Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Beskidt tøj skal ikke udstilles

08. juni 2016

KLUMME AF DIREKTØR VIBEKE SKYTTE I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK: Det kan være en svær balancekunst for ledere, som gerne ved siden af lederjobbet vil involvere sig i politik eller ønsker at ytre sig i offentlige debatter

Ikke kun de fodboldinteresserede var ved at tabe øjne, næse og mund, da det i foråret kom frem, at fodboldklubben Brøndbys daværende bestyrelsesformand og storaktionær Jan Bech Andersen på klubbens fanforum under dæknavnet "Oscar" i meget direkte vendinger havde deltaget i debatter om klubbens gøren og laden. En debat, der ikke kun handlede om fodbold, men mindst lige så meget om de beslutninger, der blev truffet i bestyrelseslokalerne, og om navngivne lederes evner. Blandt andet blev Brøndbys tidligere sportsdirektør af "Oscar" betegnet som "inkompetent".

Som de fleste nok husker, blev konsekvensen af sagen, at cheftræner Thomas Frank, som også var blevet udsat for hård kritik af den person, der viste sig at være klubbens bestyrelsesformand, sagde op, alt imens Jan Bech Andersen sagde undskyld og senere trådte tilbage som formand.

Som medarbejder skal man kunne have tillid til, at lederens holdning til medarbejderens performance ikke bliver ytret offentligt.

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

For Brøndby og Jan Bech Andersen var det selvsagt en dårlig historie. Men, som jeg for nylig talte med en god bekendt om, rummer "Oscar-gate" nogle interessante, principielle ledelsesmæssige aspekter. For spørgsmålet er, hvor langt man som topleder – i det konkrete tilfælde bestyrelsesformand – må og kan gå som privatperson, når man vel at mærke ikke er på arbejde? Må en leder, som min bekendte retorisk spurgte, overhovedet ikke som privatperson ytre sig om noget som helst, og må ledere slet ikke have private holdninger?

Det er vigtigt for mig at slå fast, at ingen er perfekte. Vi kan alle komme til at træde lidt ved siden af eller sige noget, vi senere fortryder. Men tilsvininger af betroede medarbejdere i internetfora er langt, langt ud over, hvad jeg vil betegne som at træde lidt ved siden af. Det er helt utilstedeligt.

LÆS OGSÅ: Husk loyalitet og tavshedspligt på sociale medier

Set med mine øjne handler dette overordnet om to størrelser: Tillid og loyalitet. Som medarbejder skal man kunne have tillid til, at lederens holdning til medarbejderens performance ikke bliver ytret offentligt – og det er absolut ikke en formildende omstændighed, at det sker under dæknavn. Derudover skal lederen være loyal over for både sin virksomhed og sine medarbejdere, også hvis lederen deltager i debatter og (måske især) hvis virksomheden ikke performer som ønsket.

Med andre ord: Man skal ikke hænge sit beskidte vasketøj ud til offentligt skue. Er der en arbejdsgang, der skal ændres, fordi den ikke fungerer, så få den ændret internt. Er der en medarbejder, der ikke lever op til forventningerne, så tal med medarbejderen under fire øjne.

Ledere er ikke og skal ikke være maskiner, som man tænder om morgenen, slukker sidst på eftermiddagen og resten af dagen er ude af funktion!

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Ovenstående betyder ikke, at man som leder ikke må have private holdninger. Ledere er ikke og skal ikke være maskiner, som man tænder om morgenen, slukker sidst på eftermiddagen og resten af dagen er ude af funktion! Jeg kender topledere, der for eksempel fint er i stand til at balancere både at være ledere i erhvervslivet og i fritiden engagerede privatborgere med aktivt medlemskab af politiske partier eller organisationer. Der er også ledere, der mestrer at ytre sig om aktuelle emner i debatter på sociale medier, men hvor de vel at mærke gør det uden at træde den virksomhed, de selv er en del af, over tæerne.

LÆS KLUMME: Tænk dig om - også på sociale medier

Det vigtige, hvis man som leder ønsker at deltage i offentlige debatter, er, at man, når man er tilbage på jobbet, skal kunne se sin bestyrelse, sine lederkolleger, sine medarbejdere og sine forretningsforbindelser i øjnene og bevare sin professionalisme, uden at der kan rejses tvivl om lederens dømmekraft eller loyalitet. Det er en balancekunst, som kan være svær – men som ikke desto mindre er nødvendig for at fastholde sin troværdighed. Mestrer man ikke den kunst, er det klogeste faktisk at holde sine meninger for sig selv.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 8. juni 2016, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen Job og Ledelse og har det overordnede ansvar for Team Ledelse, Arbejdsmiljø og Uddannelse.