Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Debatindlæg: Kvinder skal melde sig ud af flinkeskolen

30. juni 2017

Man skal huske på, at mange job besættes under mere uformelle rammer. Her spiller netværk en stor rolle, og mænd er i min erfaring mere tilbøjelige til at investere tid i netværk.

Debatindlæg af  Gitte Winkler, afdelingsformand for Lederne Nordsjælland i Frederiksborg Amts Avis fredag d. 30. juni 2017

Over halvdelen af lederne, 54 procent, mener, at den væsentligste årsag til, at der er få kvinder i ledelse, er, at kvinder i højere grad prioriterer familien. Det viser en ny undersøgelse blandt 2335 af Ledernes medlemmer.

Alle skal naturligvis vælge det liv, som de ønsker sig. Desværre tror jeg, at der er rigtig mange kvinder, som fravælger en lederkarriere, fordi de er overbeviste om, at det er enten-eller. Enten er jeg leder eller også er jeg en god mor. Det er en skam, for det kan godt være både-og. For de kvinder, der har ambitioner og evner til at blive at blive ledere, skal dørene stå åbne. Der skal tages ansvar for, at både mænd og kvinder kan få den karriere, som de drømmer om.

Når det så er sagt, kan forklaringen om kvinders prioritering af familielivet efter min mening ikke stå alene. I forrige weekend besøgte jeg Folkemødet på Bornholm. Jeg overværede Ledernes Kvindetopmøde, hvor manglen på kvinder i ledelse blev diskuteret. Her sagde Susanne Juhl, der er CEO i HMN Naturgas, at hvis man vil være leder, skal man turde gå efter magten, og det skal kvinder også turde. Den betragtning er jeg enig i. Der er områder, hvor vi kvinder kan blive bedre, hvis vi vil rykke opad på karrierestigen.

For det første skal vi droppe flinkeskolen. Vi skal turde stikke næsen frem - også når der risiko for at blive skufet. Ambitiøse kvinder skal sige det ligeud, hvis de stræber efter en lederkarriere. Vi skal ikke bare knokle derudaf og håbe på, at chefen ser det og kaster en forfremmelse i armene på os. Vi tænker måske, at resultaterne af vores arbejde skal tale for sig selv, men vi er nødt til i højere grad at gøre opmærksom på dem. Derfor skal vi lade os inspirere af mændene, der er langt bedre til at få deres omgivelser til at se det det, når de har succes.

For det andet skal vi styrke vores netværk. 21 procent af lederne vurderer i Ledernes nye undersøgelse, at mandlige ledere foretrækker at ansætte mandlige ledere. 29 procent af de kvindelige ledere peger på dette som årsag til få kvinder i ledelse, mens det kun er 16 procent af mændene, der mener, at det har betydning. Jeg tror, at det i en vis grad har betydning i formelle rekrutteringsprocesser, at mænd foretrækker at ansætte mænd. Men man skal huske på, at mange job besættes under mere uformelle rammer. Her spiller netværk en stor rolle, og mænd er i min erfaring mere tilbøjelige til at investere tid i netværk. De er bedre til at bruge hinanden, synliggøre hinanden og hjælpe hinanden på vej. Det kan vi kvinder lære af.

For at sikre en bedre kønsbalance i ledelse handler det i bund og grund om, at både arbejdspladserne, politikerne, familierne og kvinderne selv tager ansvar for det, som de hver især kan tage ansvar for. Og her så jeg gerne, at kvinder i højere grad tager ansvar for deres karriere ved at gøre opmærksom på deres ambitioner, styrke deres netværk og ved at turde melde sig ud af flinkeskolen.