Månedens anbefaling

Hvem går du til, når du skal have tips til eminente bøger? På LEDELSE i DAG har vi allieret os med nogle af vores yndlingsforfattere på ledelsesfeltet, som kommer med deres bud på, hvilken bog du bør læse. Denne gang kommer anbefalingen fra Lene Tanggaard, ph.d. og professor ved Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet.

26. januar 2018

måneden anbefaling, ledelse i dag, lene tanggard, lær, februar 2019

Hvilken ledelsesbog er den bedste?
Den bedste ledelsesbog, jeg har læst, er Henry Mintzbergs bog Managing. Den er god, fordi Mintzberg insisterer på at beskrive ledelse baseret på empiriske studier af lederes hverdag. Bogen har den basale præmis, at vi alle sammen er udsat for ledelse, og at det derfor er fornuftigt at vide noget om ledelse. Bogen har en bred og omfattende titel, og den er også bred i sit sigte. Den spørger helt enkelt, om ledere indimellem har for travlt til at forholde sig til meningen med ledelse? Den spørger, om ledelse virkelig er vigtigere end administration (leadership versus management) og om, hvordan ledere kan forblive tillidsfulde i eget hverv uden at ende med at blive arrogante?

Hvorfor er den god/hvorfor vil du anbefale andre den?
Mange ledelsesbøger er ekstremt normative, kedelige og langt fra praksis. I Mintzbergs bog kan man læse om, hvordan ledelse reelt er. For eksempel beskriver han skoleledelse som et spørgsmål om bogstaveligt talt at løbe rundt, og det virker ret sandfærdigt.
 
Hvad kan bogen?
Bogen giver et meget fint indblik i, at man naturligvis bliver en bedre leder af at vide meget om ledelse, men også at det først og fremmest er et håndværk, ja nærmest en kunst, når det lykkes.

Hvad adskiller den fra andre ledelsesbøger?
Bogen er sjov. For eksempel beskriver Mintzberg, at han har spurgt ledere, hvad der skete den dag, de blev ledere. ”Ingenting”, er svaret. Der er ingen nem og automatisk dåseåbner til ledelse. Det er lidt ligesom sex. Man har hørt meget om det, men man må selv finde ud af det.   

Hvornår læste du den?
Jeg læste bogen i 2009, da den udkom.

Hvorfor læste du bogen?
Jeg læste bogen, fordi jeg på daværende tidspunkt underviste på en masteruddannelse i ledelsespsykologi, og jeg havde brug for at udvikle en form for teori om ledelse.

Hvad har du brugt bogen til efterfølgende?
Jeg har refereret til bogen mange gange, og jeg drømmer selv om at få tid til at gå Mintzberg i bedene og lave en større empirisk undersøgelse af danske lederes praksis. Vi savner god, empirisk og ikke mindst kvalitativ forskning i ledelse i Danmark.

Om Lene Tanggaard

Ph.d. og professor ved Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet. I sin forskning interesserer hun sig særligt for, hvordan mennesker lærer og har et skarpt fokus på mesterlære og håndværk og på tesen om, at vi skal kunne noget for at kunne lave ting om. Man kommer ikke langt med enten et tomt hoved eller med hænderne skruet forkert på. Sammen kommer vi længst. Hendes bog Lær – effektiv talentudvikling og innovation indkapsler essensen i hendes virke som professor og viceinstitutleder ved Aalborg Universitet med et stærkt forskningsmæssigt og ledelsesmæssigt fokus på læreprocesser og kreativitet i organisationer.

Læs denne måneds artikler

Vil du have mere indhold som dette?

Ledelse i Dags nyhedsbrev

Modtag artikler, videoer og nyheder fra Ledelse i Dag direkte i din indbakke 10 gange om året.