Mit Lederne

Nyheder

Debatindlæg: Giv hverdagen en chance inden du søger nyt job

21. august 2018

Mange af os bruger sommerferien på at overveje vores jobsituation. I ferieugerne kommer vi på afstand af hverdagen og kan lettere se på vores (arbejds)liv udefra.

Debatindlæg af  Gitte Winkler, afdelingsformand for Lederne Nordsjælland i Frederiksborg Amts Avis tirsdag d. 21. august 2018 

Vi har tid til at tænke over de større linjer og måske snakke det hele igennem med familien. Den slags snakke og tanker, som det kan være svært at finde tid til mellem dagligdagens aktiviteter og kalenderøvelser.

Ugerne efter sommerferien er sæson for jobskifter. 25 pct. af alle jobskiftere begyndte på deres nye arbejde i enten august eller september, viser Danmarks Statistiks Arbejdskraftundersøgelse 2017.

Det giver god mening løbende at evaluere sin jobsituation. Er det den rigtige arbejdsplads, jeg bruger en stor del af mine vågne timer på? Bliver jeg udfordret, eller føler jeg ikke rigtigt, jeg bruger mine evner? Har jeg overskud og energi til at give den en skalle, når der er brug for det, eller er arbejdsdagen noget, der hurtigt skal overstås? Er arbejdet for forudsigeligt – eller for uforudsigeligt, så jeg har svært ved at planlægge arbejds- og familieliv?

Ligesom en virksomhed løbende skal vurdere sin strategi, sine arbejdsgange, sine aktiviteter osv. kan det være fornuftigt, at vi hver især tager et tjek på vores arbejdsliv. Hverken medarbejder eller virksomhed har gavn af, at en ansat kører surt i sit job. Men vi skal passe på ikke at gøre noget uovervejet eller forhastet, blot fordi ferien er ovre og vi de her i starten er overvældede af hverdagens trummerum.

Det er en god ide at finde tilbage til hverdagen, inden man træffer store beslutninger for sit arbejdsliv og handler på dem. Det kan tage et par uger, inden man er oppe i gear og inde i rytmen igen. Måske synes man så, at hverdagen alligevel ikke er så slem, som man syntes de første par dage efter ferien.

Hvis man efter nogle uger stadig synes, man er på det forkerte sted, er det selvfølgelig på sin plads at overveje næste skridt. Det danske arbejdsmarked ligger i top, når det gælder jobskifter. Flere end hver femte ansatte på danske virksomheder har inden for det seneste år skiftet job. Det giver muligheder for at udvikle sig og prøve kræfter med nye udfordringer.

Ledere her i det nordøstlige Sjælland er ingen undtagelse. En ny rundspørge, som Ledernes Hovedorganisation har lavet blandt sine medlemmer, viser, at præcis halvdelen af os overvejer at skifte job, mens 11 procent af os er aktivt jobsøgende. Tallene har ligget på nogenlunde samme niveau de sidste fire år.

Det er ikke overraskende, at også ledere gerne vil søge nye udfordringer og dygtiggøre sig. Det kan både de selv, virksomhederne og i sidste ende samfundet have god gavn af.


Jeg vil dog opfordre de medarbejdere, der sidder parate til at skrive jobsansøgninger, til ikke at gøre noget overilet. Hvis man skifter job ud fra et øjebliks følelser og fornemmelser, risikerer man at træffe et forkert valg, og det kan blive dyrt for både en selv og for virksomheden. Derfor er det en god ide at bruge de kommende uger på at give hverdagen en chance.