Christian Federspiel

 "Det er vigtigt for mig at holde jordforbindelsen og ikke blive defineret af min direktørtitel, men af min person"

Som direktør hos Water & Wellness skal Christian Federspiel fokusere på det økonomiske forretningsperspektiv, og mantraet 'Money Talks' står da også bøjet i neon over hans computerskærm. Men jordforbindelsen, den åbne kommunikation med medarbejderne og vandreturene i naturen er også nødvendige ingredienser for at få det hele til at køre rundt.
Ledere der leder
Direktør hos Water & Wellness, Christian Federspiel, 39 år, er medlem af Lederne og en af de profiler, vi stiller skarpt på i serien "Ledere der leder". Her sætter vi fokus på en række forskellige ledere, deres motivation og syn på ledelse

Hvad vil det sige at være leder for dig? 
”For mig handler det rigtig meget om at gøre en forskel. Både en forskel for mine medarbejdere og for de over 400.000 gæster, som årligt besøger os i Water and Wellness.

Jeg vil gerne være med til at skabe motiverede medarbejdere, som glæder sig over at tage på arbejde – hver dag. Jeg har fokus på dialog, lydhørhed og ærlighed. Når medarbejderne kan se sig selv i de beslutninger, der træffes, kan jeg sikre det nødvendige engagement og opbakning til beslutningerne. 

Samtidig er det vigtigt for mig at holde jordforbindelsen og ikke blive defineret af min direktørtitel, men af min person. Der er en forventning om, at jeg er på en bestemt måde, og jeg har taget mig selv i at snakke udenom min titel og ikke benytte ordet ’direktør’, fordi det kan have en negativ virkning i visse sammenhænge.” 

Ledere, der leder

Hvad er din bedste egenskab som leder og hvorfor?
"Jeg har en anerkendende ledelsesstil, hvor relationen mellem mig og mine nærmeste ledere er vigtigt for udviklingen af enten en afdeling eller virksomheden generelt. Jeg ser hele vores organisation som en levende organisme, hvor alle funktioner er lige vigtige.

Kommunikation og involvering i processer er et vigtigt arbejdsredskab, som sikrer forståelse gennem alle led og afdelinger. Jeg håber, at mine medarbejdere ved, hvor de har mig – ikke fysisk, da jeg tit er på farten – men som leder. Det er vigtigt, at de ved, at de altid kan skrive eller ringe til mig, og at jeg altid er parat til at kæmpe for dem."

Det er vigtigt, at mine medarbejdere ved, at de altid kan skrive eller ringe til mig, og at jeg altid er parat til at kæmpe for dem.

- Christian Federspiel

Hvad er det sværeste rent personligt ved at være leder?
”Man siger, at det er koldt på toppen, og det passer. Når jeg for eksempel sidder i forhandlinger om organisationsændringer, besparelser eller andre strategiske beslutninger, som har direkte indflydelse for medarbejderne eller en given afdeling, kan udfordringen være, at jeg gerne vil involvere mine nærmeste ledere. Men informationen skal stoppe ved mig, og jeg skal selv gå med den fortrolige viden, inden det bliver offentliggjort.” 

Du har en helt særlig passion. Hvordan kan du bruge den i dit arbejde?
"Min passion ligger i musik og friluftsliv. Jeg ved ikke noget bedre end at smide mit corporate look og skifte til shorts og bare tæer, når jeg kommer hjem.

Læs, om 49-årige Thomas Fabricius-Bjerre der mener, at god ledelse kræver strategisk fokus, menneskelig empati og accepten af at andre.

Lige så meget som jeg elsker at have skjorte på, elsker jeg i lige så høj grad at have mine Fjällräven-bukser på, kasket, babyen i vandrerygsækken og nyde naturen med hele familien. Når jeg konstant er online, og altid har telefon og mail ved hånden, har jeg brug for at lade batterierne op og trække stikket. Udover at få frirum til at kunne reflektere over opgaver, problemstillinger og strategier, så skaber naturen plads til nærvær – dedikeret og uforstyrret. Det er med til at gøre, at jeg altid er den bedste version af mig selv, når jeg er på job."

Ledere der leder

Udover at få frirum til at kunne reflektere over opgaver, problemstillinger og strategier, så skaber naturen plads til nærvær – dedikeret og uforstyrret. Det er med til at gøre, at jeg altid er den bedste version af mig selv, når jeg er på job.

- Christian Federspiel

Ledere der leder

Hvordan har dit syn på ledelse udviklet sig i takt med, at du er blevet leder?
”’MONEY TALKS’ er virkelig blevet en del af min hverdag. Jeg tænker på det i min hverdag som leder, og det står bøjet i neon over min computerskærm. Som leder skal dit primære fokus altid være på det økonomiske forretningsperspektiv, hvorimod et medarbejderperspektiv er mere rettet mod det operationelle på opgaveløsning.” 

Hvad får du ud af dit medlemskab hos Lederne?
”Jeg bruger Lederne meget aktivt. Jeg er bestyrelsesmedlem for Lederne Østsjælland, hvor jeg er med til at planlægge og eksekvere spændende arrangementer, netværks og events for andre ledere. Det giver mig generelt tryghed, men det er også givende at være en del af et fællesskab som Lederne, hvor ledelse og udvikling for alvor er i fokus og værdisat.

Ledelse er jo ikke en branche, men en kompetence, som skal plejes for at vokse.”

Foto: Morten Andersen

Du kan læse mere om medlemsskab hos Lederne her