Anita Lykke Klausens lederrejse

Mød en række ledere, som fortæller deres personlige lederrejse. De kommer fra forskellige steder og er ledere på forskellige niveauer, men hvordan er de nået dertil, hvor de er i dag? Mød Anita Lykke Klausen, Rådgiver hos Operate.

Springet fra at være medarbejder til at blive leder var et stort skulderklap og en følelse af stort ansvar. Man bliver hurtigt konfronteret med opgaver, som man ikke nødvendigvis havde givet meget tanke. Jeg oplevede at blive selvreflekterende i langt højere grad; hvordan tog kollega X imod den nye opgave? Hvad kan jeg gøre for at hjælpe kollega Y i en specifik situation? Hvad synes jeg var svært i samtalen med kollega Z? 

Jeg har stor respekt for at agere i rollen som leder og ved, at ens ledelsesstil kan spille en afgørende rolle for mange kollegaer og medarbejderes trivsel. Til at finde balancen i den nye rolle fandt jeg et par gode støttehjul i sparring med kollegaer og et solidt netværk. Det er så givende at dele ud af egne erfaringer og høre andres refleksioner. Som leder er jeg bevidst om, at det ikke er en kompetence jeg nogensinde når i mål med.

Mit syn på ledelse er, at det er en egenskab som man bruger resten af sin karriere på at udvikle. Der er altid en omverden eller en medarbejder, som er under forandring, og det betyder, at man er nødt til at følge begge dele tæt.

Bliv en del af Ledernes KompetenceNetværk for nye ledere og få et solidt udgangspunkt for at styrke dig selv og dine medarbejdere

Som ung leder er der især en finurlighed ved at lede yngre, jævnaldrende og ældre medarbejdere. Det kræver en god portion overvejelse; kan du stadig tage en ekstra øl til julefrokosten? Skal du til at agere mere formelt? Hvordan uddelegerer du opgaver til kollegaer, der er ældre end dig selv? Mit bedste værktøj er at finde frem til motivationen hos den enkelte kollega, uanset generation: Jeg kortlægger mine medarbejdere og tætteste kollegaers primære og sekundære motivation, og det betyder, at jeg lettere kan tackle de svære samtaler, og jeg kan guide bedre, når en medarbejder har ramt muren i en svær opgave. 

Det at få personaleansvar var en øvelse i at tage beslutninger på egen hånd. Selv efter en god portion input fra kollegaer og en masse refleksion, er der stadig ikke andre, der tager beslutningerne for dig. Det gælder både de svære beslutninger, og det gælder de beslutninger, som vil påvirke hele organisationen. Jeg var stadig helt ny i lederrollen, da jeg skulle ansætte en ny kollega. I dén situation var det vigtigt for mig at vælge en person, som kunne fungere med hele organisationen. Og beslutningen blev taget med respekt for dem, der ville blive direkte og indirekte påvirket af beslutningen. 

Som leder har du mulighed for at ansætte den person du bedst kan lide, men det er en stor bjørnetjeneste, hvis du ikke ser et match hos de øvrige kollegaer. 

- Anita Lykke Klausen

Da jeg skulle forberede mig på det nye lederjob, reflekterede jeg meget over, hvordan min egen chef var leder for mig. Hun havde trods alt meget erfaring, og jeg var glad for hende som leder. Jeg fandt også tætte sparringspartnere i mit netværk, som kunne udfordre mig, sætte spørgsmålstegn og komme med input. Det er også vigtigt for mig, at man som leder holder sig fagligt opdateret, og derfor prioriterede jeg at komme afsted til ledelseskonferencer i højere grad end tidligere.

