Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs mere

Debatindlæg: Blodig hanekamp om de dygtige medarbejdere

18. januar 2016

2016 bliver året, hvor en medarbejders opsigelse kan være katastrofal for virksomheder i flere forskellige brancher.

Debatindlæg af Mette Høgsted, afdelingsformand for Lederne Østjylland, i JP Aarhus d. 18. januar 2016

Vi kommer til at se en blodig hanekamp om de dygtige medarbejdere. Her i Østjylland ser vi i øjeblikket flere eksempler på, at virksomheder har svært ved at rekruttere de rigtige medarbejdere. Den tendens, vurderer jeg, vil fortsætte i det nye år.

2016 bliver året, hvor en medarbejders opsigelse kan være katastrofal for virksomheder i flere forskellige brancher. Ikke mange dage er gået af 2016, før jeg har hørt om flere virksomheder, der mangler både vidensmedarbejdere og dygtige håndværkere til at udføre virksomhedens ordrer.

Flere end 9 af 10 ledere svarer i Ledernes nye undersøgelse, at udvikling og fastholdelse af de dygtige medarbejdere bliver den største ledelsesudfordring i de kommende år.

Min vurdering er, at udfordringen bl.a. ligger i, at det er afgørende for virksomhedens vækst, at man har de rigtige medarbejdere. Flere ledere har – i kraft af den økonomiske krise – i mange år tænkt mere i afvikling og besparelser end i fastholdelse og udvikling, derfor er det altafgørende, at tankesættet ændres, og der sættes tid af til opgaven. Det tager nemlig tid at skræddersy den bedste mulige udviklingsplan.

Min opfordring er, at leder og medarbejder får lavet en god forventningsafstemning. Hvad vil du gerne, og hvad har virksomheden brug for? Medarbejderen skal kunne se potentialet ved udviklingsplanen og have lyst til at udvikle sig for virksomheden og for sig selv. Det skal med andre ord give mening.

Udfordringerne ligger selvfølgelig også i, at virksomheden skal være forudseende. Hvilke kompetencer har vi brug for om to år, og hvilke medarbejdere, skal vi sikre, har de kompetencer om to år? De rigtige rammer, en god udviklingsplan og spændende opgaver er alt sammen faktorer, der medvirker til medarbejderens trivsel og dermed lyst til at blive, selvom tilbuddene om jobskifte måske står i kø.