Mit Lederne

Nyheder

75 ramte skiven

04. maj 2017

En psykopatisk leder, fire forskellige persontyper og en idérig iværksætter var noget af det, deltagerne kunne stifte bekendtskab med ...

 

En smule mere selverkendelse, et par aha-oplevelser og en hel del inspiration. Det var noget af det, som 75 erhvervsfolk fra Djursland og Kronjylland kunne tage med sig hjem, da de deltog i et "Sammen står vi stærkere" arrangement med titlen "Ram skiven - personlighed og samarbejde".

Det foregik 26. april 2017 i det flotte nye Jagtens Hus syd for Rønde og var arrangeret af Business Djursland og Lederne Kronjylland. Rammen blev sat med to tankevækkende og meget underholdende foredrag med tidligere administrerende direktør i Nordisk Fjer, Anders Wejrup, og forretningskvinden Ilse Jacobsen.

Det blev krydret med en hurtig indføring i Insights arketyper og nogle praktiske øvelser med farvede kort og kasketter ved Iben Jungersen fra Center for HR.  

Input til hverdagen
Samlet set var målet at give folk en forståelse for, hvordan vi bedst kommunikerer og samarbejder med forskellige typer mennesker.

"Det er helt klart noget, jeg kan bruge i dagligdagen. For eksempel har jeg fået mere opmærksomhed på, hvorfor jeg skal være mere tålmodig med nogle mennesker, som generelt har mere behov for at tænke og overveje tingene, før de kan træffe en beslutning," fortalte advokat og partner i Zacher Advokater, Mads F. Petersen ærligt efterfølgende.  

Foredraget med Anders Wejrup om Nordisk Fjers kollaps under den betagende og bedrageriske bestyrelsesformand Johannes Petersen gjorde også indtryk.

"Det med at kunne spotte en psykopat er helt klart noget, jeg vil tænke over. Alle løber igennem tiden ind i disse psykopater," siger Mads F. Petersen.  

Psykopatens kendetegn Anders Wejrup fortalte meget indlevende om Johannes Petersens måde at forføre omgivelserne på. "Johannes var kendt for sine lange buskede øjenbryn, som han vippede med på en særlig måde, der tydeligt viste, når han var sur på den ene og glad for den anden," fortalte Anders. Det var kendetegnende for Johannes (og sikkert for mange andre bedrageriske ledere), at han var intelligent, visionær, strategisk og charmerende. Han kunne det ene øjeblik udvise faderlig omsorg og det næste øjeblik være brølende fysisk og psykisk intimiderende. Han brugte løgne, bestikkelser, trusler og anerkendelse til at fastholde folk omkring ham. Ingen turde sige ham imod.

"Jeg havde ikke styrken til at sige fra," erkender Anders Wejrup, som af den grund selv måtte afsone en fængselsstraf.

Foto: Lone Bolther Rubin

Anders Wejrup
Anders Wejrup

Anders Wejrup fortalte indlevende om sine bitre erfaringer med en psykopatisk leder, der kunne græde på kommando.

Iben Jungersen
Iben Jungersen

Iben Jungersen fra Center for HR hjalp folk i gang med at finde deres egen arketype og kommunikere med nogle af en helt anden støbning.

Ilse Jacobsen
Ilse Jacobsen

Ilse Jacobsen fortalte medrivende om sit liv som idérig iværksætter.

Idérig og arbejdsom

Selvom eftermiddagen var fremskreden, da Ilse Jacobsen indtog Jagtens Hus, var det ikke noget problem at fastholde opmærksomheden. Med humor og energi leverede hun historien om sin egen vej fra iværksætter til succesfuld forretningskvinde med 200 medarbejdere. Grundlaget for succesen er hendes idérigdom, arbejdsomhed, talegaver og viljestyrke.  

"Jeg er god til at få idéer, og jeg stoler på min mavefornemmelse. Den første indskydelse er som regel den rigtige. Jeg arbejder hver dag, også når min leddegigt smerter. Det er hårdt, men det er også fantastisk spændende," fortalte hun.  

Kloge investeringer
Hun erkendte også at penge, bilag og administration ikke er hendes styrke. Derfor er hun glad for, at hendes mand, Jesper Bo Jacobsen, i dag sidder solidt på pengekassen som administrerende direktør. Han sidder hjemme foran fjernsynet og bider negle, når Ilse Jacobsen optræder i DR programmet, Løvens Hule, hvor hun investerer i nye iværksætteres idéer.

Hun betegner sine investeringer som "kloge penge", fordi der følger en masse rådgivning og sparring med pengene. Metoden har hun nu også selv taget til sig.  

"Jeg har aldrig før tænkt tanken, at jeg ville sælge en del af min virksomhed, men nu har jeg solgt 15 procent og fået kommunikations- og marketingeksperten Morten Albæk med på sidelinjen. Han kommer med mange kloge input, og nu ændrer vi hele organisationsstrukturen. Det er hårdt arbejde, men nødvendigt. Ellers kommer vi ikke videre, fortalte Ilse Jacobsen.  

Hun rundede dermed på fornemste vis af for eftermiddagens arrangement, og efterlod folk med en erkendelse af, at der skal forskellige typer til at få idéer og til at styre penge og organisation, hvis resultatet for alvor skal ramme skiven. Ilse Jacobsen gjorde indtryk på deltagerne.  

"Hun var en medrivende foredragsholder, sjov og underholdende - og hun bekræftede mig i, at man skal holde fast i sine ideer og tro benhårdt på dem," sagde glaskunstner Micha Karlslund bagefter.