Anita Lykke Klausen

Karriererådet, som jeg ville ønske, at jeg havde fået tidligere er lad være med at ændre på dig selv. Det kan hurtigt føles meget formelt at være leder, og jeg har set flere nye ledere, som pludselig distancerer sig, agerer mere formelt og gemmer sig bag en facade. Jeg tror, det er vigtigt at huske, at din personlighed er en stor årsag til, at du er blevet tilbudt lederrollen. Så duer det ikke, at du pludselig laver om på den, du er. Det bliver nærmest en kliché, når en person fra den ene dag til den anden har skiftet T-shirten ud med en stiv skjorte, er utilgængelig og travl med at oplyse om travlheden som leder. Det er ikke noget, dine medarbejdere kan relatere til. 

Nyudnævnt leder er et program, der er tilrettelagt til dig, der er ny i lederrollen og gerne vil styrke din handlekraft og lederidentitet

Mine tre bedste råd til dig, som er ung og overvejer at gå ledervejen:

  1. Ledelse er en faglighed og du bliver nødt til at interessere dig for den, mindst lige så meget som du interesserer dig for din primære faglighed. Jeg arbejder med marketing, men som leder bliver jeg nødt til at se ledelse som endnu en kompetence, der skal dyrkes og ’motioneres’. Så husk at dine netværk skal være lidt af begge dele, og det samme skal paletten af konferencer, du tager til

  2. Vær klar i spyttet over for din chef, næste gang I taler om din udvikling. Det er mere end okay at sige, at man gerne vil være leder en dag. Også selvom organisationen ikke er skruet sammen til at have en oplagt mulighed for dig. Din chef ved, at medarbejdere er til låns, og han eller hun vil kunne hjælpe dig med at forberede dig til lederrollen

  3. Vær selvreflekterende. Udfordrer dig selv til at reflektere over situationer; hvordan ville du have ageret i rollen som leder i en specifik situation? Studér din chef; hvordan agerer hun, hvornår er hun en god leder for dig, og hvad gør hende til en mindre god leder for dig? Hvad ville du gøre anderledes?

Jeg har min egen virksomhed, anitaxcph, ved siden af mit arbejde, fordi jeg er så forelsket i min faglighed. Da jeg startede virksomheden for tre år siden, var det uden tvivl for at dække mit behov for at arbejde med neuromarketing. Det er et felt som min fuldtidsstilling ikke gav mig mulighed for at dyrke, og det er et felt som er svært at finde som fuldtidsjob. Min passion ligger i neuromarketing, så jeg havde brug for at kunne lave opgaver og projekter med det fokus. Det har været min faglige legeplads, hvor jeg kunne skrue op og ned for opgaver og kunder, og kun tage de opgaver, som jeg syntes var sjovest. 

Det kan være hårdt at have fuldtidsjob og være selvstændig ved siden af. Fordelen er, at man selv har mulighed for at vælge arbejdsopgaverne som selvstændig, og man kan selv vælge hvor mange timer man vil lægge i det. Jeg har arbejdet hverdagsaftener og weekender i min egen virksomhed, når der har været energi at brænde af. Heldigvis har jeg haft en fleksibel arbejdsgiver – deres fleksibilitet købte en motiveret medarbejder, fordi jeg ikke brugte dagene på kontoret på at sukke over, at jeg aldrig dyrkede min passion for neuromarketing. 

Jeg elsker at være selvstændig ved siden af mit fuldtidsjob, og det stopper jeg ikke med. Jeg er netop startet i et nyt job, og inden jeg skrev under på ansættelseskontrakten, havde vi nogle gode snakke om, hvordan det ville se ud med min egen virksomhed. Og jeg vil helt klart anbefale andre at få en aftale på plads og få underskrevet med arbejdsgiveren. Selvom jeg elsker min egen virksomhed og ikke kan forestille mig at lukke den, så kan jeg heller ikke forestille mig at leve af den fuld tid.

Jeg elsker at dele hverdagen med kollegaer, lære af andre fagligheder og samarbejde med dem. Der er også noget charme ved at min egen virksomhed ikke skal være mit levebrød; det sætter nogle andre krav og gør, at jeg kan være sart og kræsen, når jeg vælger projekter og opgaver.

Foto: Rune Lundø