Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs mere

Debatindlæg: Spring ud som leder

01. februar 2017

Fyn får brug for dygtige ledere i fremtiden, men det kræver, at vi udnytter talentmassen blandt de unge mennesker, som går med en leder i maven.

Debatindlæg d. 1. februar 2017 i Fyns Amts Avis af afdelingsformand for Lederne Fyn Karsten Kjærby.

En ny undersøgelse fra Lederne viser heldigvis, at 19 procent af de 18-30 årige danskere er helt sikre på, at de vil være ledere i fremtiden. Blandt de adspurgte ønsker 25 procent af mændene at blive ledere, mens kun 14 procent af kvinderne har lederambitioner.

Det er dejligt, at næsten hver femte ung går med en leder i maven, men der er brug for, at flere af unge fynboer, især de kvindelige, forfølger deres lederinstinkt i fremtiden. Der findes desværre en stor overvægt af mænd på ledelsesgangene.

Kun tre ud ti af medlemmer i Lederne er kvinder, men tilgengæld er tallet fire ud af ti blandt medlemmerne under 30 år. Min oplevelse er, at mange unge kvinder undlader at gøre (leder)karriere af hensyn til familielivet. Derfor har de unge brug for gode rollemodeller enten i privatlivet eller offentligheden, som beviser, at lederjob og velfungerende familieliv ikke er hinandens modsætninger, tværtimod.

Jeg vil opfordre unge, der har lysten til at lede som voksne, til at prøve kræfter med ledelsesansvar, mens de er under uddannelse. Om det er som spejderleder, formand for det lokale ungdomsparti eller som lukkeansvarlig i et supermarked er ikke vigtigt. Det vigtige er, at de unge fynboer har modet til at springe ud som ledere og prøve, om det er noget for dem. Det vil være godt for dem selv, at de får en afklaring af, hvad de kan og vil, men samfundet vil også nyde godt af unge, som tidligt ved, hvad de vil, og allerede har ledererfaring, inden de kommer ud på arbejdsmarkedet.