Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs mere

Inspiration. Hvad kan erhvervslivet lære af en sygehusdirektør

27. november 2015

I sidste uge blev direktøren for Sygehus Lillebælt kåret som Årets leder 2015.

Debatindlæg af afdelingsformand Bent Walter Jensen i Folkebladet 27. november.

Dorthe Crüger fik overrakt prisen af Ledernes formand Svend Askær og var behørigt glad og beæret over titlen. Og så er den historie vel ikke længere? Det synes jeg, den er. For Dorthe Crüger havde nogle
pointer i sin takketale og de efterfølgende interviews, hun har givet til dagspressen, som har givet mig stof til eftertanke.

Selv om Årets Leder er direktør i det offentlige sundhedsvæsen, som er en verden langt fra min, og selvom hendes ”kunder” er patienter, har Dorthe Crüger fat i noget, der vækker genklang hos mig. Noget, som jeg tror, er vigtigt – uanset om man varetager offentlige eller private interesser. For eksempel siger hun om middelmådighed: ”Det er så uendeligt ligegyldigt, om man ligger over eller under gennemsnittet, hvis gennemsnittet er elendigt”. For Dorthe Crüger er det ikke godt nok, at patienterne på Sygehus Lillebælt er tilfredse – de skal være meget tilfredse.

Og med hensyn til patienterne, mener hun, at det skal være patienterne, der styrer sundhedsvæsenet og ikke systemet, der styrer patienterne. Når jeg oversætter patienter til kunder, giver Dorthe Crügers holdninger rigtig god mening for mig. Vi kan måle og lægge planer og strategier, alt det vi overhovedet orker. Men hvis vi ikke husker, hvad vi er her for – hvordan vi skaber værdi for vores kunder – så kan det være mere eller mindre ligegyldigt. Nogle gange kommer inspirationen fra uventede steder. Og man skulle ikke umiddelbart tro, at jeg som leder i et vognmandsfirma kan lære noget af en sygehusdirektør.

Men det er netop det, der er pointen med at uddele en pris som Årets Leder. Inspiration kender ikke til faggrænser og skel mellem sektorer. En leder, der brænder igennem på sit felt vil altid have noget at byde på, som andre kan finde værdi i.