Der er i disse år en øget erkendelse af ledergruppers betydning for organisationen. Tidligere var det ’individuelle ledelsesrum’ den afgørende performanceplatform for god ledelse. Hvis bare du havde styr på din egen butik, så kunne du som regel slippe af sted med at ’fedtspille’ og nedprioritere arbejdet i ledergruppen. Og hvis organisationen valgte at skille sig af med en leder, var det typisk, fordi lederen ikke præsterede godt nok i forhold til sit eget ansvarsområde.
I fremtiden vil du i højere grad også blive målt på din evne til at bidrage konstruktivt til ledergruppens samlede resultatskabelse. Rationalet er, at hele butikken bliver mere og mere kompleks, og derfor bliver vi mere og mere afhængige af hinanden. Så hvis du ikke evner at være teamspiller i ledergruppen og tage medansvar for at optimere de tværgående værdikæder og de fælles strategiske indsatser, så udgør du en risiko, og er i farezonen for at ryge ud.
Ledergrupper er om noget den organisatoriske struktur og praksis, der kan binde en organisation effektivt sammen på kryds og tværs. Inden for forskningen kaldes dette adfærdsmæssig integration. Begrebet betegner ledergruppens evne til at træffe beslutninger i fællesskab, dele informationer og holdninger åbent, og arbejde kollektivt koordineret [1]. Flere forskere fremhæver, at netop denne faktor indfanger essensen af ledergruppers effektivitet. Vores egen forskning med deltagelse af 76 danske ledergrupper fra 18 organisationer viser, at ledergrupper med høj adfærdsmæssig integration skaber de bedste resultater for organisationen, ledergruppen og den enkelte leder [2].
Men ledergrupper kan også udvikle sig til ’sorte huller’, der suger produktiv energi, trivsel og implementeringskraft ud af den enkelte leder og ud af organisationen. Sker det, har det vidtrækkende konsekvenser for beslutningskvalitet, implementeringskraft og kultur – jo højere placeret ledergruppen er, desto større er den negative spredningseffekt i hele organisationen. Nyere forskning viser i tillæg hertil, at graden af adfærdsmæssig integration i topledergrupper ikke bare har betydning for beslutningskvaliteten og implementeringskraften, men også påvirker organisationens produktive energi og medarbejdernes trivsel [3]. Vi kan således roligt konkludere, at det har stor betydning, hvordan organisationens ledergrupper spiller effektivt sammen fra top til front, og om de leverer varen.
I denne artikel vil vi derfor sætte fokus på organisationens samlede ledergruppestruktur, og hvordan man kan skabe optimale forudsætninger for, at ledergrupperne kan lykkes. Dette gøres med afsæt i effect-modellen for effektive ledergrupper [2], og med inspiration fra teorien om Leadership Pipeline [4] [5]. Grundpointen er, at det ikke er nok at få enkelte ledergrupper i organisationen til at fungere som ’high performance teams’; det handler om at få den samlede organisatorisk kæde af ledergrupper til at skabe resultater sammen.
Effektive ledergrupper på tre organisatoriske niveauer
Teorien om Leadership Pipeline [4] [5] bygger på antagelsen om, at god ledelse afhænger at, hvad der skal ledes, og at dette er lidt forskelligt på forskellige organisatoriske niveauer. Denne ledelsesforståelse kan bruges til at indkredse og definere den mest værdiskabende adfærd for ledere på forskellige ledelsesniveauer, og således skabe grundlag for bedre forventningsafstemning, skarpere feedback og kontinuerlig forbedring til gavn for bedre ledelsespræstationer.
I vores undersøgelse af 76 danske ledergrupper har vi undersøgt, om noget tilsvarende gør sig gældende for ledergrupper på forskellige organisatoriske niveauer. Vi stillede spørgsmålet: Er der forskel på de forudsætninger, processer og resultater, der karakteriserer henholdsvis topledergrupper, mellemledergrupper og frontledergrupper? Det viste sig, at det er der! Men lad os lige definere disse grupper fra hinanden, før vi gennemgår forskellene på top-, mellem- og frontledergrupperne. I figuren nedenfor er gengivet en generisk ledergruppestreng med de tre ledergruppeniveauer – topledergrupper, mellemledergrupper, frontledergrupper. Topledergrupper er strukturelt defineret som den gruppe, der refererer ind til organisationens øverste leder. Frontledergrupper er strukturelt defineret som ledergrupper, hvor medlemmerne af ledergruppen har frontmedarbejdere i reference. Medlemmer af mellemledergrupper har ledere i reference, men kan også godt have ledelse for specialiserede stabsfunktioner med medarbejdere i reference. Der kan i meget store organisationer godt være flere niveauer af mellemledergrupper.

