Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Debatindlæg: Fynske ledere skal holde deres ferie

10. juni 2017

Hvor skal du så hen på ferie i år?

Debatindlæg af Jerry Vinther, afdelingsformand for Lederne Fyn, i Fyns Stiftstidende d. 10. juni 2017

Det bliver et af de mest stillede spørgsmål i de kommende uger på de fynske arbejdspladser. Svarene vil typisk indeholde ord som Mallorca, Paris eller den jyske vestkyst, men for lederne er svaret knap så eksotisk.

En del af de fynske ledere vil svare, at de ikke har tid til at holde ferie, eller at de tager den bærbare computer med til strandkanten.

Lederne har for nylig gjort op, at 56 procent af de fynske ledere ikke har afholdt hele den ferie, som de var berettiget til i det netop afsluttede ferieår. Hver femte fynske leder har mere end 10 feriedage til gode. Begge tal er steget med fire procent i forhold til sidste ferieår. En del ledere vil sikkert bruge undskyldningen, at der er fart over feltet i erhvervslivet, hvilket Ledernes seneste konjunkturundersøgelse bekræfter, da mere end seks ud af 10 fynske ledere forventer stigende omsætning og produktion i 2. halvår af 2017.

Men travlhed må aldrig blive en undskyldning for ikke at holde ferie. Det er en kortsigtet strategi, som på længere sigt kan blive en langt ringere forretning, end hvis alle holder deres fulde ferie. Ferie er nemlig ikke et nødvendigt onde for hverken virksomhed eller ledere. Ferie er den tid, hvor man samler energi, finder ro og motivation og tilbringer tid med venner og familie. Ferie er med andre ord en del af trivselsindsatsen. Men ferie og trivsel er også et af de bedste værn mod langvarige sygemeldinger. Derfor må ferie ikke nedprioriteres. Der kan naturligvis opstå situationer, hvor det er nødvendigt at genplanlægge ferie, men her er det vigtigt at have en god dialog, så ferien bliver holdt snarest, men under hensyntagen til både virksomhed og medarbejder.

Det går ikke at udskyde ferien igen og igen. Når så mange ledere ikke får holdt alt deres ferie, og tallet bliver ved med at stige, skal der en kulturændring til. Det er et flot begreb, som mange bruger i flæng. Men jeg håber, at de fynske ledelsesgrupper løfter øjenbrynene og vil gøre en større indsats for at få ændret denne kultur. Det kræver, at de selv går forrest. Det kræver, at direktøren er villig til at vise vejen ved at holde helt fri, ellers vil det ikke hjælpe længere nede i organisationen.

I et af mine tidligere job holdt min topleder aldrig ferie. Det betød, at han ikke forstod, at når jeg satte autosvar på min mail, så var jeg utilgængelig. Hans manglende evne til at holde ferie tvang bevidst eller ubevidst mig til ikke at holde ferie. Jeg tror, at mange ledere og medarbejdere har været i en lignende situation, hvor de har følt sig presset til at arbejde i deres ferie eller ændre i deres planlagte ferie.

Det er en stærkt uhensigtsmæssig kultur, der kun kan ændres, hvis ledelsen går forrest ved at holde hele sin ferie. Når en medarbejder går på ferie, er det utroligt vigtigt, at lederen er opmærksom på, hvilke signaler der udsendes. Der skal kun et par dårligt valgte ord til, før medarbejderen kan få oplevelsen af, at lederen ikke bakker op om afholdelse af ferie.

Derfor vil det klæde mange ledere, hvis de oprigtigt spørger til medarbejdere på vej på ferie. Der skal ikke mere end "jeg glæder mig til at høre om din ferie", eller "nyd nu din ferie, du har fortjent den" til, før medarbejderen med god ro i sindet kan gå på ferie i den sikre forvisning om, at chefen bakker op.