Mit Lederne

Nyheder

Debatindlæg: Facebook er en del af ansættelseprocessen

30. maj 2018

Alle er på Facebook, og det understreger også, de flydende grænser, der er mellem arbejde og privatliv, kun bliver mere og mere udviskede.

Debatindlæg d. 30. maj 2018 i Sjællandske af Villy Helmer Jørgensen, Formand for Lederne Vestsjælland  

En ny rekrutteringsundersøgelse, som Lederne har foretaget, viser, at halvdelen af de faglærte ledere i Vest-og Sydsjælland, Lolland, Falster og Bornholm, som blev ansat i 2016 og 2017, var blevet tjekket ud på sociale medier af deres kommende arbejdsgiver, før de kunne skrive under på ansættelseskontrakten.

Det kommer ikke bag på mig, at der er en så stor del af arbejdsgiverne, der bruger sociale medier som et værktøj under ansættelsesprocessen. Det er det, der er trenden. Desuden er det svært at få fat i faglært arbejdskraft i Vestsjælland for tiden, og der er mangel på gode medarbejdere. De sociale medier giver derfor gode muligheder for, at man kan bruge sit netværk til at kontakte de eftertragtede medarbejdere.

Jeg bruger ikke selv sociale medier, når jeg ansætter medarbejdere – endnu. Jeg kunne bestemt godt overveje at bruge det næste gang. Den hovedsagelige årsag til dette er, at de sociale medier kan give dig et rigtig bredt indtryk af ansøgeren. F. eks. kan et kig på sociale medier hjælpe med at validere oplysninger, som ansøgeren har inddraget i jobansøgningen. Hvis der er blevet pyntet på ansøgningen, er det som oftest nemt at gennemskue ved hjælp af sociale medier.

Rekrutteringsundersøgelsen viser også, at langt de fleste af de ledere, som undersøgte ansøgerne på de sociale medier, gjorde det gennem Facebook. Facebook er det nemme valg. Alle er på Facebook, og det understreger også, de flydende grænser, der er mellem arbejde og privatliv, kun bliver mere og mere udviskede.