Mit Lederne

Min lederrejse

Britta bjerregaards lederrejse

Mød en række ledere, som fortæller deres personlige lederrejse. De kommer fra forskellige steder og er ledere på forskellige niveauer, men hvordan er de nået dertil, hvor de er i dag? Mød Britta Bejrregaard, tidligere direktør i bl.a. Gjensidige Forsikring og Danica Pension.

Jeg havde ikke en plan om at skulle være leder. Jeg er uddannet jurist fra Århus Universitet. Men efter nogle år som rådgivende konsulent, så dukkede der et interessant jobopslag op som skadechef i Nykredit Forsikring – og det søgte jeg og fik tilbudt ansættelse. 

Fra den ene dag til den anden sad jeg med et ansvar for mange medarbejdere og faglige spørgsmål, der strakte sig langt længere ud, end noget jeg før havde prøvet. Jeg kan huske, at jeg i starten tænkte: ”Gad vide om de kan se på mig, at jeg ikke aner, hvad jeg skal gøre lige nu?”. Men det blev en fantastisk rejse, som jeg begav mig ud på, og jeg har aldrig fortrudt.

Ledelse handler om mennesker, så dem skal du virkelig holde af og vise respekt for, også når de er trætte, kede af det eller er lodret uenige med dig. Du skal kunne håndtere kritik, give plads og kunne rumme mange forskellige personligheder – du skal evne at se ind og finde det gode i den enkelte, og så fremelske det.

- Britta Bjerregaard

Den største udfordring som leder for mig var i forbindelse med et tidligere job. Der blev afskediget rigtig mange medarbejdere, og samtidig fjernet nogle af de IT-løsninger, der understøttede en ganske effektiv proceshåndtering. Det var rigtig hårdt for hver enkelt medarbejder – og det tog lang tid at komme på den anden side af. Der følte jeg, at jeg kontinuerligt var i et dilemma mellem at løfte os videre som organisation, og samtidig vise respekt for den enkelte. Jeg var ikke altid enig i alle de beslutninger, der blev truffet andre steder i organisationen. Det var benhårdt at skulle stå på mål for alt det som mellemleder, når jeg kunne se, hvad det gjorde ved mine kolleger og medarbejdere. 

Jeg brugte meget tid på at lytte til medarbejderne; vise dem, at jeg forstod, og så forsøgte jeg hele tiden at være løsningsorienteret, og komme med konstruktiv kritik og løsningsmuligheder, når jeg havde dialog opad i organisationen. Et skridt ad gangen, og så kom vi ud på den anden side. Stærkere, men også helt bevidst om, hvor ens grænse går for, hvad man kan klare. Og man kan klare meget, også mere end man tror.

Mit råd til unge mennesker med lederambitioner er: Sig det højt. Fortæl din chef det. Fortæl, hvad du drømmer om. Gør dig klart, hvad du måske skal give slip på, for du kan ikke både være den dygtigste rent fagligt og den bedste leder. Tro på du kan. Og vær ikke bange for at sige, at der er noget, som du ikke ved, eller ikke kan endnu – men gerne vil lære. Det er også at vise styrke at erkende sine egne svage sider

Foto: Rune Lundø