Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Børnebog kan være en god øjenåbner i sommerferien

29. juni 2016

KLUMME I JYLLANDS-POSTEN OG PÅ FINANS.DK AF RÅDGIVNINGSCHEF NIELS HENRIKSEN: I disse dage, når sommertiden har fået godt fat, og solskinsdagene er de længste på året, har også de lange arbejdsdage inden ferien hobet sig op. Fra Ledernes seneste undersøgelse om ferie og arbejde ved vi, at mange ledere nemt kommer op på fem-otte ekstra arbejdstimer om ugen i den sidste måneds tid inden sommerferien. Der er således masser af vigtige opgaver, medarbejdere og kunder, der gerne vil have en ekstra bid af lederens tid.

Inden længe skiftes de mange møder og benhård tidsstyring ud med feriekufferter med badetøj, solbriller og måske et par bøger/e-books. Der kan måske blive plads i rejsebagagen til en ny ledelsesbog, og det er ikke en dårlig idé at holde sig opdateret i sommerferien, for karrieren forsætter som bekendt efter ferien.

Sommerferielæsning i børnehøjde? 

Men med al respekt for de mere traditionelle ledelsesbøger vil jeg gerne komme med et usædvanligt alternativt forslag til ferielæsning: Fantasy-børnebogen "Momo og tidstyvene". Selvom den er en snes år gammel, er den stadig rigtig god til at skabe eftertænksomhed og refleksion for en voksen læser. Den er både eventyrlig og nærværende for den travle leder i 2016. Bag bogen står Michael Ende – forfatter til blandt andet "Den uendelige historie" – og den handler om Momo, en forældreløs pige, der er udstyret med en meget stor tålmodighed og eftertænksomhed i en verden, hvor "tidstyvene" vil stjæle al tid fra de voksne. Faktisk er verden ved at løbe tør for tid, fordi tidstyvene – klædt i grå jakkesæt – har stort held med at tage alt tid fra de voksne. Momo har en særlig evne til at lytte og få voksne til at tale om de alt det, de gerne vil og drømmer om, og hun hjælper dem med at finde tid.

Ferietid er en meget god anledning til at reflektere over, om man bruger sin tid godt, rigtigt eller klogt både på og uden for jobbet.

Niels Henriksen, rådgivningschef hos Lederne

Og hvorfor så bruge ferien på at læse en fantasy-børnebog om tidstyveri? Som jeg ser det, er det et privilegium på det danske arbejdsmarked, at de fleste ledere og medarbejdere har ret til adskillige ugers ferietid til at holde fri med venner, kærester, ægtefæller og børn. Men det er samtidig en meget god anledning til at reflektere over, om man bruger sin tid godt, rigtigt eller klogt både på og uden for jobbet.

Bogen er således en god anledning til at spørge sig selv, om man har nogle uvelkomne tidstyve i sin hverdag. En god leder forventes at kunne planlægge, administrere og effektivt anvende både sin egen og medarbejdernes tid. Men desværre har tidsrøverne også kronede dage på de danske arbejdspladser, og mange ledere er ikke udstyret med en "tyverisikring" på deres arbejdstid.

Administration og møder stjæler tiden

Tre af største tidsrøvere, som jeg hører fra ledere, der har svært ved at få enderne til at nå sammen og begynder at få stresssymptomer, er administration, møder og mails. Fra tidligere undersøgelser blandt danske ledere ved vi, at rigtig mange oplever, at de bruger unødigt meget tid på administrative opgaver, som ikke opleves at skabe værdi for deres afdeling eller for virksomheden. Det er tid, som mange ledere hellere ville bruge på medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere.

Samtidig tilbringer ledere i gennemsnit over 10 timer i mødelokaler om ugen og næsten lige så meget tid på at forberede eller efterbehandle møderne. Hvis alle møderne skabte resultater for virksomheden og deltagerne, ville det være fint, men de fleste ledere deltager ofte i møder, hvor tidsforbruget absolut ikke modsvarer udbyttet.

Med tre ugers sommerferie er det kun sammenlagt fire-fem timer af en lang ferie, som mailsene napper, men spørgsmålet er, hvad den lille operation betyder for den ferierende leders mentale tilstand?

Niels Henriksen, rådgivningschef hos Lederne

Den sidste tidstyv er mails, som jo qua den smartphone, de fleste har med i lommen/strandtasken, er meget nemt tilgængelige – også i ferieperioden. Mails er en rigtig listetyv, som helt sikkert er med i feriekufferten for de fleste. Ifølge Ledernes nye ferieundersøgelse løser over halvdelen af alle ledere arbejdsopgaver i sommerferien, og det sker primært i form af at besvare arbejdsmails flere gange ugentligt i feriedagene.

Det er givetvis langt fra alle, der oplever det som tidsrøveri, at de dagligt bruger måske 10 eller 15 minutter på at scrolle mail-boksen igennem på smartphonen og svare på en enkelt mail eller to. Med tre ugers sommerferie er det kun sammenlagt fire-fem timer af en lang ferie, som mailsene napper, men spørgsmålet er, hvad den lille operation betyder for den ferierende leders mentale tilstand? Får man et godt kick af at blive mindet om et møde midt i august, en sur kunde i sidste uge eller en oplysning om, at kantinen kører med ferieåbningstider? I så fald kan det være en god idé at fortsætte med at give lidt af sin ferietid til virksomheden.

Det handler om at øve sig i nærværet med dem, man holder ferie med, men også om at tænke over, hvad man gerne vil bruge sin arbejdstid på.

Niels Henriksen, rådgivningschef hos Lederne

Men oplever man, at tidsrøverne er på spil i dagligdagen i form at for mange møder, administrative opgaver og overflødige mails, er ferietiden en kærkommen anledning til at ændre på den oplevelse. Det handler om at øve sig i nærværet med dem, man holder ferie med, men også om at tænke over, hvad man gerne vil bruge sin arbejdstid på. Det kan ske ved at udarbejde en lille, enkel plan for det, man kan og vil ændre på efter ferien for at holde tidstyvene væk.

"Momo og tidstyvene" er selvfølgelig ikke den eneste bog, der kan bruges som hjælp til at forstå sine egne tidsrøvere. Et andet godt bud er "At tænke – hurtigt og langsomt" af psykolog og nobelpristager Daniel Kahneman. I bogen introduceres to forskellige tænkemåder. Tænk hurtigt, intuitivt og emotionelt (system 1), eller tænk langsomt, bevidst og rationelt (system 2).

De fleste af os, ikke mindst ledere, forventes at tænke rationelt og bevidst, men rigtig mange af vores beslutninger foretages faktisk hurtigt og bygger på følelser for og illusioner om, hvordan verden burde være. At være bevidst om og forstå sine egne tænkemåder og beslutningsmønstre er en god måde at bremse tidstyvene i hverdagen, stoppe op og reflektere over sine egne og andres valg. Som leder, medarbejder eller feriegæst er vi ifølge Kahneman både ufornuftige og fornuftige i vores valg. Så uanset, om man vælger en tyk bog eller lange samtaler med familien og vennerne i ferien, er der tale om gode valg til at drive den grundigt af og holde tidstyve på afstand.

Hav en god – og eftertænksom – sommer- og læseferie!

Om Niels Henriksen

Niels Henriksen Klummen er bragt den 29. juni på i Jyllands-Posten og på Finans.dk.

Niels Henriksen er rådgivningschef i Ledelse, Ledernes enhed for sparring og rådgivning af ledere.  Niels har 18 års erhvervserfaring fra offentlige og private virksomheder og organisationer.