Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs mere

Debatindlæg: Hold fokus på godt miljø

28. januar 2016

Spiller god ledelse en rolle i forhold til forebyggelse af stress? Det er let at svare ja til, det er straks sværere at løfte opgaven på daglig basis.

Debatindlæg d. 28. januar 2016 i Fyns Amts Avis af afdelingsformand for Lederne Fyn Karsten Kjærby.

Som jeg ser det, er der ikke nogen tvivl om, at dårlig ledelse er lig med stress. Vi ser rigeligt af den slags ledelse, men det går først rigtig galt, hvis man forsøger sig med ”kæft, trit og retning”. Det er vigtigt at holde fokus på, at man netop som leder har voldsom indflydelse på arbejdsmiljøet. Et godt arbejdsmiljø mindsker risikoen for stress, så som jeg ser det, er det alfa og omega at holde fokus på dette.

Det er som regel ikke travlhed, der forårsager stress, men derimod dårlig ledelse. Det er heller ikke arbejdslivet alene, men sammensætningen af privat- og arbejdsliv, som skaber grobund for stress. Derfor er det afgørende, at lederen får klare og tydelige informationer fra den enkelte medarbejder. Dette kan være med til at forebygge stress, fordi det er så kompleks et emne, at det også er meget individuelt, hvordan man får stress – og ligeledes forebygger det.

Medarbejderne har dermed også et ansvar i forhold til at tale og handle, når dette bliver nødvendigt. Stress er et fælles ansvar; hos medarbejderen ligger ansvaret i at tale, hvorimod det hos lederen handler om at lytte.