Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Debatindlæg: Lad telefonen blive i lommen

10. maj 2017

Der er sket en ændring af, hvad det vil sige at være til stede.

Debatindlæg i Viborg Stifts Folkeblad d. 10. maj 2017 af Bjarne Kragh Jensen, Formand Lederne Midt-Nord

Det er i hvert fald min oplevelse, når jeg går til møder.

Telefoner og iPads har i høj grad sneget sig ind i mødelokalerne, og generelt er opmærksomheden mere spredt blandt deltagerne. Min oplevelse bekræftes af nye tal fra Lederne, der viser, at selvom 61 procent af lederne i Vestjylland mener, at det er uacceptabelt, at mødedeltagere svarer på sms eller e-mails undervejs i mødet, så er der 59 procent, der oplever, at det sker "sommetider" eller "ofte".

Brugen af iPads og telefoner ved møder er en svær balancegang, for de elektroniske hjælpemidler kan i høj grad også bruges konstruktivt. For eksempel oplever jeg, at mens ældre generationer tager noter i hånden, så tager de yngre generationer bare et billede af lærredet eller mødelederens powerpoints. Det  er sådan set meget smart. Men det kan være svært for mødelederen og deltagerne rundt om bordet at vurdere, hvorvidt og hvornår en mødedeltager er aktivt lyttende, hvis han eller hun sidder med næsen nede i telefonen undervejs.

Hvis nærværet forsvinder, koster det på kvaliteten af møder. Et møde er forum for videndeling og en måde, hvorpå man kommer på bølgelængde med hinanden. Derfor er det helt afgørende for udbyttet af et møde, at alle forlader lokalet med den samme viden. Så selvom telefoner og iPads også kan være en hjælp, skal vi måske lade dem blive i lommen næste gang, vi går til møde.