Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Debatindlæg: Tag ansvar og forebyg stress

11. februar 2017

Stress er blevet en folkesygdom - både her i Vestsjælland og i resten af Danmark.

Debatindlæg i Sjællandske af Villy Helmer Jørgensen, Afdelingsformand for Lederne Vestsjælland d. 11. februar 2017

Der har været foruroligende tal fremme om, at 35.000 danskere hver dag er sygemeldte pågrund af stress, og uanset om tallet er rigtigt eller ej, er der ingen tvivl om, at alt for mange danskere døjer med stress.

En del af ansvaret for at håndtere stress ligger hos lederne på de danske virksomheder, og derfor er det rigtig positivt, når en ny undersøgelse, som Lederne har foretaget blandt 398 ledere i de vestsjællandske kommuner viser, at stress står højt på de lokale lederes agenda.

Faktisk viser undersøgelsen, at forebyggelse af stress blandt virksomhedens medarbejdere er øverst på listen over de områder, som lederne angiver, at de personligt vil tage ansvar for i de næste 12 måneder. Og nummer to på listen er forebyggelse af ledernes egen stress.

Forebyggelse og håndtering af stress er et af de emner, som vi i Lederne Vestsjælland sætter på dagsordenen, når vi i næste uge (uge 7) åbner en pop up-butik i Vestsjællandscenteret i Slagelse. Ved indgangen til butikken i Slagelse kommer der til at stå »TagAnsvar«, og stress handler i meget høj grad om at tage ansvar.  

Som leder må man være forberedt på at skulle forholde sig til medarbejdere, der rammes af stress. Men for at lederne er i stand til at tage hånd om deres medarbejderes stress, kræver det, at de også er opmærksomme på sig selv. Jeg kender mange ledere, som vil gå endog meget langt for at passe jobbet bedst muligt, og som aldrig siger nej til endnu et møde, endnu en arbejdsopgave eller endnu en særligt lang dag på arbejdspladsen.

Men måske går lederne engang imellem for langt og er for pligtopfyldende. Som leder er man rollemodel, og det gælder i høj grad også i forhold til work-life-balance og stressforebyggelse. Med til at være en god leder og medarbejder hører, at man vil yde en ekstra indsats, når det er nødvendigt. Men man må ikke undervurdere en anden vigtig egenskab, nemlig evnen til at sige fra.