd holder meget lidt barselsorlov, så kommer der helt automatisk en lønforskel.

Jeg må erkende, at det ikke er første gang, jeg har påtalt kvindernes manglende forhandlingsevner og problematikken omkring barsel. Det gode spørgsmål er, hvad søren der skal til, for at komme denne i bund og grund urimelige forskel til livs – eller i hvert fald for at gøre den mindre? Bolden ligger først og fremmest hos virksomhederne, som har et ansvar for, at mænd og kvinder, der udfører det samme stykke arbejde, bliver betalt det samme i løn. Det burde ikke være så svært.

Men bolden ligger også hos kvinderne selv, som simpelthen er nødt til at blive bedre til at kæmpe deres egen lønkamp, når de bliver ansat og når lønnen skal reguleres. Føromtalte Mette Flink Sørensen fortalte i Berlingske, at hun netop har været på kursus i at forhandle løn. Jeg håber virkelig, at den type kurser bliver fuldt booket i 2017 – af kvinder.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 21. december 2016, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for områderne Arbejdsmiljø og Uddannelse. Derudover har Vibeke Skytte ansvar for Ledernes Økonomifunktion, intern HR og Ejendom.