Tidligere forskning i ledergrupper har primært fokuseret på at udlede generelle faktorer af betydning for ledergruppers effektivitet. I vores undersøgelse fandt vi ligeledes evidens for, at faktorerne i en generel effect-model har betydning for ledergruppers effektivitet. I undersøgelsen blev denne model operationaliseret i et forskningsbaseret profilredskab, der måler kvaliteten af ledergruppens resultater, og hvordan ledergruppen fungerer på 27 faktorer inddelt i tre kategorier (Se figur):
- Inputfaktorer – otte grundforudsætninger for effektivitet i ledergrupper
- Procesfaktorer – elleve processer, der påvirker effektivitet i ledergrupper
- Outputfaktorer – otte indikatorer på effektivitet i ledergrupper
De 27 faktorer i effect-modellen har dokumenteret betydning for ledergruppers effektivitet, men der er også nogen forskel på, hvilke faktorer der har størst betydning på de forskellige ledergruppeniveauer [2]. I det følgende vil vi zoome ind på de tre ledergruppeniveauer, og se på hvad der adskiller dem. Vi ser på de resultater, som de forskellige typer ledergrupper skal lykkes med, de forudsætninger de arbejder under, og de processer, der karakteriserer dem. Med afsæt i denne viden vil vi komme med nogle anbefalinger om, hvad man skal være særlig opmærksom på for at skabe en sammenhængende kæde af effektive ledergrupper på forskellige organisatoriske niveauer.
LÆS OGSÅ: Sådan bliver din ledergruppe effektiv
Topledergrupper
Det første kendetegn ved topledergrupper er, at de har et særligt ansvar for organisationens strategiske beslutninger [6]. En af topledergruppens vigtigste ansvarsområder og opgaver er altså at sætte de overordnede strategiske pejlemærker som eksempelvis strategi for indtræden på nye markeder og hvilken slags kultur, der bør præge organisationen.
Det andet karakteristika ved topledergrupper er, at de som regel er sammensat af personer, der har nogle bestemte egenskaber. De er ofte særdeles præstationsmindede, karrierebevidste og individualistisk orienterede [7]. Endvidere er de ofte udvalgt gennem en lang række forfremmelser på baggrund af gode individuelle præstationer, hvilket fører til en konkurrenceorientering, der kan have negativ indflydelse på evnen til at samarbejde godt med andre ledere i en gruppe [8].
Et tredje kendetegn ved topledergrupper er, at de står over for særligt store udfordringer, da de er ansvarlige for alle de centrale grundvalg omkring organisationens strategi, struktur, kultur og styring. Det er topledergruppen som tager alle grundvalgene omkring at bygge den "bane", som de andre organisationsmedlemmer spiller på. For eksempel opgaven at sætte det samlede lederhold og sikre at samspillet i lederorganisationen fungerer godt fra top til bund og på tværs. Rammerne er ikke sat, de skal sættes, og det medfører, at de opgaver, topledergrupper håndterer, er meget komplekse og ustrukturerede, og samtidigt har de løsninger og beslutninger, topledergruppen producerer vidtrækkende konsekvenser for organisationen [9].
Et fjerde kendetegn ved topledergruppers processer er, at det må evne at integrere og balancere en række ofte modstridende krav og forventninger fra bestyrelsen, ejerne, medarbejderne, andre ledere i organisationen, kunder og konkurrenter, og dette med et knivskarpt fokus på organisationens kort- og langsigtede resultater [7]. Denne særlige udfordring kan være vanskelig at håndtere, og kan resultere i intense magtkampe om positioneringen i gruppen, som beskrevet i følgende citat fra lederen af en topledergrupper:
"Der er mange dagsordener. Der er ikke en fuld tillid til, at vi alle arbejder for organisationens samlede bedste, men en oplevelse flere steder rundt om bordet af, at man arbejder for sin egen områdes bedste. Der er for mange spil både på bordet og under bordet" (Topledergruppe 2)
Nedenstående tabel skitserer de særlige karakteristika for forudsætninger, processer og resultater i topledergrupper: