Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Debatindlæg: Unge kvinder skal turde lede

27. januar 2017

Kvindelige ledere er en minoritetsgruppe i erhvervslivet, og sådan vil det forblive, hvis samfund og erhvervsliv ikke hjælper nogle af de unge dygtige kvinder på vej mod et lederjob.​

Debatindlæg af afdelingsformand for Lederne Storstrømmen Helle Bjerregaard Andresen i Folketidende d. 27. januar 2017

En ny undersøgelse fra Lederne viser, at 19 procent af de 18-30 årige danskere er helt sikre på, at de vil forfølge en lederkarriere. Beklageligvis er det kun 14 procent af de unge kvinder, der ønsker et lederjob mod 25 procent hos mændene.

I Lederne udgør kvinder i forvejen kun godt tre ud af ti medlemmer.

Både samfund og erhvervsliv skal i fremtiden dyrke de kvindelige talenter, så andelen af kvinder i lederjobs kan blive højere. Jeg ved, at de kvindelige talenter findes i Storstrømmen, men nogle kvinder mangler et kærligt skub mod ledergerningen. Det kærlige skub kan eksempelvis komme fra uddannelsessystemet.

Uddannelsesvejledere og lærere på ungdomsuddannelser kan eksempelvis spørge de elever, som er særligt dygtige eller udviser lederegenskaber, om de har overvejet at prøve sig selv af som leder, mens de er under uddannelse. Det kan eksempelvis ske i et fritidsjob, i elevrådet eller i en forening.

Alternativt kan det kærlige skub komme fra de unges omgangskreds. Gode rollemodeller kan være afgørende for, om de unge har en realistisk opfattelse af, hvad et lederjob kræver og indebærer. I forhold til de unge kvinder er det vigtigt, at de med egne øjne kan se, at et lederjob ikke nødvendigvis begrænser familielivet.