Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Debatindlæg: Pas på med de løftede pegefingre

11. marts 2017

Man skal som leder ikke blande sig i sine medarbejderes livsstil, fordi livsstilsvalg som udgangspunkt hørerprivatlivet til.

Debatindlæg af afdelingsformand Bent Walter Jensen i Fredericia Dagblad den 11. marts 2017.

Jeg har altid været af den overbevisning, at man som leder ikke skal blande sig i sine medarbejderes livsstil, fordi livsstilsvalg som udgangspunkt hører privatlivet til.

Derfor blev jeg også overrasket, da jeg i en ny undersøgelse fra Lederne læste, at 55 pct. af lederne i Sydjylland er klar til at påtale det, hvis medarbejdere har en usund livsstil. For hvad er egentlig et usundt liv? Det vil der være mange forskellige tolkninger af, og min opfattelse af en sund livsstil kan være en anden end din. Hvad med dem, der lever sundt, men kun halvdelen af tiden? Som løber halvmaraton over Lillebæltsbroen, men samtidig drikker alt for mange colaer? Eller som får både god kost og motion, men har et dårligt sovehjerte?

Om man skal påtale enmedarbejders livsstil, må derfor et er min mening bero på, om livsstilen har en negativ indvirkning på arbejdsindsatsen.

I det tilfælde har man en pligt til at gøre medarbejderen opmærksom på, at man oplever, at arbejdsindsatsen er forringet. Men hvis ikke det er tilfældet,skal man passe på med de løftede pege fingre.

Hvad man kan gøre er at stille nogle gode rammer op for sine medarbejdere, så de har muligheden for - ad frivilligheden svej - at foretage nogle sunde valg. Og så kan man jo som leder tage ansvar ved at være et godt eksempel og gå foran.