Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Debatindlæg: Skab den kvalificerede arbejdskraft

08. januar 2017

Det østjyske erhvervsliv ser lys på 2017 og det betyder, at der skal ansættes men mange østjyske virksomheder oplever allerede nu på mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Debatindlæg af Rasmus Mortensen, afdelingsformand for Lederne Østjylland, i JP Århus d. 8. januar 2017

En ny konjunkturundersøgelse for 1. halvår af 2017, foretaget for Lederne, viser, at 48 pct. af de østjyske ledere forventer at ansætte flere medarbejdere.

På landsplan regner 21 pct. af lederne med at ansætte udenlandsk arbejdskraft. Blandt de ledere, der forventer at ansætte udenlandsk arbejdskraft, forventer 57 pct. at ansætte medarbejdere med videregående uddannelser.

Undersøgelsen er udtryk for, at vi mangler højtuddannede medarbejdere i Danmark, men Østjylland er en af de regioner, der vil blive hårdest ramt af manglen på højtuddannede på grund af de mange vidensvirksomheder. Det er klart, at nogle virksomheder er nødsaget til at rekruttere arbejdskraft fra udlandet,men der skal lyde en klar opfordring til, at der bliver skruet op for efteruddannelsen i Østjylland.

Undersøgelsen viser nemlig også, at 30 pct. af de danske ledere forventer øget brug af efteruddannelse. Det er positivt, men det tal kan og bør blive højere.En stigning i omfanget af efteruddannelse for både ledere og medarbejdere vil sikre, at de nuværende medarbejdere også kan løse deres opgaver om tre eller fem år, mens virksomhederne forbedrer deres rekrutteringsmuligheder på lang sigt.

Ideelt set skal efteruddannelse finde sted i alle faggrupper, så den ufaglærte en dag kan blive faglært og måske endda få en relevant videregående uddannelse.