Månedens anbefaling

Hvem går du til, når du skal have tips til eminente bøger? På LEDELSE i DAG har vi allieret os med nogle af vores yndlingsforfattere på ledelsesfeltet, som kommer med deres bud på, hvilken bog du bør læse. Denne gang kommer anbefalingen fra Kjeld Fredens, som sammen med Torben Juul Andersen og Carina Antonia Hallin er forfatter til bogen "Et netværk af hjerner – Tænk med dine medarbejdere og led med succes".

15. april 2019

Kjeld Fredens, månedens anbefaling, ledelse i dag, 2019, maj

Hvilken ledelsesbog er den bedste?
Mats Alvesson & André Spicer (2016) The stupidity paradox. Profile Books, London.

Hvorfor er den god/hvorfor vil du anbefale andre den?
Undrer man sig over, hvor mange bøger der skrives om ledelse, kan man ikke undgå at tænke, at én bog ville være nok, hvis man vidste, hvad ledelse er. Den bog findes ikke. Derfor har mit foretrukne valg taget denne drejning: Hvordan undgår man at dumme sig som leder. Vi formulerer det positivt, når vi siger, at vi lærer af fejl, men desværre er der mange fejl, vi slet ikke er opmærksomme på. Det bliver klart, når man dykker ned i denne bog.

Hvad kan bogen?
Funktionel dumhed er betegnelsen for den mest almindelige fejl, hvor man løser en opgave flot, mens man overser den sammenhæng, den indgår i. Det er et paradoks, at det er en fejl at løse opgaven rigtigt. Men der er forskel på at løse en opgave rigtigt og at løse de rigtige opgaver. Vi overser det sidste, når vi bliver kontekst-blinde, og det er, viser bogen, karakteristisk for specialister. Et af bogens temaer er den øgede specialisering og ekstreme subspecialisering, som samfundet er havnet i. Eksperter er dygtige inden for hvert deres snævre felt, men de mangler overblik. Derfor oplever man det, som avisernes forsider gang på gang er fyldt med, nemlig den funktionelle dumhed der breder sig som ringe i vandet, indtil man får øjnene op for, at ens tænkning er vigtigere end manualer, styring og evidens. Det er den diffuse opmærksomhed, som er modsætningen til ekspertens fokuserede opmærksomhed, der kan fremme overblikket og skabe nytænkning. Denne idéskabende opmærksomhed er særlig stærk, når man sætter tempoet ned. Desværre er den strategi ikke forenelig med øget produktivitet. Derfor svækkes den idéudvikling, som skulle sikre organisationens fortsatte eksistens.

Hvad adskiller den fra andre ledelsesbøger?
Den fremhæver en enaktiv tilgang til tænkning og handling.

Hvornår læste du den?’
Da den udkom for tre år siden

Hvorfor læste du bogen?
Fordi dumhedens anatomi er vejen mod større klogskab.

Hvad har du brugt bogen til efterfølgende?
Det er min nye trædesten mod større klarhed om hjernens forunderlige verden.

Om Kjeld Fredens

Kjeld Fredens er læge, hjerneforsker og forfatter. Han har været adj. professor på Institut for Læring og Filosofi ved Aalborg Universitet, hjerneforsker ved Aarhus Universitet, seminarierektor ved Skive Seminarium, udviklings- og forskningschef ved Vejlefjord Neurocenter, vismand i Kompetencerådet og redaktør af tidsskriftet Kognition & Pædagogik.

Læs denne måneds artikler

Vil du have mere indhold som dette?

Ledelse i Dags nyhedsbrev

Modtag artikler, videoer og nyheder fra Ledelse i Dag direkte i din indbakke 10 gange om året.